VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Izgalmak és élmények idén nyáron Pozsonyban

2018-06-21 | viptravel

Izgalmak és élmények idén nyáron Pozsonyban

Ha még nem járt Pozsonyban, akkor épp ideje felfedezni. Ráadásul most nyáron izgalmas programok és érdekes kiállítások várják a látogatókat.


A Régi Városházában berendezett Városi Történeti Múzeum a város történetét dolgozza fel, a szomszédos Apponyi-palotában pedig egyszerre két tematikus kiállítás is található – a 19. századi Pozsony nemesi és polgári épületeinek belsőépítészeti megoldásait bemutató Korabeli Enteriőrök Múzeuma és a vidék borkultúráját prezentáló Szőlészeti-Borászati Múzeum.


A Mihály-toronyban található Fegyvermúzeumot és a tőle pár lépésnyire levő Vörös Rák Gyógyszertárban berendezett Gyógyszerészeti Múzeumot, valamint a pozsonyi vár tövében megbúvó Jó Pásztor házában levő Óramúzeumot se lehet kihagyni.

 

A művészetek rajongói kedvelik a zenei témájú Johann Nepomuk Hummel Múzeumot, illetve Arthur Fleischmann szobrászművész innovatív anyaghasználatú műveit felsorakoztató kiállítást.

 

Érdemes körülnézni a városközponton kívül is és meglátogatni az impozáns Dévényi vár romjait a Duna és a Morva folyó összefolyásánál valamint Oroszvár (Rusovce) pozsonyi városrészben a Limes Romanus részét képező antik Gerulata római katonai tábor maradványait és a régészeti leleteket. Azok, akik szeptember 8.-án látogatnak a Gerulatára, időutazáson vehetnek részt és a római korban találják magukat. Ekkor kerül megrendezésre a Római Játékok és Limes Day, amelyre ingyenes buszjáratok szállítják az érdeklődőket Pozsony központjából. A dévényi vár területén májustól szeptemberig a hónap első szombatján váltakozva középkori vagy reneszánsz korabeli kosztümös előadásokat, lovagi játékokat rendeznek kézműves- és táncbemutatókkal és interaktív programokkal. A 2017-ben átadott felújított felső vár teraszáról csodálatos panoráma nyílik a környékre.

 

A nyári szezon top rendezvénysorozata a Pozsonyi Kulturális Nyár. Június elejétől szeptember közepéig a város központi helyszínein több műfajt felsorakoztató programok nyújtanak vizuális vagy/és zenei élményt. A felhozatal Orgona- és Gitárfesztiváltól Gyerek Folklórcsoportok Nemzetközi Találkozóján és Ifjúsági Zenefesztiválon keresztül szabadtéri divatbemutatóig és Tango party-ig terjed. A Mihály-kapu, a Régi Városháza tornyából és a Prímás-palota erkélyéről rendszeresen csendülnek fel trombitakoncertek. A várban pedig két hónapig Shakespeare műveit játsszák kint a szabad ég alatt.

 

A Pozsonyi Koronázási Napok (június 22. - 29.) az egykori koronázó város dicső múltját idézik fel sokszínű programmal, tematikus városnéző túrákkal, koronázási szertartásbemutatóval, koronázási koncerttel, színházi előadásokkal, Mária Terézia kedvenc borának ünnepével, a kékfrankos borfesztivállal (június 22.-24.), lovagi tornával és a koronázási útvonalon végighaladó kosztümös koronázási menettel (június 24.). Ez évi újdonság a gyerekek részvételével szervezett kosztümös koronázási menet június 22-én. A Pozsonyi Koronázási napok alatt ingyenes koronázási városnéző túrák várják a látogatókat, valamint a Mihály-toronyban található Koronázási Fotó-videó pontban is ingyenesen lehet fényképezkedni korabeli kosztümökben.

 

Július 1-én a 20. század elejét felelevenítő Korabeli Piknik elegáns hölgyei és kalapos úriemberei színesítik majd a Duna-parti Janko Kráľ városligetet, amely Közép-Európa legrégebbi nyilvános parkja. Lehet piknikezni a természetben, korabeli zenét hallgatni és táncot tanulni, meg lehet csodálni a veterán közlekedési eszközöket, ihletet gyűjteni a korabeli divatbemutatókból, századeleji frizurát csináltatni és korhű kosztümökben fényképezkedni.

 

A nyár és a víz, Szlovákia és a Duna természetes kapcsolatát ünnepli a Napforduló a Dunán egész hónapos programsorozat júniusban Dévénytől Párkányig és a Kis-Duna mentén, amelyen belül pozsonyi helyszíneken is lesznek nagyközönségi, turisztikai, természetvédelmi és sportrendezvények, vízitúrák- és bemutatók (pl. Vízimanók Fesztiválja június 9., Stand-up Paddle Marathon Karlova-Ves – Dunacsún 23 km június 16., kajak inkubátor június 20., River Show Eurovea Duna-part június 16. stb.). Augusztus 25-én és 26-án a város központja népművészettel és kézművesmesterekkel telik meg.

 

A szlovák népi hagyományok, műalkotások, hazai termékek és gasztronómiai ínyencségek lesznek a főszereplői a minden évben megrendezésre kerülő Kézművesmesterek Napjai rendezvénynek.

 

Pozsony nemcsak a történelmi és kulturális értékeiről nevezetes, a természeti kincsei is elérhető távolságban vannak. A világ 50 városa közül Pozsony a 3. legzöldebb város. Pozsonyon keresztül két nemzetközi Eurovelo kerékpárút is végighalad, amelyekre a Kis-Kárpátok kerékpárúthálózata kapcsolódik, így a bringások is kedvükre ismerkedhetnek a város zöld övezeteivel. Több „zöld“ beruházásra is sor került Pozsonyban. Újdonság a hétvégén illetve ünnepnapokon közlekedő buszjárat is, amely a Kamzík (Zerge) hegyen található szabadidőközponthoz szállítja a turistákat, így is csökkentve a zöld övezet autóforgalmát. A közkedvelt családi kirándulóhelyszínen nyári bobpálya, kalandpark, fitnesspark is található, a természetkedvelők és sportrajongók jelölt turistautakon illetve kerékpárutakon fedezhetik fel Pozsony zöld tüdejét. A környező vidék látványa a tévétorony forgó panoramatikus étterméből, a két éve átadott 15 m magas kilátótoronyból vagy a Kamzík (Zerge) hegy és Železná studnička (Vaskutacska) között üzemelő drótkötélpálya üléséről élvezhető a legjobban.

 

 


Forrás: hetedhetorszag
Kép: visitbratislava.com