VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Vb-2018 - Oroszországon a világ szeme

2018-06-20 | viptravel

Vb-2018 - Oroszországon a világ szeme

Mostantól egy hónapon át a focié lesz a főszerep, és Oroszországon lesz a világ szeme. Sok moszkvai szabadnappal ünnepelte az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitónapját.


Szergej Szobjanyin polgármester már a múlt héten arra kérte a munkáltatókat, ahol erre lehetőség nyílik, ott tekintsenek el az alkalmazottak csütörtöki munkavégzésétől, hogy ezzel is könnyítsék a fővárosi közlekedést. Azokat pedig, akik mégis munkába mennek, a tömegközlekedés használatára ösztönözte a városvezető a vb-rajt közeledtével.

Általános együttműködésről ugyan nem lehet beszélni, de azért lett foganatja a kérésnek, sokan otthonról dolgozhatnak a vb első napján, mások pedig ténylegesen szabadnapot vehettek ki.

Ezzel együtt így is nehézkes volt a közlekedés már csütörtök délelőtt is Moszkvában, különösen azért, mert az Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzésnek otthont adó Luzsnyiki Stadion tág környezetét elzárták a közúti közlekedés elől. Emiatt távolabb is torlódások alakultak ki, és esetenként a hivatalos járművek is jókora kerülővel, még GPS-támogatással is csak körülményesen juthattak el a céljukhoz.

  

Készen áll a stadion

A hivatalos programok után a moszkvai Luzsnyiki Stadion pályája és lelátója szerda estére elcsöndesedett, de a sajtóközpontban több száz újságíró és fotós aktív ténykedése jelezte, hogy közelít az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitánya.

Az eredményjelzőn a visszaszámláló óra egy napon belülre váltott, és az üres, de a szükséges technikával jól láthatóan felszerelt aréna készen várta, hogy helyet adjon az Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzésnek.
A szerdai programban előbb a hazai válogatott edzésére, majd sajtótájékoztatójára került sor, azután a szaúdiak következtek fordított sorrendben.

Az 1956-ban átadott, majd az 1980-as moszkvai olimpiára 103 ezresre bővített Luzsnyiki Stadiont az 1990-es évek közepén modernizálták, akkor kisebb lett a nézőtér, aztán a világbajnokságra teljesen felújították, így jelenleg 81 ezer szurkoló fér el benne.

A Moszkva folyó partján álló stadionban a csoportszakaszban négy mérkőzést rendeznek, a nyitótalálkozó mellett a Németország-Mexikó, a Portugália-Marokkó és a Dánia-Franciaország összecsapást, továbbá itt lesz az egyik nyolcad-, illetve elődöntő, valamint július 15-én a finálé.

 

Presztízsesemény a Vb

A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint a labdarúgó-világbajnokság egy "hangulatjavító presztízsberuházás" Oroszországnak, be akarják bizonyítani, hogy ők is "meg tudják csinálni".

Árok Norbert az M1 aktuális csatornán csütörtökön a világbajnokság gazdasági hatásairól azt mondta, az ország gazdasági növekedésén valamelyest lendíthet a sportrendezvény, de nem olyan sokat mind gondolnánk. Orosz szakértők szerint féléves távon körülbelül 0,2 százalékponttal növelheti a GDP-t - tette hozzá.

A rendezvény költségei egyébként eléggé elszaladtak, az utóbbi évtizedek legdrágább világbajnokságát rendezik Oroszországban - jegyezte meg Árok Norbert.

A szakértő szólt arról is, hogy Oroszország politikailag nem annyira elszigetelt, Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi időben találkozott Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és ellátogatott Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz is.

Fontos a körültekintés

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra történő kiutazás előtt a magyar szurkolóknak érdemes figyelmesen elolvasniuk a Konzuli Szolgálat tájékoztatóját, és kiutazásuk előtt kitölteniük a konzuli védelemhez szükséges online adatlapot - tájékoztatta az MTI-t a moszkvai nagykövetség konzuli osztálya.

A felvilágosítás szerint a vb-re érkezők érvényes szurkolói igazolvánnyal (fan ID) vízummentesen léphetnek be Oroszországba a sportesemény idején. Az igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlása után kell online, vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon (Fan ID Distribution Center) kiváltani.
A szurkolói igazolványok azonban nem helyettesítik az érvényes, sértetlen és a beutazástól még további 6 hónapig érvényes útlevelet. Amíg a laminált szurkolói igazolvány vízummentes beutazásra, standionba belépésre és ingyenes utazásra alkalmas, valamint egyes múzeumokba is kedvezményt biztosít, addig az elektronikus vagy PDF formátumú igazolvány csak a vízummentes beutazásra jó.

Július 25., vagyis 10 nappal a világbajnokság befejeződése után már csak érvényes vízummal lehet Oroszországban tartózkodni. Eddig az időpontig a szurkolói igazolvánnyal és érvényes útlevéllel Fehéroroszországba is vízummentesen lehet beutazni.

A moszkvai magyar diplomáciai képviselet konzuli osztálya arra figyelmeztetett, hogy Oroszország biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik, ezért arra hívta fel a magyar szurkolók figyelmét, hogy a mérkőzésre való utazáskor fokozott körültekintéssel járjanak el, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, melynek pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz.

A külföldi vendégek tartózkodási címét 72 órán belül regisztrálni kell, melyet a szállásadó (hotel, magánszállás) köteles elvégezni az útlevelük alapján. Minden más esetben ez a kiutazó külföldi állampolgár kötelezettsége.
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/fifa-labdarugo-vilagbajnoksag-2018-oroszorszag

 

 

Forrás: turizmus.com