Ön mire érzékeny? A BaGaTech cukrászati kiállítás standjain felvonultatott édességek sütemények és fagylaltok jelentős része ugyanis éppen azoknak készült akik valamilyen ételintolerenciával küzdenek.
Persze, a „problémamentes” nassolók is találnak kedvükre való finomságokat.
A hazai cukrász szakma arra is kihasználta a Syma Csarnokban rendezett négynapos szakmai seregszemlét, hogy előzsűrizze a Magyarország Tortája verseny díjnyertes alkotóit, természetesen vakteszttel. Az esélyesek között többségben voltak a gyümölcsalapú, illetve „fűszerként” alkoholt, főleg bort tartalmazó tortaszépségek.
A kiállításon több szakmai előadásra és bemutatóra került sor, valamint a Pataki János Emlékverseny eredményhirdetésére. A versenyzők artisztikában és tortadíszítésben versenyeztek. Aranyérmesek lettek – tanuló kategóriában – Tóth Regina Boglárka, Gyurkovics Patrícia és Nagy Csaba Árpád, utóbbi egyben a verseny abszolút győztese lett, és a Cukrász Ipartestület különdíját is elnyerte.
A felnőttek közül hárman kaptak aranyérmet: Domonkos Dávid, Horváthné Jeszenszky Nikoletta és Gogolák Csaba.
Egy érdekes különdíj is született: Álland Rebeka a Four Seasons Hotel felajánlásaként egy hetet tölthet a világhírű hotel cukrászatán, mivel olyan gyönyörűen varázsolta éppé menet közben összetört tortáját, hogy az a szakmát is meglepte.
Már az első napon alig lehetett lépni, olyan sokan látogattak ki a csarnokba, hogy megkóstolják a különleges fagylaltokat, köztük például a különféle sütemények ízét utánzókat. Ezek persze aromákból készülnek, ellentétben például a nagy vitát kiváltó cannabis fagylalttal, amitől állítólag nem lehet „betépni”, mert a növény magja van a termékbe beledarálva.
Bár a trendi változatlanul a kézműves fagylalt, az úgynevezett kényelmi termékek, alapporok, paszták, variegatók nélkül ma már egyetlen cukrász sem dolgozhat – vallják sokan. Ebben is persze az olaszok viszik a prímet. De nem kevés cukrász vallja, hogy a régi módszerrel is lehet fagylaltot készíteni.
A teljesen tej- és cukormentes készítmények népszerűsége a jövőben csak nőni fog. Természetesen csak akkor, ha minél több fagylaltozóban és cukrászdában lesz választási lehetősége a fogyasztónak.
A március 10-én nyílt kiállítás pénteken és szombaton további érdekes szakmai bemutatókkal és versenyekkel folytatódik.
Forrás és kép: turizmus.com