VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Kínai lampionok lepik el a Budapesti Állatkertet

2016-04-11 | viptravel

Sárkányok éjszakái címmel csütörtök este kezdetét vette a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Esténként több száz, állatokat és növényeket formázó világító kínai lampion várja a látogatókat május 22-ig.

A kínai lampionművészek által festett alkotásokat negyvenöt estén keresztül láthatja a közönség. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az esemény megnyitóján hangsúlyozta: a fővárosi állatkert sikere többek között abban rejlik, hogy időről időre képes megújulni, erre példa ez a fesztivál is, amely a régióban Budapesten látható először.

Magyarország és Kína kulturális kapcsolatáról szólva felidézte, hogy az ázsiai ország nemrégiben az utazás kiállítás díszvendége volt a fővárosban, és kiemelt vendége lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programsorozatának is.

Kuo Hsziao-kuang, a kínai nagykövetség kulturális tanácsadója nyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Kína több területén régóta a kultúra része ez a népszerű művészeti forma, hiszen számtalan helyi fesztiválra készülnek lampionok.

Mint mondta, a BTF keretein belül létrejött kiállítás alkotásai Kína dél-keleti részéről, Szecsuánból érkeztek, s az állatkerten kívül a Magyar Tudományos Akadémia előtt és a Városháza parkban is láthatóak világító lampionok.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója hangsúlyozta: a kínai "fényfesztivál" Európában eddig csak Hollandiában, Belgiumba és Németországban volt látható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejáratnál a látogatókat egy csaknem tízméteres klasszikus kínai sárkánylampion fogadja. A kínai mondavilág figurái és alakzata mellett például óriáspandát, orrszarvút, varacskos disznót és majmot is láthat a közönség. Mint mondta, a nagyméretű alkotások - a selyemlampionművészet hagyományait követve - drótvázakra feszített festett selyemből egy hónapon át készültek, tizenkét kínai szakértő közreműködésével.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: kiemelkedő szerepe van a főváros turisztikai életében, hogy a 150 éves budapesti állatkert egy ilyen eseménynek ad otthont, amely a külföldi turisták számára is vonzó lehet.

A fesztivál ideje alatt napközben a szokásos nyitvatartási időben várja a vendégeket az állatkert, majd 19 órától ismét kinyit és 22 óráig lesz látogatható a lampionfesztivál keretében. Ilyenkor csak a szabadtéri kifutókban lévő állatok lesznek láthatók.

Forrás és kép: turizmusonline.hu