VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Ingyenes régészeti túrákat tartanak a bécsi Stephansplatzon

2017-02-28 | viptravel

Ingyenes régészeti túrákat tartanak a bécsi Stephansplatzon

Új burkolatot kap a bécsi Stephansdom környéke, így márciustól novemberig régészek tartanak idegenvezetést az építési munkák miatt feltúrt téren.

2017 márciusa és novembere között nemcsak Bécs egyik legforgalmasabb pontja, de legnagyobb építési területe is lesz a Stephansdom környéke, mivel kicserélik a Stephansplatz és a betorkolló utcák útburkolatát. Erre azért van szükség, mert utoljára több mint 30 évvel ezelőtt, a metróépítéskor újították fel az osztrák főváros egyik jelképének is otthont adó teret. Ráadásul a környező sétálóutcákban – a Grabenen és a Kärtner Straßén – már évekkel ezelőtt díszburkolatot raktak le, ehhez igazítják most hozzá a Stephansplatz arculatát. A burkolatdizájn fő elemei itt is a szürke különböző árnyalatában pompázó hatalmas gránittömbök lesznek, ezen kívül megújul a közvilágítás valamint az utcabútorok is. A tér átalakítása összesen 11,5 millió euróba kerül majd.

Az építési munkálatok idejére a városi régészet is akcióba lendül: a feltáró ásatások mellett, hétfőnként 11 órás és 11:30-as kezdéssel ingyenes vezetéseket is tartanak az érdeklődőknek. Aki részt szeretne venni egy ilyenen, elég, ha a fenti időpontok valamelyikére odasétál a bécsi városi régészet, a Stadtarchäologie Wien információs táblájához a Stephansdomnál. A maximum 50 fős, körülbelül félórás vezetésen a régészek mesélnek a tér történetéről a római kortól az újkorig, és a legújabb leletekről is.

A 2. és 3. században a mai 1. kerület területén helyezkedett el Vindobona, a római légió katonai tábora, a mai Stephansplatz helyén pedig a tábor elővárosának egy része terült el. Kereskedők, kézművesek éltek és dolgoztak itt, valamint itt laktak a katonák családjai is.

Miután az 5. században kivonult a római hadsereg, néhány évszázadon át lakatlan volt a térség. A következő telepesek a 9-10. században vették birtokukba a területet, ekkor emelték itt az első templomot, amelynek helyén később a Stephansdom épült. A téren a 12. századtól egy temető is helyet kapott, a föld alatti Virgil-kápolnát pedig 1220 körül létesítették. A Stephansplatzon lévő temetőt a 18. században számolták fel, a tér ekkortól kezdte el elnyerni mai formáját.

 

Forrás és kép: turizmusonline.hu