Utazás keresése

Utazás alapadatai

Típusa:Körutazás, Városlátogatás
Utazás módja:Repülő
Úticélok: Bhután, Körutazás Buthánban => Nepál, Körutazás Nepálban
Időtartam: 16 nap / 13 éjszaka
Indulás helye: Budapest
Indulás ideje:2019-02-16
Megjegyzés: Ft/fő + repülőjegy, 2F, Félpanzió, BUD
Szállás neve: Nepál és Bhután, a Himalája királyságai (Repülövel)
Ellátás: félpanziós
Szobatípus neve: Kétágyas szoba, 2 felnőtt
Utazás ára: 956.700 Ft/fő

Nepál

Info:

[r] repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

helyi 3-4 *-os szállodákban és resortok 2 ágyas szobáiban

félpanzió, Bhutánban és a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás (italok nélkül)

 

Kis létszámú csoport, max. 20 fő!

UNESCO Világörökségi helyszínek

Leiras:

1. nap: Budapest -Katmanduba

Elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába, menetrend szerint.Menet közben felkészülésbolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Katmandu-völgy históriájára. Éj a repülőn

2. nap: A Gurka Királyság emlékezete

Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt innen kormányzott néhai királyságok korszakaival (Tibeti Birodalom; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul:  ?????? ????????) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése, a Brit haderő (s talán a nyugati világ) legjobb katonái, a gurka haderő méltatásával. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő. Este közös vacsora, az előttünk álló programok áttekintésével. Szállás Katmanduban. (3 éj)

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli után egész napos látogatás Katmandu és Patan királyi városainak UNESCO világörökségi védelem alatt álló uralkodói palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Mindkét település ,,csak" 1.400 m magasságon fekszik, s a nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Piacaik Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. A néhai kormányzati negyedek, mára élő múzeumvárosokká alakultak. Katmandu: Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentélyek; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swaymbhunath sztúpánál. Patan: Délutáni séta a középkorban önálló királyság fővárosának csodálatos műemlék utcáin. A késő délutáni órákban látogatás egy tibeti menekülttáborban. Tibet 1950/1951. évi kínai megszállásának históriája, rövid ismertetéssel a Central Tibetan Administration (tibeti emigráns kormány) működéséről.

 4. nap: Bhaktapur királyi városa

(A nap minden meglátogatott helyszíne UNESCO világörökségi kincs)

Fakultatív Himalája repülés: Reggeli indulással kisrepülős kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Sagarmantha Nemzeti Park - a Himalája legmagasabb csúcsainak vidéke - tövében: Rövid topográfiai áttekintés a közeli ,,Nyolcezresekről": Csomolungma/ Mt. Everest(8.848 m); Lhotse (8.501 m); Makalu (8.481 m); Cso Oju (8.201 m). Figyelem! A program csak megfelelő időjárási viszonyok esetén indulhat, a repülési hatóság aktuális engedélyével. (Részvételi díj: 265,-USD)

Reggeli után látogatás Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Délutáni átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora, előkészítő információkkal a Bhutáni Királyságról. 

5. nap: Bhután, a Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) országa

Reggeli utazás a reptérre. Menet közben eklektikus szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Repülés a Magas-Himalája déli oldalán, a 8.848 m magas Mt. Everest (Csomolungma) ,,oldalánál", az indiai Sikkim állam légterén át Bhután egyetlen repterére, Paro-ba. 60 km utazás (immár műúton!) Thimbuba, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt fővárosba. Thimbu házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az akkor még szórtan, a vadonban elhelyezkedő dzongok-nak (erődkolostorok) köszönhetően: A modern intézmények beköltöztek a középkori erődökbe és lámakolostorokba. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd késő délutáni látogatás a Hétvége Piacon. Kézműves termék mustra és vásárlási lehetőség, őstermelői zöldség-gyümölccsel és fűszerekkel. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid bemutatása. Közös vacsora. Szállás Thimbuban (2 éj).

