VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át Hollókőn

2015-09-28 | viptravel

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át Hollókőn

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak a világörökségi Hollókőn múlt pénteken; a másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkára a pénteki átadási ünnepségen úgy fogalmazott: "büszkék vagyunk rá, hogy Hollókő világörökségi helyszín, népi kultúránk jelképe, miközben élhető település is". A többi, önálló arculatát még csak kereső településnek példát ad azzal, hogyan lehet értékőrzésből merítve hiteles, új turisztikai értékeket teremteni - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: Hollókő történelmi örökségünk továbbadásával is fontos küldetést teljesít, és a kulturális örökségek turisztikai hasznosításában is példát mutat, amikor puszta falak élettel és turistával telnek meg. Mint mondta, ez a cél a 2014-2020-as uniós támogatások egyik kiemelt prioritása is. Ruszinkó Ádám közölte: a Nemzeti Várprogram részeként Hollókő megérdemelten számíthat további fejlesztési forrásokra.

A Nógrád megyei faluban a "Próbáljon szerencsét Hollókőn!" című, az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) által támogatott projektben megvalósultak a vár rekonstrukciós munkái, elkészült a középkori vár 13. századi berendezése, 130 férőhelyes parkoló, recepciós épület, Holló Jankó mesejátszótér épült. Az újfalu és ófalu határán fészert, pihenőhelyet és pinceházat építettek, aszfaltozták a közterületeket, elkészült a Pajtaárok szabadtéri színpad. Az ófaluban felújították a Vár éttermet, a Képesház konferenciatermet, az Oskolát és a Guzsalyosházat. Az újonnan megvásárolt épületekben kapott helyet a Gazduram sajtboltja és a Kalácsos. Épült Palóc műhely és mulatós táncház is színpaddal, vásártérrel.

Szabó Csaba (polgármester ismertette: a népi hagyományokra épülő fejlesztés tervezését még 2008-ban kezdték meg, de sem az első, sem a második pályázatuk nem került a kormány elé. "Mint a mesében", a harmadik pályázatuk nyerte el a támogatást 2012-ben, a konkrét megvalósítást pedig tavaly év elején kezdték meg. A másfél év alatt 45 céggel dolgoztak, "hol játszóteret építettünk, hol várat, hol utat" - mondta a polgármester, kiemelve, hogy a fejlesztés eredményeként a látogatóknak is többet szeretnének nyújtani, és munkahelyeket is akarnak teremteni.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy Nógrád megye a turizmus területén érte el a legnagyobb eredményeket, 2007 és 2013 között 110 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a megyébe, ebből mintegy 10 milliárd kapcsolódott turisztikai fejlesztésekhez. Hollókőt Nógrád megye ékszerdobozának nevezte a képviselő, amely megérdemli a kormányzat kiemelt figyelmét.

Surján László, az Európai Parlament volt alelnöke köszöntőjében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ismertségben, vonzerőben, különlegességben is első helyen áll Hollókő a szélesebb térségben. Már bizonyította, hogy élő falu, életével és múltjával tudja vonzani az emberek sokaságát - mondta.

A fejlesztés részeként májusban adták át a felújított várat. Látogathatóvá tették a 700 éves vár Öregtornyát, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel. A faluban a hétvégén ingyenesen látogathatók az új fejlesztések és Hollókő múzeumai.

Forrás és kép: turizmus.com