VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

A turizmusban van jövője a nők foglalkoztatásának

2016-03-08 | viptravel

A turizmusban van jövője a nők foglalkoztatásának

A magyar turizmus tavalyi rekorderedményében a női kulcsszerepet játszottak, az ágazatban 2010 óta rendkívül intenzíven növekszik a női foglalkoztatottak létszáma EU-szerte.

Magyarországon a közszférában lényegében eltűnt a különbség a nők és a férfiak bére között, azonban a magánszféra és a piaci viszonyok világában ez az esélyegyenlőség még nem teljesen érvényesül, e téren még van teendője a kormánynak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "A vállalkozó nők, női vezetők a turizmusban és az idegenforgalomban Budapesten" című konferencián, amelyet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szervezett.

Előadásában a miniszter kiemelte, a turizmus rekordévet zárt tavaly, a bruttó hazai termékben az ágazat részaránya 10,3 százalék volt, a szállásdíj-bevételek 2014-hez képest 12 százalékkal nőttek, és ebben a jó eredményben a nők kulcsszerepet játszottak. Ebben az ágazatban döntő a nők foglalkoztatása, a vendéglátóipari szakszervezet szerint a női vezetők aránya 30 százalékos. Az unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a nők foglalkoztatása 2010 és 2015 között. A visegrádi országok között Magyarországon a legkisebb a férfiak és a nők fizetése között a különbség, de van még tennivaló ezen a területen – tette hozzá a miniszter.

2010–2015 között másfélszeresével nőtt a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendégéjszakák száma, a tavalyi esztendő pedig az évtized legsikeresebb turisztikai szezonja volt a fővárosban – közölte Tarlós István főpolgármester. A gazdasági ágazatok között kimagaslóan teljesített a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás. Elmondta, 2015-ben 495 ezerrel, 6,9 százalékkal nőtt a Budapesten regisztrált vendégéjszakák száma, s ezzel a főváros az országos növekedés 80 százalékát produkálta. Tavaly Budapesten a szálláshely és vendéglátás területén 39 ezer ember dolgozott, 8 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt – tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke elmondta, a turizmus az Európai Unió szerint is kulcsfontosságú ágazat, az EU GDP-jének 10 százalékát, az uniós munkahelyek egy tizedét adja, 13 millió embert foglalkoztat a terület. Kijelentette, a turizmus olyan terület, ahol a női foglalkoztatásnak van jövője, 2010 óta rendkívül intenzíven növekszik a női foglalkoztatottak létszáma a szférában. Az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 50, Spanyolországban 41, Olaszországban 39 százalék a női foglalkoztatottak aránya a turizmusban, mégpedig azért, mert ez a terület biztonságos, kiszámítható, rugalmas, jó kereseti lehetőséget nyújt, jobban össze lehet hangolni a munkahelyi és az otthoni tevékenységet és könnyebb megvalósítani a részmunkaidős foglalkoztatást is.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke arról beszélt, a BVK továbbra is azon dolgozik, hogy hozzájáruljon a fővárosban működő vállalkozások segítéséhez, azok bővüléséhez, így Budapest fejlődéséhez. Említést tett arról a mikrohitelezési rendszerről, amelyet a józsefvárosi önkormányzattal közösen fejlesztettek ki, és a lényege, hogy a helyi vállalkozásoknak 2,9 százalékos kamattal nyújtanak maximum 10 millió forintos hitelt. Kiemelte, hogy ezt a hitelt a női vállalkozók és a 40 év alattiak 2,4 százalékos kamattal vehetik fel. Az elnök szerint van még mire figyelni, így például a 25 év alatti pályakezdők, az 55 év felettiek foglalkoztatására, a kisgyermeket nevelők elhelyezkedésére, valamint bővíteni kell a részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségeket.

Forrás és kép: turizmus.com