VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer létrehozásának részleteiről

2015-12-07 | viptravel

Megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer létrehozásának részleteiről

Megállapodás született a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről az európai uniós tagországok belügyminisztereinek pénteki tanácskozásán Brüsszelben.

A veszélyes személyek utazásainak követését segítő rendszer támogatói szerint a készülő terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van az adatbázisra. A tervezett szabályozás értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A kompromisszumos egyezség értelmében a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait.

Étienne Schneider, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnök-helyettese péntek délutáni sajtótájékoztatóján büszkeségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hosszú évek tárgyalásai után sikerült megállapodásra jutni. Szerinte olyan hatékony rendszer kiépítéséről sikerült megegyezni, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós állampolgárok alapvető szabadságjogait.

"A mai napon megállapodásra jutottunk az Európai Parlamenttel és az Európai Bizottsággal a PNR kérdéséről" - jelentette be Thomas de Maiziere, a német belügyi tárca vezetője. "A légitársaságoknak kötelezően át kell majd adniuk az utasok adatait a terroristák és más bűnözők nyomon követése érdekében" - tette hozzá.
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter üdvözölte az egyezséget. "Ez a kompromisszum évek munkájának az eredménye" - hangsúlyozta.

A brüsszeli sajtóértekezleten Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa kijelentette, hogy minél hatékonyabb az információmegosztás az unión belül, a hatóságok annál jobban tudják ellátni kötelezettségeiket az állampolgárok biztonságának garantálása terén.

Péntek délután az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) főtárgyalója is üdvözölte a megállapodást. Timothy Kirkhope szerint nem volt szabad tovább késlekedni a rendszer megteremtésével. Közölte, hogy javasolni fogja a parlamenti bizottságnak az egyezség mielőbbi elfogadását.

Szakértők szerint az uniós szakminiszterek tárgyalásán egyhangúlag elfogadott egyezséget heteken belül jóváhagyhatja a nyilvántartási rendszer létrehozásának ötletére eddig gyanakvással tekintő Európai Parlament is. A LIBE várhatóan december 10-én szavaz az adatbázis létrehozásáról. Ha a bizottság elfogadja, az Európai Parlament várhatóan jövő év elején bocsátja szavazásra a javaslatot, amelyet ez előtt hivatalosan még a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia.

Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotása már 2011 óta tart. A rendes jogalkotási eljárás keretében ugyanis ezt a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament csak együttesen fogadhatja el. A két intézmény közötti vita lényege az volt, hogy míg a tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvelt. A legfontosabb vitás kérdés az volt, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait. Az EP ragaszkodott hozzá, hogy legfeljebb hat hónapig, az uniós tagállamok viszont azt akarták, hogy legalább egy évig tárolják ezeket az adatokat.

Az utas-nyilvántartási rendszer kiépítésének kérdéséről szóló vita a 130 halálos áldozatot követelő, néhány héttel ezelőtti párizsi terrortámadások után került ismét az érdeklődés középpontjába.

Forrás és kép: turizmus.com