VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Máglyagyújtás és vitézparádé Egerben

2015-06-11 | viptravel

Máglyagyújtás és vitézparádé Egerben

A felújítás alatt levő vár, valamit a tavaly nemzeti emlékhellyé nyilvánított Eger és a Dobó István Vármúzeum lesz a kiemelt vidéki helyszíne az idei Múzeumok Éjszakája országos programsorozatnak.

A felújítás alatt levő vár, valamit a tavaly nemzeti emlékhellyé nyilvánított Eger és a Dobó István Vármúzeum lesz a kiemelt vidéki helyszíne az idei Múzeumok Éjszakája országos programsorozatnak. A június 20-ára meghirdetett látványos, nagyszabású kulturális eseményről kedden bemutatókkal egybekötött sajtótájékoztatót tartottak az egri várban.

 


A hazai sajtó képviselői először az egri pasa sátrában törökös kávét, illetve teát kóstoltak. Eközben Török Petra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának képviseletében arra emlékeztetett, hogy június 20-a lesz a kezdőnapja az idei Múzeumok Éjszakájának, mert hosszú hétvégére számítanak, amely június 22-én zárulhat. Ennek érdekében a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a MÁV Starttal közösen a főváros mellett a vidék értékeit is kellően igyekeznek bemutatni. A MÁV például 50 százalékos kedvezménnyel támogatja azokat a vendégeket, akik a vidéki programokra szeretnének utazni. A szállodák pedig kedvezményes csomagokat ajánlanak az érdeklődőknek. Mindezekkel a vendégéjszakák számát növelhetik.

 


Táblák lesznek a tanösvényen

Azt is megtudtuk, hogy országszerte több mint 360 intézmény csaknem kétezer programot kínál az idei Múzeumok Éjszakáján. Hazánk legnagyobb kulturális rendezvényén idén első alkalommal az Élő Erdély is kapcsolódik a kiemelt tematikához. A látogatók ezen az éjszakán a hagyományokhoz híven nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek színes programjaiból választhatnak, hanem számos könyvtár, levéltár, művészeti, közművelődési intézmény, műemlék, kulturális örökség ajánlataiból is.

 

Ezután Berecz Mátyás történész, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója invitálta az újságírókat az újdonságnak számító nyugati várfalsétányra – amely egyben tanösvény is –, ahonnan szép panoráma tárul az egri belváros házaira, tereire és tornyaira. Elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakáján fáklyákkal járják végig a sétányt, amelyet várhatóan júliusban nyitnak majd meg a turisták előtt. Ezzel a jelenlegi főbejárat mellett a vendégek ezen az úton is feljuthatnak majd a várba. A megnyitásig a térbútorok mellett olyan táblákat helyeznek el a tanösvényen, amelyek a vár építésének történetét foglalják össze.

 


II. Rákóczi Ferenc temetési zászlaja

Ezután a csoport a vártetőre ért, ahol a Dobó-bástyában az igazgató mutatta be azt a fegyverkiállítást, amely egyik színfoltja lesz a Múzeumok Éjszakájának. A sajtó képviselői láthatták azt a temetési zászlót is, amelyet 1906-ban II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona újratemetésekor használtak a Kassai Dómban. A Vármoziban pedig bemutatták azt a 3D-s videót, amely hazánk több mint ezer éves történetének jelentős állomásait – a honfoglalástól a rendszerváltásig – szemléltették.

Ezt követően Berecz Mátyás a városra néző Dobó-bástya teraszán tartott sajtótájékoztatót. Mint jelezte, Eger története nemcsak a török fölött aratott 1552-es várviadalról szól, hanem az 1100 éves múltunkról is. Ennek része a vár idei év végén befejezésre kerülő több mint 1,8 milliárd forintos rekonstrukciója, valamint az utóbbi hónapok eseménye is, hogy a történelmi emlékhelyet hosszú távon is továbbfejlesztik. Mindezekről a Múzeumok Éjszakáján ízelítőt kaphatnak a látogatók.

 


Izgalmas forgataggá változik a vár

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozva Király Júlia, a Vármúzeum osztályvezetője arról beszélt, hogy június 20-án egyetlen éjszaka alatt igyekeznek betekintést nyújtani Eger és Magyarország elmúlt több mint egy évezredes történetébe. Tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programok keretében népszerűsítik a kutatási eredményeiket, és a résztvevők bepillanthatnak a múzeum műhelytitkaiba is. A katonai hagyományőrzők fegyverbemutatókkal, életképekkel teszik kézzelfoghatóvá az elmúlt évszázadok hétköznapjait, és többek között megelevenítik az 1552-es várviadal eseményeit. A hagyományokat folytatva idén is máglyát gyújtanak a várban. Mindezek mellett zenei, táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kulturális, összművészeti bemutatókkal izgalmas történelmi forgataggá változik az egri vár. Azokra is gondolnak, akik a történelmi kavalkádban elfáradnak. Nekik ajánlják Gárdonyi Géza otthonát, a nyugalom szigetét. A ház parkjában nyitják meg az Arkt Művészeti Ellátót és a Brancs kávézót.

 


Bemutatók más helyszíneken is

Ezt követően a Dobó-bástya teraszán az egri vitézek korhű ruhában tartott fegyveres bemutatójában gyönyörködtek a vendégek.

Az újságírók ezután Lázár Attila bábművész nézőcsalogató lantjátékának kíséretében vonultak le a vár közelében található egykori török gőzfürdő, a Valide Szultána feltárt romjaihoz. Ott a török ruhába öltözött múzeumpedagógus, Érsek Lajos olvasott fel részletet az Ezeregyéjszaka meséiből. Ezt is hallhatják majd az érdeklődők június 20-án.

Az is elhangzott, hogy a Múzeumok Éjszakáján a vár sokszínű programjai mellett a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a líceumban levő Eszterházy Károly Főiskola díszterme és kápolnája, a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum, továbbá a természettudomány érdekességeit rejtő Varázstorony a különlegességekkel várja az érdeklődőket. De tárlatvezetéssel tekinthetik meg az Főegyházmegyei Könyvtárban őrzött ritkaságokat is.

 

Forrás: turizmusonline.hu