Utazás keresése

Utazás alapadatai

Utazás módja:Busz
Úticél: Szlovákia, Zuberec-Rohácsok
Időtartam: 4 nap / 3 éjszaka
Indulás helye:
Indulás ideje:2019-06-07
Megjegyzés: Ft/fő, csoportos utazás
Szállás neve: Liptói-Tátra
Ellátás:
Szobatípus neve: Szállás és ellátás program szerint
Utazás ára: 70.000 Ft/fő

A Liptói-havasok az elfeledett Tátra. A mindenki által ismert Magas-Tátrához kapcsolódik, de önálló magashegység. A csúcsai 2000 m fölé emelkednek és vadregényes völgyeket fognak közre. A Liptói-Tátrát talán némileg szelídebb vonulatok jellemzik, ám vitathatatlan, hogy jóval kevesebben faggatják titkait és járják titokzatos ösvényeit, mint a Magas-Tátra zsúfolt útjait. Fedezd fel a Liptói-Tátrát és tölts el négy feledhetetlen napot a Kárpátok egyik legszebb hegységében!

Részletes program

1. nap - Bu­da­pest - Prószéki-szurdokvölgy - Zuberec

 • Utazás: reggel 07:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma (BOK) csarnokkal szemben lévő parkolóból. Budapestet az M2-es autópályán hagyjuk el, majd Parassapusztánál lépünk át Szlovákiába. A Zólyom-Besztercebánya útvonalon utazunk a kicsiny Prószék településére.
 • Gyalogtúra a Prószéki-szurdokvölgyben: a déli órákban érkezünk Prószékre, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. A szurdokvölgyben futó túraútvonal egyben tanösvény is, amelyen végighaladva sok érdekességet megtudhatunk a vidék földrajzáról és élővilágáról. Miután kiértünk a szűk sziklaszorosból, a Polhora-tisztásra érkezünk, amit hatalmas sziklák és barlangok szegélyeznek. A túránk leglátványosabb szakasza tulajdonképpen csak ezután következik, mivel belépünk a meredek sziklafalakkal rendelkező, vadregényes Nizny és Vysny Straz-kanyonokba. Végighaladunk a szurdokvölgyeken, majd megpihenünk egy füves réten. Ezután Velké Borové településére túrázunk, majd felkeressük egy működő vízimalmot. Visszafelé a keskeny Kvacany-szurdok felett vezető erdei ösvényen túrázunk egészen Kvacany településéig (630 m), ahol az autóbuszunk vár ránk. Táv: 14 km, szint: fel 410 m, le 380 m, a túra nehézsége: (***).
 • Zuberec: a túra után a szállásunkra utazunk, Zuberec településére, magyarul Bölényfaluba, amely a Liptói-havasok lábánál fekszik. Egy autentikus hegyi fogadóban foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után három éjszakát töltünk.
 • Szállás: panzió.

2. nap - Zuberec - Sivy-hegy - Zuberec

 • Gyalogtúra a Sivy csúcsra: ezen a napon a Liptói-havasok rengetegében indulunk egy látványos túrára. A célunk a Szlovákia egyik legszebb hegyének tartott, 1805 méteres Sivy-hegy. A szállásunktól körülbelül 15 percet utazunk a túra kiindulópontjáig. Az útvonal első része egy meredek kaptató a Liptói-Tátra legnyugatabbi gerincnyúlványáig. Amint felérünk, a látvány minden fáradozásunkat kárpótolja. Szinte teljes körpanoráma tárul elénk: délről az Alacsony-Tátra gerincvonulata látszik a Liptói-medence fölött, nyugatra a Vág-völgye és a Fátrák uralják a horizontot. Észak felé belátunk az Árva völgyébe egészen a lengyel határig. Az ösvényen dolomittornyok és hasadékok váltják egymást pihenésre csábító, virágos gyephavas rétekkel. A gerincnek ezt a szakaszát Sziklavárosnak is nevezik, amely megnyitja az utat a Sivy-hegy felé. A látványos szakaszt az 1805 méteres csúcsról látható panoráma követi. Megpihenünk a hegytetőn, majd folytatjuk a gerinctúrát. Leereszkedünk egy 1570 méteres nyeregbe, ahol elhagyjuk a sziklás gereincszakaszt és szép fenyőerdőben túrázunk tovább lefelé. A túra végén Zuberec faluba érkezünk, a szállásunkra. Táv: 14 km, szint: fel 900 m, le 850 m, a túra nehézsége: (***).
 • Zuberec: a délután hátralévő részét a szállásunk wellness részlegén vagy a környék erdei sétaösvényein tölthetjük.
 • Szállás: panzió; étkezés: reggeli.