6. nap: Thimbu kincsei; Gross National Happyness

Reggeli után látogatás a főváros legfontosabb intézményeiben: Pangri Zampa Lhakhang: A buddhista iskola bejárása, különös tekintettel az asztrológiai és filozófiai tanításokra, ismeretekre. Bhutan Nemzeti és Néprajzi Múzeum. Séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Közös ebéd, majd látogatás a XVI. századi Trashichho Dzong erődben, a királyi- és kormányhivatalok különleges épület együttesében. Kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének megértésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztéma miért nem alkalmazható - vagy éppen miért lenne alkalmazható a világ más országaiban is. Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 - ) Sárkány Királyról és családjáról. A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig - illetve példák az utóbbi 6-7 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről. Közös utazás a Kuensel Phodrang-hoz, a város békéjét vigyázó Buddha kilátóhoz.

7. nap: Paro - meditációs sétával

A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:

1./ Wangditse kolostor séta (könnyű séta, 200 m szintkülönbséggel). Indulás a Sangaygang kilátótól, Thimbu nagyszerű panorámájának élvezetével. A kb. 2 órás séta ösvényének csak a kezdete meredek - az útvonal egyébként könnyű. Látogatás az 1750-ben épült kolostorban. A Thimbu feletti ültetvények és rododendron ligetek fotózása, majd séta a Takin Rezervátumban.

vagy

2./   Phajoding kolostor túra(1.000 m szintkülönbség, aktívabb túra). Kora reggeli indulással kb. 3 órás túra folyamatos emelkedőn és meditációs központba. (Csomagolt ebédünket magunk visszük - s piknik formában, a szabadban fogyasztjuk.) Phajodingot a Tibetből érkezett Phajo Drugom Zhigpo (1184-1251) láma alapította. Fennállásának több mint 800 éve alatt többször is átalakították, mai ,,modern képét" az 1700-as évek közepén nyerte. A kolostor - meditációs központ a legtehetségesebb gyermekek iskolája - illetve árvaház is egyben. A kolostorból nagyszerű kilátás nyílik Paro városának völgyére, a meditációs szobák és épületek a falakon belül - illetve a ,,vadonban elszórva" is várják a gondolataikba merülni kívánó zarándokokat. A kolostor bejárása, majd meditációs lehetőség. Töprengési alkalom a magunk mögött hagyott - s reményeink szerinti előttünk álló életről...

Délutáni séta lefelé, Paro városába. Közös vacsora. Éj Paroban (3 éj).

8. nap: Erődök a Himalájában; Hol volt / van Shambala?

 Reggeli után utazás a valaha stratégiailag is igen fontos 4.200 m magasságban lévő Chele-le hágóhoz. Jó látási viszonyok esetén a fenséges panoráma fényképezése, a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya) és a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme) megörökítésével. 2,5 órás túra lehetőség a főgerincen, két háton keresztül (kb. 600 m szintkülönbség) a Kancsendzönga (8.586 m) és Bhután teteje, a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) kilátópontjához.(Figyelem! Kedvező légköri viszonyok esetén a kilátás hihetetlen: Belátható innen Bhután területének fele, de átlátunk Tibetbe és Szikkimbe is!) Történetek a Himalája mai bhutáni területein zajlott háborúk és erődépítések legfontosabb korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai;  3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Látogatás az 1400-as években épített Rinpung Dzong erődben, az ország egyik legnagyobb védelmi építményében. Elkalandozás (szóban és gondolatban) a tibeti, mongol és hindu tradíciók legendás királyságába, Shambalába, a helyre, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. Shambala, a nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom - innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat...

,,Bhután lenne a legendás Shambala?" - elgondolkodási lehetőség, rövid fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon.    Továbbutazás a Ta Dzong erődtoronyhoz, ahol 1968 óta az ország fegyver- illetve kézműipari gyűjteménye látható. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

9. nap: ,,Amit most gondolsz, holnapi életed formálja"

Buddha idézetével induló napunkon 5 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m magasságban a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország ,,buddhista bölcsője". Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton ,,lovagolva", majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven - 3 hónapon - 3 héten - 3 napon és 3 órán át.  A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése - a bhutániak hitéletének egyéni megítélésével. Saját hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőséggel...

