VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

A jövő hétig nem indul újra az amerikai vízumkiadás

2015-06-19 | viptravel

A jövő hétig nem indul újra az amerikai vízumkiadás

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem számít arra, hogy a jövő hétig sikerülne elhárítani azt a technikai problémát, amely hátráltatja az amerikai beutazó vízumok kiadását - közölték szerdán.

"Minisztériumunk konzuli ügyek irodája továbbra is problémákat tapasztal a vízumkiadási rendszerünkben. Ez egy világszerte jelentkező probléma, folyamatosan dolgozunk az elhárításán" - jelentette ki John Kirby szóvivő. "Ez azt jelenti, hogy a kemény munka ellenére ne számítsanak arra, hogy a rendszer a jövő hét előtt működni fog" - tette hozzá.

 

Kirby szerint a közszféra és a magánszektor több mint száz szakértője dolgozik a hiba elhárításán. Mint mondta, nem tud pontosabb adatokat közölni.

 

Múlt hét óta áll fenn a probléma

 

Az amerikai külügyminisztérium múlt pénteken közölte, hogy műszaki problémái vannak a külföldi útlevél- és vízumkiadással. A tárca egyik illetékese közölte, hogy az útlevélrendszer az amerikai konzulátusokon immár ismét üzemképes.

 

"Ha a rendszerek ismét teljes mértékben üzemképesek lesznek, azon fogunk dolgozni, hogy a lehető leghamarabb ledolgozzuk a függő vízumügyek területén keletkezett lemaradást" - hangzott az amerikai diplomáciai tárca online közzétett közleménye. A minisztérium szerint a fennakadás nem a kiberbiztonság elleni hackertámadás következménye. Hasonló problémák évente többször is előfordulnak, de legfeljebb néhánynapos csúszást okoznak.

 

Kizárt a kártérítés

 

Egy korábbi tájékoztatás szerint a hiba az amerikai külügyminisztérium egységesített konzulátusi adatbázisában (CCD) keletkezett. A tárca sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, de megjegyezte: mindig is azt tanácsolta az Egyesült Államokba utazóknak, hogy addig ne véglegesítsék az útitervet, amíg nincs a kezükben a vízum, mert egyébként is előfordulhat, hogy a CCD késve hagyja jóvá a kérelmeket. A kártérítés ezért kizárt.

 

Az amerikai diplomáciai tárca konzuli irodája több mint 200 amerikai konzulátusán keresztül 2013-ban csaknem félmillió bevándorló-vízumot és 9,1 millió beutazási engedélyt bocsátott ki. A CCD több millió vízumkérelmet és fotót tartalmaz, és az összeköttetésben áll több szövetségi kormányzati szerv biztonsági adatbázisával, egyebek között a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ujjlenyomat-azonosító rendszerével. A külügyminisztérium arcfelismerésre és névazonosításra is használja az adatbázist.

 

A vízumkérelmeket az amerikai konzuli tisztviselők jóváhagyása után az adatbázisban rögzítik, és a vízumokat annak segítségével engedélyeztetik és nyomtatják ki.

 

A magyar állampolgárok 2008. november 17. óta az amerikai vízummentességi program keretében - több feltétel teljesítése esetén - üzleti vagy magáncélból, 90 napnál nem hosszabb időtartamra, vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

 

Forrás: turizmusonline.hu