Laska sushi, grízes rétes és hasznosi töltött káposzta – az igazi palóc tájételek mellett extra ízkombinációkkal is várják a látogatókat az augusztus 8–9-i Mátraalja Fesztiválon.
A pásztói Mátraalja Fesztivál nemcsak a zenei programját erősíti, hanem a gasztronómiai felhozatalra is odafigyel, hogy a látogatók egyedi fesztiválélményt kapjanak.
„Amikor 30 éve idekerültem menyecskének, leesett az állam a helyi töltött káposzta láttán, amely mind méretre, mind kinézetre teljesen eltér az átlagtól. De a rétes is más. Csak erre a térségre jellemző, hogy grízt tesznek bele és azt kombinálják cseresznyével, meggyel stb." – mesélte Sándor Zsuzsa, a fesztivál gasztronómiai vezetője, aki a jellegzetes palóc laskát is különlegessé varázsolja a rendezvényre: gyrosszal, csilisbabbal ízesíti, sőt sushit is készít belőle.
Az ételkínálat csak egyik eleme a kétnapos könnyűzenei fesztiválnak, ahol a sport- és gyerekprogramok mellett palóc szépségversenyt is rendeznek a Mátraaljában található pásztói strandon.
Forrás: turizmus.com