A Larus Étterem és Rendezvényközpontban rendezett nagyszabású gálán, február 29-én adta át az idei év legjobbjainak járó díjakat a Dining Guide. Az Év Étterme a budapesti Onyx lett.
A Dining Guide idén nem csupán továbbfejlesztette éttermi értékelési rendszerét és elkészítette az első olyan magyar nyelvű kalauzt, amely a nemzetközi elvárásokat is figyelembe veszi, hanem a tesztelésbe bevonta az olasz Nicola Portinarit, a La Peca étterem két Michelin-csillagos séfjét is. Ő inkognitóban tesztelte a húsz legjobbat, hogy segítsen megtalálni az Év Éttermét. Mint a díjátadón mondta, igyekezett séfként értékelni a kollégái munkáját, és a legnagyobb nehézséget a tradíciók megjelenítésének feltérképezése okozta, hiszen korábban nem ismerte a magyar konyhát, amit viszont ittjárta után kimondottan izgalmasnak tart.
A díjátadón először a Magyar Konyha elismeréseit adta át Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke három magyar termelőnek: Sándor Tamás sajtkészítőnek, a hagyományos hegyvidéki sajtokat előállító Bükki Sajt (Mónusbél) képviselőjének; Balogh Nagy Erzsébetnek, a keleméri juhtenyésztőnek (Keleméri Báránykák); és Szabó Györgynek, a Györgytea (Bükkszentkereszt) alapítójának.
A Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai 2016-ban:
Év Étterme: Onyx
Különdíjak:
Év Szakácsteljesítménye: Széll Tamás, Onyx
Zepter-Év Innovatív Konyhája: Borkonyha, Sárközi Ákos séf
Hennessy-Év Séfje: Costes, Palágyi Eszter séf
Törley-Év Ifjú Séftehetsége: ESCA, Fehér Gábor séf
Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme: Émile, Kövér Gergely séf
Staropramen-Év Street Food: PolaPola
A Dining Guide Étteremkalauz által legjobbnak tartott 10 étterem:
92 pont: Onyx – Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros
92 pont: Costes – Palágyi Eszter séf
90+ pont: Borkonyha – Sárközi Ákos séf
90 pont: Costes Downtown – Miguel Viera ésTiago Sabarigo séfek
87 pont: Salon – Wolf András és Fekete Antonio séfek
86 pont: Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
85 pont: Arany Kaviár – Nyíri Szása és Kanász László, séfek
84+ pont: MÁK – Mizsei János séf
84 pont: Émile – Kövér Gergely séf
83+ pont: Alabárdos – Kiss O'shea Dániel séf
A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz – amely a legjobb 100 értékelésén túl további helyszíneket is bemutat, és külön fejezetben jeleníti meg, kategóriákra bontva a street food kínálatot – már megvásárolható az újságárusoknál.
Forrás és kép: turizmus.com