Visszaúton a Kyichu Lakhang, a 600-as években (!) Songstan Gambo tibeti császár által alapított határjelző erőd-kolostor megtekintése. Közös vacsora.

10. nap: A Világ tetejéről - a Chitwan Nemzeti Park dzsungelébe

Reggeli után elrepülés Katmanduba, majd átszállással az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Royal Chitwan Nemzeti Parkba. A szomszédos Parsa Vadrezervátum területével együtt ,,A Dzsungel szíve" (a Chitwan jelentése nepáli gurka nyelven) mérete több mint 1.500 km2. Ez az Indiai szubkontinens egyik legnagyobb, s fajokban leggazdagabb nemzeti parkja. A folyóvölgyekkel tagolt trópusi dzsungelben több mint 700 féle állat él, 68 emlős, 525 madár és 60 féle hüllő és kétéltű féleséggel. Rövid ismertető a legbecsesebb ,,lencsevégre kapható" ritkaságokról: bengáli tigris, indiai orrszarvú, leopárd, ajakos medve, gaur, királykobra, krokodil, gaviár, varánusz.

Rövid emlékezés Edward Pritchard Gee (1904-1968) az anglo-indiai teaültetvényes természetvédő - a Chitwan létrehozója - életére, munkásságára.

Bejelentkezés a nemzeti parkban lévő lodge szállásunkra, majd két program között választhatnak a résztvevők:

1./ Pihenő a szálláson

vagy

2./ Fakultatív, kb. 3 órás jeep túra a dzsungelben. (Részvételi díj: 65,-USD).  Közös vacsora. Éj a Chitwan Nemzeti Parkban (2 éj).

11. nap: A dzsungel elefánthátról...

Reggeli után az elefántfürdetés megtekintése. (A merészebbek segíthetik a fürdetőket.)

Délelőtti dzsungel szafari elefántháton, helyi kísérőink irányításával. Közös safari ebéd. Ismerkedés az egy fatörzsből kivájt helyi kenukkal, s evezőseinkkel. Kenu kirándulás a Rapti folyón, a krokodilok és gaviálok közeli megfigyelésével és fotózásával. A szárazra kerülést követően rövid ismerkedés helyi biológus, zoológus kísérőnkkel - majd vezetett séta a dzsungelben. A nap végén a látottak értékelése, illetve összefoglaló vetítés a park UNESCO világörökségi vadonjának különleges értékéről. Közös vacsora.

12. nap: Az út Pokharába

Reggeli látogatás Tharu falujában. A település neve a Chitwan dzsungeléből kitelepített törzséből származik. A tharuk ma is igyekeznek hagyományos módon élni, a föld és a természet adta lehetőségek ,,öko" felhasználásával. Utazás Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői vidékére.   Pokhara és környezete a ,,Hó hazája" egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók ,,Paradicsoma",Nepál    és a Himalája talán legismertebb turisztikai övezete. Pokhara ,,csak" 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. ,,Misztikumának" egyik oka, hogy hátterében tornyosul a ,,Hegyek királynője", a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok), illetve három legendás ,,Nyolcezres", a Dhaulagiri (8.167 m), az Annapurna (8.081 m) és a Manaszlu (8.163 m). Jó látási viszonyok esetén a lélegzetelállító szépségű csúcsok fényképezése. Ismertető az itt élő gurkákról, illetve a serpa népről, annak múltjáról, szokásairól. Szállás Pokharában (2 éj).

13. nap: A Himalája igézetében

(Az életre szólóan szép panorámákat nyújtó nap látási viszonyai időjárás függőek. Pozitív gondolataink esetén a napfényes körülmények esélye fokozott!)