3. nap - Zuberec - Árvai falumúzeum - Jurán-szurdokvölgy - Oravice - Zuberec

 • Árvai falumúzeum: délelőtt az Árvai falumúzeumba látogatunk, amelynek mintegy 20 hektáros területén egy egész falut építettek fel. Szlovákia egyik leglátványosabb skanzene az árvai régiók jellegzetes építészetét mutatja be. A parasztházak többsége a 18-19. századból való, de ennél is öregebb a gyönyörű fatemplom és a kúria épülete. Láthatunk berendezett lakóházakat, iskolát, műhelyeket, juhásztanyát és haranglábakat, amelyek között a Studeny-patak csordogál.
 • Jurán-szurdokvölgy: a skanzenben tett séta után a Liptói-havasok egyik fantasztikus gyalogtúrája következik. Oravice faluba utazunk, amely a Liptói-havasok északi oldalán, a lengyel határhoz közel, 790 méter magasan fekszik. Egy régi, lezárt aszfaltúton indulunk útnak, amiről hamarosan letérünk és egy kitaposott ösvényen közelítjük meg a Jurán-szurdokvölgyet. A meredek sziklafalakkal határolt szoros alján egy hegyi patak csörgedez. Néhány helyen a sziklához erősített láncok segítik az előrejutást, amitől a túránk csak még izgalmasabbá válik. Hamarosan kiérünk a szurdokból és a 981 m magas Umrlá-hegyhátra érkezünk. Ez mai túránk legmagasabb pontja, ahonnan a Bobroveci-völgyön keresztül túrázunk vissza Oravice településére. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, le 200 m, a túra nehézsége: (**).
 • Oravice: a túra után visszatérünk a szállásunkra, ám ha valakinek kedve támad egy termálfürdőben kipihenni a mai kirándulást, ellátogathat velünk Oravice modern fürdőjébe. A kinti és benti medencék 35-38 °C-os vize kellemes kikapcsolódást ígér.
 • Zuberec: az éjszakát ismét Zuberecben töltjük.
 • Szállás: panzió; étkezés: reggeli.

4. nap - Zuberec - Szabadság-barlang - Vlkolinec - Budapest

 • Szabadság-barlang: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és útnak indulunk hazafelé. Útközben azonban felkeresük két nevezetes látnivalót. Az első az Alacsony-Tátrához tartozó Deményfalvi-völgy híres nevezetessége, a Szabadság-cseppkőbarlang. Az egyórás látogatás során egy kiépített útvonalon haladunk keresztül és láthatjuk a cseppkőbarlangokra jellemző összes formát; álló- és függőcseppköveket, valamint cseppkőoszlopokat.
 • Vlkolinec: a barlanglátogatást követően az UNESCO Világörökségek között is szereplő Vlkolinec faluban állunk meg egy sétára. A település a Kárpát-medence egyik leglátványosabb hagyományos építészetű települése, ahol szinte csak régi parasztházak láthatóak. Lényeges, hogy Vlkolinec nem skanzen, a falu lakói ugyanúgy élik életüket, mintha a 19. század óta mi sem változott volna.
 • Utazás: a megállók után az utazásunk hosszabbik része következik. A kora esti órákban érkezünk Budapestre, a Syma csarnokkal szemközti parkolóba.
 • Étkezés: reggeli.

