VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

A kiállítások mellett vinotéka is lesz a felújított egri érseki palotában

2015-11-12 | viptravel

November végén zárul az egri érseki palota felújítása és kulturális-turisztikai fejlesztése. A több mint 1,3 milliárd forintos beruházással megújuló épületegyüttes várhatóan jövő év elején nyílik meg.

A fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt majd – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser a keddi projektbemutató sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, olyan vonzó kulturális, turisztikai kínálatot akarnak nyújtani, amellyel kibővülve a város látványosságai 4-5 napra is elegendő programot biztosíthatnak a látogatóknak.

Az érseki palota teljes látogató-útvonala meglehetősen hosszú, háromórás lesz, és a vendégeket egy okostelefonra letölthető, a magyar mellett angol, német, lengyel és olasz nyelven is elérhető alkalmazás is segíti majd a tájékozódásban.

A kiállításokat a palota első és második emeletén alakítják ki. Az első emeleten kap helyet a 21. századi köntösbe öltöztetett egyháztörténeti tárlat, a második emeleten lesznek láthatók a főpapi történeti enteriőrök: a díszterem, a fogadó- és hálószoba. Nyílik egy kiállítás a magyar szentté, illetve boldoggá avatottakról, valamint az idén 1011 éves Egri Főegyházmegye történetéről, továbbá látható lesz az Eszterházy Károly egri püspök által a 18. század végén megfestetett 46 egri főpapi portré is.

A földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és „érseki vinotéka" kap helyet. Ez utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye „fennhatósága" alá tartozó öt – az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági – borvidék boraiból lehet majd válogatni. A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is.

A palotát 1949-ben államosították, a főegyházmegye 1992-ben kapta vissza, az akkoriban itt székelő egykori Egervin 2002-ben költözött ki. A projekt 2010-ben indult, ám a régészeti munkák, illetve az időközben előkerült rejtett értékek feltárása, restaurálása miatt elhúzódott a beruházás.

Forrás és kép: turizmus.com