Reggeli után átcsónakázás a Fewa tavon. Túra a Devi Falls vízeséshez, majd World Peace Sztúpához, a ,,Nyolcezresek" felejthetetlen látványának élvezetével. Délutáni városnézés Pokharában, látogatással a Bindabasani templomnál, a Pokhara bazárban, majd a Tibeti Kézműves Központban. (A mai napig is évi 2.500 fő tibeti menekült érkezik Nepálba a megszállt Tibetből. - A nepáli és indiai tibeti emigráció helyzetének rövid áttekintése.) Közös vacsora.

14. nap: Búcsú a ,,Világ tetejétől"; Katmanduban

Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése az Annapurna vonulataival.

Kiadós reggeli, majd utazás Katmanduba. Bejelentkezés a hotelbe, közös búcsúvacsora. Ír vagy skót whiskey /whisky búcsúáldomás, a látottak, átéltek értékelésével, majd pihenés és felkészülés a hazaútra. Szállás Katmanduban (1 éj).

15. nap: Katmandu - Budapest

Hazautazás Budapestre, átszállással, menetrendtől függően.

 

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Katmandu völgy
  • Sagarmantha Nemzeti Park
  • Chitwan Nemzeti Park

Programok:

Fakultatív program (helyszínen fizetendő):

Himalája repülés (időjárás függő!): kb 265 USD/fő

További információk 2:

Ismerje meg Nepált és Bhutánt!

x

Az ár tartalmazza:
13 éjszakai szállást, helyi 3-4*-os szállodákban és resortokban, kétágyas szobákbanfélpanziós ellátást, Bhutánban és a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás (italok nélkül)belföldi repülőjegyet és az illetékekethelyszíni közlekedés kisbusszala programot a leírtak alapján és a szükséges belépőketBhutáni vízum díjátmagyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
nemzetközi repülőjegyet illetékkelkb. 380 000 Ftnepáli vízum ügyintézéssel 12 500 Ftelvárt borravaló kb. 70 USD/főútlemondási biztosítás 1.5 % EGYÉB KÖLTSÉGEKBBP biztosításegyágyas felár196 000 Ftfakultatív Himalája repüléskb. 265 USD

Nepál és Bhután, a Himalája királyságai (Repülövel) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
  • Nepáli vízum ügyintézéssel: 12500 Ft fő*
  • Repülőjegy: 380000 Ft fő*
  • Sztornó biztosítás: 1.50 % *
* kötelezően fizetendő
Utazás repülőgéppel
Repülőtéri illeték
Útlemondási biztosítás

Nepál és Bhután, a Himalája királyságai (Repülövel)

Bhután, Körutazás Buthánban

Nepál

Info:

[r] repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

helyi 3-4 *-os szállodákban és resortok 2 ágyas szobáiban

félpanzió, Bhutánban és a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás (italok nélkül)

 

Kis létszámú csoport, max. 20 fő!

UNESCO Világörökségi helyszínek

Leiras:

1. nap: Budapest -Katmanduba

Elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába, menetrend szerint.Menet közben felkészülésbolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Katmandu-völgy históriájára. Éj a repülőn

2. nap: A Gurka Királyság emlékezete

Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt innen kormányzott néhai királyságok korszakaival (Tibeti Birodalom; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul:  ?????? ????????) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése, a Brit haderő (s talán a nyugati világ) legjobb katonái, a gurka haderő méltatásával. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő. Este közös vacsora, az előttünk álló programok áttekintésével. Szállás Katmanduban. (3 éj)

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli után egész napos látogatás Katmandu és Patan királyi városainak UNESCO világörökségi védelem alatt álló uralkodói palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Mindkét település ,,csak" 1.400 m magasságon fekszik, s a nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Piacaik Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. A néhai kormányzati negyedek, mára élő múzeumvárosokká alakultak. Katmandu: Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentélyek; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swaymbhunath sztúpánál. Patan: Délutáni séta a középkorban önálló királyság fővárosának csodálatos műemlék utcáin. A késő délutáni órákban látogatás egy tibeti menekülttáborban. Tibet 1950/1951. évi kínai megszállásának históriája, rövid ismertetéssel a Central Tibetan Administration (tibeti emigráns kormány) működéséről.