 • Fotók: Fáczán Ádám

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból reggel 07.00 órakor. Cím: XIV. kerültet, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a késő esti órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Ezt az utazásunkat a rendszeresen kirándulók számára ajánljuk. Négy nap alatt három túrát szervezünk, amik mind közepes nehézségűek. A túrák hossza és szintemelkedései átlagosnak mondhatóak. Majdnem minden túrára jellemző, hogy néhány esetben szükség van kézhasználatra; a nehezebb szakaszokon ugyanis a sziklákhoz erősített láncok segítik az előrejutást.
 • Az útvonalak sziklásak, törmelékesek, de alapvetően jól járhatóak. A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, élelelmmel és ivóízzel.
 • A túrákat olyan résztvevőknek ajánljuk, akik szoktak túrázni és/vagy sportolni. Figyelembe kell venni a sorozatterhelést is, hiszen a harmadik túrán elképzelhető, hogy már nem lesz mindenki olyan erőlétben, mint az első alkalommal.
 • A zord időjárás nehezítheti a túrákat, emiatt csak megfelelő felszereléssel szabad elindulni a gyalogtúrákon.
 • A túrákon való részvétel feltétele a ma­ga­biz­tos mozgásko­or­di­ná­ció és lépésbiztonság, a szé­dü­lés­től és tér­iszony­tól va­ló men­tes­ség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Túraöltözet: strapabíró túraöltözet, kényelmes és vízálló túrabakancs, meleg ruha, polárpulóver, jó minőségű, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág. Arra kérünk, hogy mindenképpen túrabakancsot hozz, semmiképpen se edző- vagy túracipőt. Olyan túrabakancsot célszerű hoznod, ami vízálló és amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy a túra alatt törje fel a lábad! Kérjük mindenképp fordíts arra figyemet, hogy a kabátod és nadrágod is vízálló legyen! A láncok és létrák miatt hozhatsz magaddal egy pár (bringás, konditermes vagy via ferrata) kesztyűt is.
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, fejlámpa, napszemüveg. Hozhatsz magaddal túrabotot is.
 • A termálfürdőbe papucs, fürdőruha és törölköző.

Szállás

 • Az utazás három éjszakáját Zuberec faluban, egy hagyományos stílusban épült, hangulatos panzióban töltjük. A kétágyas szobák mindegyikéhez saját fürdő tartozik.

Étkezés és ivóvíz

 • Az uta­zás rész­vé­te­li költ­sé­ge tar­tal­maz­ három reggelit; a többi étkezés azonban önellátó. A túrákra szendvicsekkel célszerű készülni, ezen kívül mindenképp legyen nálunk néhány csokoládé vagy müzliszelet.
 • Az utazás alatt jobb, ha arra készülünk, hogy nem fogunk nyitva tartó élelmiszerüzletet, vagy a túrák közben menedékházakat találni.
 • Vacsorázni esténként a szállásunk saját éttermében tudunk, ahol egy átlagos vacsora ára kb. 6-10 EUR.
 • Szlo­vá­ki­á­ban iható a ve­ze­té­kes ivó­víz. A túrákra legalább 1,5 liter ivóvizet kell magunkkal vinni.

Időjárás

 • Az utazás időpontjában kellemes kora nyári idő várható. A legmagasabb nappali hő­mér­sék­le­t 20-24 °C körül valószínű; reggelente, illetve nagyobb magasságban pedig 14-18 °C várható.
 • Mint minden magashegységben, a Liptói-Tátrában is gyorsan változhat az időjárás. Nagyobb magasságban hűvös lesz és előfordulhat erős szél is. Nagyon lényeges emiatt a megfelelő felszerelés.
 • Záporok, zivatarok előfordulhatnak.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Zuberec és Oravice aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • Szlovákiában sajnos kevesen beszélnek idegen nyelveket. A szállásunk ét­ter­mé­ben az an­gol vagy né­met nyelvekkel próbálkozhatunk.
 • A panzióban wifin keresztül érhetjük el az internetet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes szlovák nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • A szálláson a magyar szabvánnyal megegyező csatlakozó áll rendelkezésünkre. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it fel tudjuk töl­te­ni.

