VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Több mint harminc programmal készül Pannonhalma a Szent Márton-évre

2015-11-05 | viptravel

Több mint harminc programmal készül Pannonhalma a Szent Márton-évre

Több mint harminc tudományos, kulturális, lelkiségi programmal és sporteseménnyel készül a Pannonhalmi Bencés Főapátság a Szent Márton-évre - közölték a főapátság által szervezett sajtótájékoztatón.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát arról beszélt, hogy az 1700 éve született Szent Márton 1020 éve védőszentje a bencés apátságnak.

Elmondta, Szent Márton érzékeny ember volt, olyan püspök, akinek egész élete a hívek szolgálatával telt. Ugyanakkor egy feszültségekkel, gazdasági problémákkal terhelt korban mindig reagált a korabeli egyház és a társadalom kihívásaira.
Az emlékév során "őt akarjuk megkérdezni arról, hogy milyen válaszokat adjunk a bennünket körülvevő kortárs kihívásokra a magyar társadalomban és a katolikus egyházban" - fogalmazott Várszegi Asztrik.

Dejcsics Konrád, a főapátság kulturális igazgatója kiemelte: ahogy az emlékév jelmondata - "Közösségben vagyunk" - is jelzi, a programsorozat legfőbb célja, hogy az emberek találkozhassanak egymással. A rendezvények közül kiemelte a Szent Márton-olimpiát, amelyen katolikus iskolák diákjai versengenek majd, de - mint mondta - a találkozás a célja a Pannonhalmáról Szombathelyre, illetve a Szombathelyről Pannonhalmára induló zarándoklatoknak is.

Szólt arról is, hogy a jövő év áprilisára a főapátság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közösen szervez tudományos konferenciát Szent Mártonról.
Szent Márton hazája címmel 2016 májusában Pannonhalmán és Szombathelyen azonos időben, egységes koncepció jegyében nyílik kiállítás a késő római kor és a népvándorlás korának kulturális, vallástörténeti és művészeti emlékeiből. A tárlat két nagy egységben mutatja majd be a pannóniai és Kárpát-medencei terület honfoglalás előtti keresztény emlékeit, valamint azt a vallási környezetet, amely a kereszténységet körbevette.

Az elsőben a római államvallásnak, a császárkultusznak és a romanizáció útjára tért tartományi lakosság vallásosságának emlékei, a keleti vallások pannóniai leletei, végül a 4. századra már püspökeik vezetése alatt élő keresztény közösség tárgyai lesznek láthatók. A tárlat másik nagy tematikus egysége a Római Birodalom megszűnése után a Kárpát-medencébe érkező, ott ideig-óráig letelepedő népek és a helyben maradt lakosság keresztény emlékeit mutatja be a gótoktól az avarokig - olvasható a sajtótájékoztatón közzétett összegzésben.

Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóhelyettese elmondta, hogy a zenekar az emlékév során többször is ellátogat ingyenes koncertekkel Pannonhalmára.
A lelkiségi programok között szerepel ökumenikus lelkigyakorlat, taizéi találkozó, és a Kárpát-medence Szent Márton titulusú egyházközösségeinek találkozója.
A Szent Márton-emlékév pannonhalmi programjai megtalálhatók a szentmartonev.hu internetes oldalon.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-emlékévet 2016-ra, a kormány pedig márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot.

Forrás és kép: turizmus,com