VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Királyi kastélyban, skanzenben, szigeten – Megnyíltak a karácsonyi vásárok Stockholmban

2015-11-26 | viptravel

Királyi kastélyban, skanzenben, szigeten – Megnyíltak a karácsonyi vásárok Stockholmban

A stockholmi karácsonyi vásárok azért is olyan népszerűek, mert a sok gyertyafény és karácsonyi dísz világosabbá teszi a télen mindig oly korai, és még hónapokig tartó sötétséget.

Az ünnepi családi sétához és nézelődéshez hozzátartozik a legnagyobb áruházak látványos kirakatainak közös megtekintése is, ilyen az NK, amely idén ünnepli százéves fennállását, ezért a kirakata most különösen látványos.

A leghíresebb stockholmi vásárok közé tartozik a Gamla Stanban – az óvárosban – illetve a skanzenben lévő, de hasonló eseményeket rendeznek iskolákban, kastélyokban, múzeumokban, galériákban és nagyobb munkahelyeken is.

A karácsonyi díszek mellett svéd és lappföldi népművészeti tárgyakat, bio lekvárokat, süteményeket, sajtokat, sonkákat, kolbászokat, füstölt rénszarvas húst, füstölt lazacot, karácsonyi koszorúkat és virágkompozíciókat, bizsukat, ékszereket, kötött pulóvereket, sálakat, kesztyűket, szörpöket, cukros, pörkölt mandulát, mézből készült gyertyákat, édességféléket kínálnak a standokon leginkább.

A képzőművészeti és iparművészeti egyetemeken tanulók saját készítésű alkotásokat árulják.

Izgalmasak a drottningholmi királyi kastélyban rendezett programok is, ahol gyertyaöntést és üvegfúvást lehet tanulni. Ugyancsak kedveltek a régimódi vásárok, ahol bemutatják, milyenek is voltak az 1800-as években a hasonló rendezvények, és hogyan ünnepelték a karácsonyt vidéken.

Nagyon népszerű ilyenkor hajóval kiutazni a stockholmi szigetvilágba, ahol sok kis szigeten tartanak az ott élők vásárt. Az itteni fogadókban meg is lehet aludni és másnap a karácsonyi svédasztalnál (smörgåsbord) reggelizni, ebédelni. Ezeknek a vásároknak sok esetben a tenger, a víz adja a fő témáját, és azok a képzőművészek kínálják alkotásaikat, akik ezeken a szigeteken laknak.

Forrás és kép: turizmus.com