Va­lu­ta

 • Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az euro (EUR vagy EUR), ezért mindenképpen ezt a pénznemet vigyük magunkkal az utazásra.
 • Bankautomata nem fog az utunkba esni, ezért a készpénz kivitelét javasoljuk.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 60-100 EUR.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Árvai falumúzeum: 4 EUR
 • Oravice, termálfürdő, délutáni belépő: 14 EUR
 • Szabadság-barlang: 8 EUR
 • Vlkolinec: 2 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a napi túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni. Ez le­het egy má­sik, kön­­nyebb tú­ra vagy vá­ros­né­zés.
 • Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást Zuberec faluban, panzióban, kétágyas szobákban.
 • 3 reggelit.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A biztosításokat.

Liptói-Tátra utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
leírásánál jelzett szolgáltatások

Liptói-Tátra

Szlovákia, Zuberec-Rohácsok

A Liptói-havasok az elfeledett Tátra. A mindenki által ismert Magas-Tátrához kapcsolódik, de önálló magashegység. A csúcsai 2000 m fölé emelkednek és vadregényes völgyeket fognak közre. A Liptói-Tátrát talán némileg szelídebb vonulatok jellemzik, ám vitathatatlan, hogy jóval kevesebben faggatják titkait és járják titokzatos ösvényeit, mint a Magas-Tátra zsúfolt útjait. Fedezd fel a Liptói-Tátrát és tölts el négy feledhetetlen napot a Kárpátok egyik legszebb hegységében!

Részletes program

1. nap - Bu­da­pest - Prószéki-szurdokvölgy - Zuberec

 • Utazás: reggel 07:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma (BOK) csarnokkal szemben lévő parkolóból. Budapestet az M2-es autópályán hagyjuk el, majd Parassapusztánál lépünk át Szlovákiába. A Zólyom-Besztercebánya útvonalon utazunk a kicsiny Prószék településére.
 • Gyalogtúra a Prószéki-szurdokvölgyben: a déli órákban érkezünk Prószékre, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. A szurdokvölgyben futó túraútvonal egyben tanösvény is, amelyen végighaladva sok érdekességet megtudhatunk a vidék földrajzáról és élővilágáról. Miután kiértünk a szűk sziklaszorosból, a Polhora-tisztásra érkezünk, amit hatalmas sziklák és barlangok szegélyeznek. A túránk leglátványosabb szakasza tulajdonképpen csak ezután következik, mivel belépünk a meredek sziklafalakkal rendelkező, vadregényes Nizny és Vysny Straz-kanyonokba. Végighaladunk a szurdokvölgyeken, majd megpihenünk egy füves réten. Ezután Velké Borové településére túrázunk, majd felkeressük egy működő vízimalmot. Visszafelé a keskeny Kvacany-szurdok felett vezető erdei ösvényen túrázunk egészen Kvacany településéig (630 m), ahol az autóbuszunk vár ránk. Táv: 14 km, szint: fel 410 m, le 380 m, a túra nehézsége: (***).
 • Zuberec: a túra után a szállásunkra utazunk, Zuberec településére, magyarul Bölényfaluba, amely a Liptói-havasok lábánál fekszik. Egy autentikus hegyi fogadóban foglaljuk el a szállásunkat, ahol egymás után három éjszakát töltünk.
 • Szállás: panzió.

2. nap - Zuberec - Sivy-hegy - Zuberec

 • Gyalogtúra a Sivy csúcsra: ezen a napon a Liptói-havasok rengetegében indulunk egy látványos túrára. A célunk a Szlovákia egyik legszebb hegyének tartott, 1805 méteres Sivy-hegy. A szállásunktól körülbelül 15 percet utazunk a túra kiindulópontjáig. Az útvonal első része egy meredek kaptató a Liptói-Tátra legnyugatabbi gerincnyúlványáig. Amint felérünk, a látvány minden fáradozásunkat kárpótolja. Szinte teljes körpanoráma tárul elénk: délről az Alacsony-Tátra gerincvonulata látszik a Liptói-medence fölött, nyugatra a Vág-völgye és a Fátrák uralják a horizontot. Észak felé belátunk az Árva völgyébe egészen a lengyel határig. Az ösvényen dolomittornyok és hasadékok váltják egymást pihenésre csábító, virágos gyephavas rétekkel. A gerincnek ezt a szakaszát Sziklavárosnak is nevezik, amely megnyitja az utat a Sivy-hegy felé. A látványos szakaszt az 1805 méteres csúcsról látható panoráma követi. Megpihenünk a hegytetőn, majd folytatjuk a gerinctúrát. Leereszkedünk egy 1570 méteres nyeregbe, ahol elhagyjuk a sziklás gereincszakaszt és szép fenyőerdőben túrázunk tovább lefelé. A túra végén Zuberec faluba érkezünk, a szállásunkra. Táv: 14 km, szint: fel 900 m, le 850 m, a túra nehézsége: (***).
 • Zuberec: a délután hátralévő részét a szállásunk wellness részlegén vagy a környék erdei sétaösvényein tölthetjük.
 • Szállás: panzió; étkezés: reggeli.

3. nap - Zuberec - Árvai falumúzeum - Jurán-szurdokvölgy - Oravice - Zuberec

 • Árvai falumúzeum: délelőtt az Árvai falumúzeumba látogatunk, amelynek mintegy 20 hektáros területén egy egész falut építettek fel. Szlovákia egyik leglátványosabb skanzene az árvai régiók jellegzetes építészetét mutatja be. A parasztházak többsége a 18-19. századból való, de ennél is öregebb a gyönyörű fatemplom és a kúria épülete. Láthatunk berendezett lakóházakat, iskolát, műhelyeket, juhásztanyát és haranglábakat, amelyek között a Studeny-patak csordogál.
 • Jurán-szurdokvölgy: a skanzenben tett séta után a Liptói-havasok egyik fantasztikus gyalogtúrája következik. Oravice faluba utazunk, amely a Liptói-havasok északi oldalán, a lengyel határhoz közel, 790 méter magasan fekszik. Egy régi, lezárt aszfaltúton indulunk útnak, amiről hamarosan letérünk és egy kitaposott ösvényen közelítjük meg a Jurán-szurdokvölgyet. A meredek sziklafalakkal határolt szoros alján egy hegyi patak csörgedez. Néhány helyen a sziklához erősített láncok segítik az előrejutást, amitől a túránk csak még izgalmasabbá válik. Hamarosan kiérünk a szurdokból és a 981 m magas Umrlá-hegyhátra érkezünk. Ez mai túránk legmagasabb pontja, ahonnan a Bobroveci-völgyön keresztül túrázunk vissza Oravice településére. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, le 200 m, a túra nehézsége: (**).
 • Oravice: a túra után visszatérünk a szállásunkra, ám ha valakinek kedve támad egy termálfürdőben kipihenni a mai kirándulást, ellátogathat velünk Oravice modern fürdőjébe. A kinti és benti medencék 35-38 °C-os vize kellemes kikapcsolódást ígér.
 • Zuberec: az éjszakát ismét Zuberecben töltjük.
 • Szállás: panzió; étkezés: reggeli.

4. nap - Zuberec - Szabadság-barlang - Vlkolinec - Budapest

 • Szabadság-barlang: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és útnak indulunk hazafelé. Útközben azonban felkeresük két nevezetes látnivalót. Az első az Alacsony-Tátrához tartozó Deményfalvi-völgy híres nevezetessége, a Szabadság-cseppkőbarlang. