VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Saját történetét mutatja be az Országház

2015-10-13 | viptravel

Saját történetét mutatja be az Országház

Az Országház története címmel nyílt új állandó kiállítás hétfőn a parlamenti látogatóközpontban, az épület most lefedett XV. udvarában. Aki siet, november 1-jéig ingyenesen nézheti meg.

Jogos adósságot törlesztve nyílik az évszázados falak között az épület történetét bemutató, multimédiás kiállítás – hangsúlyozta a tárlat hétfői megnyitóján az Országgyűlés elnöke. Kövér László elmondása szerint arra tettek kísérletet, hogy 430 négyzetméternyi kiállítótérben bemutassák a több mint 17 ezer négyzetméteres épület és 70 ezer négyzetméteres környezete történetének csomópontjait.

Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője a megnyitót megelőző sajtóbejáráson elmondta: a SIP keretében már korábban megnyílt a látogatóközpontban a magyar alkotmányosság történetét bemutató kiállítás, érdemes volt azonban az épület történetét is külön tárlaton áttekinteni.

A kiállítótér közepén nagyméretű maketten tanulmányozható az Országház épületének külső és belső szerkezete, egy réz katonaszobor pedig bizonyítja, hogy még a 80 méteres magasságba szánt épületdíszeket is micsoda gondossággal dolgozták ki az egykori mesterek.

Az állandó kiállítás felidézi többek között, hogy a reformkortól kezdve milyen helyszíneket fontolgattak az állandó magyar parlament elhelyezésére, majd 3D-s animáció mutatja be a mai Kossuth tér panorámájába helyezve, hogy milyen látvány tárulna a közönség elé, ha nem Steindl Imre által jegyzett, hanem valamelyik másik pályamunka nyeri a tervpályázatot.

Látványos animáció követi végig a Kossuth tér beépülését 1868-tól 2015-ig, illetve a Parlament felépülését, majd a látogatók megismerhetik a Steindl korában szokásos és a mai építészeti tervezési eljárásokat. A kiállításban helyet kapott az eredeti, ma is működő központi óramű, amely egykor az Országház valamennyi óráját összehangolta.

A régi mesterek műgondját számos apró és nagyobb részletet vizsgáló fotósorozat bizonyítja, melyen a Parlament belső terének számos fa- és kőfaragványa, falfestménye, üvegablakmintája feltűnik. A látogatók mai és archív fényképeken ismerhetik meg az előlük elzárt termeket, de virtuálisan a gépészeti kiszolgálóterekbe is betekinthetnek.

Az állandó kiállítást a kupolán a szocializmus idején állt vörös csillag zárja, a terem másik felében pedig ideiglenes kamaratárlatok mutatják be azokat a mesterségeket, szakágakat, amelyek a Parlament díszítéséhez hozzájárultak; elsőként a Zsolnay-gyár különleges kerámiáit. Az épület északi udvarában kialakított, üvegtetejű kiállítótérbe keddtől a parlamenti séta utolsó állomásaként érkezhetnek meg a látogatók – számolt be Wachsler Tamás a november 1-jéig ingyenesen megtekinthető tárlatról.

Forrás és kép: turizmus.com