 4. nap: Bhaktapur királyi városa

(A nap minden meglátogatott helyszíne UNESCO világörökségi kincs)

Fakultatív Himalája repülés: Reggeli indulással kisrepülős kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Sagarmantha Nemzeti Park - a Himalája legmagasabb csúcsainak vidéke - tövében: Rövid topográfiai áttekintés a közeli ,,Nyolcezresekről": Csomolungma/ Mt. Everest(8.848 m); Lhotse (8.501 m); Makalu (8.481 m); Cso Oju (8.201 m). Figyelem! A program csak megfelelő időjárási viszonyok esetén indulhat, a repülési hatóság aktuális engedélyével. (Részvételi díj: 265,-USD)

Reggeli után látogatás Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Délutáni átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora, előkészítő információkkal a Bhutáni Királyságról. 

5. nap: Bhután, a Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) országa

Reggeli utazás a reptérre. Menet közben eklektikus szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Repülés a Magas-Himalája déli oldalán, a 8.848 m magas Mt. Everest (Csomolungma) ,,oldalánál", az indiai Sikkim állam légterén át Bhután egyetlen repterére, Paro-ba. 60 km utazás (immár műúton!) Thimbuba, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt fővárosba. Thimbu házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az akkor még szórtan, a vadonban elhelyezkedő dzongok-nak (erődkolostorok) köszönhetően: A modern intézmények beköltöztek a középkori erődökbe és lámakolostorokba. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd késő délutáni látogatás a Hétvége Piacon. Kézműves termék mustra és vásárlási lehetőség, őstermelői zöldség-gyümölccsel és fűszerekkel. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid bemutatása. Közös vacsora. Szállás Thimbuban (2 éj).

6. nap: Thimbu kincsei; Gross National Happyness

Reggeli után látogatás a főváros legfontosabb intézményeiben: Pangri Zampa Lhakhang: A buddhista iskola bejárása, különös tekintettel az asztrológiai és filozófiai tanításokra, ismeretekre. Bhutan Nemzeti és Néprajzi Múzeum. Séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Közös ebéd, majd látogatás a XVI. századi Trashichho Dzong erődben, a királyi- és kormányhivatalok különleges épület együttesében. Kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének megértésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztéma miért nem alkalmazható - vagy éppen miért lenne alkalmazható a világ más országaiban is. Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 - ) Sárkány Királyról és családjáról. A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig - illetve példák az utóbbi 6-7 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről. Közös utazás a Kuensel Phodrang-hoz, a város békéjét vigyázó Buddha kilátóhoz.

7. nap: Paro - meditációs sétával

A mai napon két különböző program között választhatnak a résztvevők:

1./ Wangditse kolostor séta (könnyű séta, 200 m szintkülönbséggel). Indulás a Sangaygang kilátótól, Thimbu nagyszerű panorámájának élvezetével. A kb. 2 órás séta ösvényének csak a kezdete meredek - az útvonal egyébként könnyű. Látogatás az 1750-ben épült kolostorban. A Thimbu feletti ültetvények és rododendron ligetek fotózása, majd séta a Takin Rezervátumban.

vagy

2./   Phajoding kolostor túra(1.000 m szintkülönbség, aktívabb túra). Kora reggeli indulással kb. 3 órás túra folyamatos emelkedőn és meditációs központba. (Csomagolt ebédünket magunk visszük - s piknik formában, a szabadban fogyasztjuk.) Phajodingot a Tibetből érkezett Phajo Drugom Zhigpo (1184-1251) láma alapította. Fennállásának több mint 800 éve alatt többször is átalakították, mai ,,modern képét" az 1700-as évek közepén nyerte. A kolostor - meditációs központ a legtehetségesebb gyermekek iskolája - illetve árvaház is egyben. A kolostorból nagyszerű kilátás nyílik Paro városának völgyére, a meditációs szobák és épületek a falakon belül - illetve a ,,vadonban elszórva" is várják a gondolataikba merülni kívánó zarándokokat. A kolostor bejárása, majd meditációs lehetőség. Töprengési alkalom a magunk mögött hagyott - s reményeink szerinti előttünk álló életről...

Délutáni séta lefelé, Paro városába. Közös vacsora. Éj Paroban (3 éj).

8. nap: Erődök a Himalájában; Hol volt / van Shambala?

 Reggeli után utazás a valaha stratégiailag is igen fontos 4.200 m magasságban lévő Chele-le hágóhoz. Jó látási viszonyok esetén a fenséges panoráma fényképezése, a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya) és a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme) megörökítésével. 2,5 órás túra lehetőség a főgerincen, két háton keresztül (kb. 600 m szintkülönbség) a Kancsendzönga (8.586 m) és Bhután teteje, a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) kilátópontjához.(Figyelem! Kedvező légköri viszonyok esetén a kilátás hihetetlen: Belátható innen Bhután területének fele, de átlátunk Tibetbe és Szikkimbe is!) Történetek a Himalája mai bhutáni területein zajlott háborúk és erődépítések legfontosabb korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai;  3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Látogatás az 1400-as években épített Rinpung Dzong erődben, az ország egyik legnagyobb védelmi építményében. Elkalandozás (szóban és gondolatban) a tibeti, mongol és hindu tradíciók legendás királyságába, Shambalába, a helyre, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. Shambala, a nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom - innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat...

,,Bhután lenne a legendás Shambala?" - elgondolkodási lehetőség, rövid fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon.    Továbbutazás a Ta Dzong erődtoronyhoz, ahol 1968 óta az ország fegyver- illetve kézműipari gyűjteménye látható. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

9. nap: ,,Amit most gondolsz, holnapi életed formálja"

Buddha idézetével induló napunkon 5 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m magasságban a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország ,,buddhista bölcsője". Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton ,,lovagolva", majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven - 3 hónapon - 3 héten - 3 napon és 3 órán át.  A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése - a bhutániak hitéletének egyéni megítélésével. Saját hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőséggel...

Visszaúton a Kyichu Lakhang, a 600-as években (!) Songstan Gambo tibeti császár által alapított határjelző erőd-kolostor megtekintése. Közös vacsora.

10. nap: A Világ tetejéről - a Chitwan Nemzeti Park dzsungelébe

Reggeli után elrepülés Katmanduba, majd átszállással az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Royal Chitwan Nemzeti Parkba. A szomszédos Parsa Vadrezervátum területével együtt ,,A Dzsungel szíve" (a Chitwan jelentése nepáli gurka nyelven) mérete több mint 1.500 km2. Ez az Indiai szubkontinens egyik legnagyobb, s fajokban leggazdagabb nemzeti parkja. A folyóvölgyekkel tagolt trópusi dzsungelben több mint 700 féle állat él, 68 emlős, 525 madár és 60 féle hüllő és kétéltű féleséggel. Rövid ismertető a legbecsesebb ,,lencsevégre kapható" ritkaságokról: bengáli tigris, indiai orrszarvú, leopárd, ajakos medve, gaur, királykobra, krokodil, gaviár, varánusz.

Rövid emlékezés Edward Pritchard Gee (1904-1968) az anglo-indiai teaültetvényes természetvédő - a Chitwan létrehozója - életére, munkásságára.

Bejelentkezés a nemzeti parkban lévő lodge szállásunkra, majd két program között választhatnak a résztvevők:

1./ Pihenő a szálláson

vagy

2./ Fakultatív, kb. 3 órás jeep túra a dzsungelben. (Részvételi díj: 65,-USD).  Közös vacsora. Éj a Chitwan Nemzeti Parkban (2 éj).

11. nap: A dzsungel elefánthátról...

Reggeli után az elefántfürdetés megtekintése. (A merészebbek segíthetik a fürdetőket.)

Délelőtti dzsungel szafari elefántháton, helyi kísérőink irányításával. Közös safari ebéd. Ismerkedés az egy fatörzsből kivájt helyi kenukkal, s evezőseinkkel. Kenu kirándulás a Rapti folyón, a krokodilok és gaviálok közeli megfigyelésével és fotózásával. A szárazra kerülést követően rövid ismerkedés helyi biológus, zoológus kísérőnkkel - majd vezetett séta a dzsungelben. A nap végén a látottak értékelése, illetve összefoglaló vetítés a park UNESCO világörökségi vadonjának különleges értékéről. Közös vacsora.

12. nap: Az út Pokharába

Reggeli látogatás Tharu falujában. A település neve a Chitwan dzsungeléből kitelepített törzséből származik. A tharuk ma is igyekeznek hagyományos módon élni, a föld és a természet adta lehetőségek ,,öko" felhasználásával. Utazás Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői vidékére.   Pokhara és környezete a ,,Hó hazája" egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók ,,Paradicsoma",Nepál    és a Himalája talán legismertebb turisztikai övezete. Pokhara ,,csak" 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. ,,Misztikumának" egyik oka, hogy hátterében tornyosul a ,,Hegyek királynője", a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok), illetve három legendás ,,Nyolcezres", a Dhaulagiri (8.167 m), az Annapurna (8.081 m) és a Manaszlu (8.163 m). Jó látási viszonyok esetén a lélegzetelállító szépségű csúcsok fényképezése. Ismertető az itt élő gurkákról, illetve a serpa népről, annak múltjáról, szokásairól. Szállás Pokharában (2 éj).

13. nap: A Himalája igézetében

(Az életre szólóan szép panorámákat nyújtó nap látási viszonyai időjárás függőek. Pozitív gondolataink esetén a napfényes körülmények esélye fokozott!)

Reggeli után átcsónakázás a Fewa tavon. Túra a Devi Falls vízeséshez, majd World Peace Sztúpához, a ,,Nyolcezresek" felejthetetlen látványának élvezetével. Délutáni városnézés Pokharában, látogatással a Bindabasani templomnál, a Pokhara bazárban, majd a Tibeti Kézműves Központban. (A mai napig is évi 2.500 fő tibeti menekült érkezik Nepálba a megszállt Tibetből. - A nepáli és indiai tibeti emigráció helyzetének rövid áttekintése.) Közös vacsora.

14. nap: Búcsú a ,,Világ tetejétől"; Katmanduban

Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése az Annapurna vonulataival.

Kiadós reggeli, majd utazás Katmanduba. Bejelentkezés a hotelbe, közös búcsúvacsora. Ír vagy skót whiskey /whisky búcsúáldomás, a látottak, átéltek értékelésével, majd pihenés és felkészülés a hazaútra. Szállás Katmanduban (1 éj).

15. nap: Katmandu - Budapest

Hazautazás Budapestre, átszállással, menetrendtől függően.

 

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Katmandu völgy
  • Sagarmantha Nemzeti Park
  • Chitwan Nemzeti Park

Programok:

Fakultatív program (helyszínen fizetendő):

Himalája repülés (időjárás függő!): kb 265 USD/fő

További információk 2:

Ismerje meg Nepált és Bhutánt!

x

Az ár tartalmazza:
13 éjszakai szállást, helyi 3-4*-os szállodákban és resortokban, kétágyas szobákbanfélpanziós ellátást, Bhutánban és a Chitwan Nemzeti Parkban teljes ellátás (italok nélkül)belföldi repülőjegyet és az illetékekethelyszíni közlekedés kisbusszala programot a leírtak alapján és a szükséges belépőketBhutáni vízum díjátmagyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
nemzetközi repülőjegyet illetékkelkb. 380 000 Ftnepáli vízum ügyintézéssel 12 500 Ftelvárt borravaló kb. 70 USD/főútlemondási biztosítás 1.5 % EGYÉB KÖLTSÉGEKBBP biztosításegyágyas felár196 000 Ftfakultatív Himalája repüléskb. 265 USD

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!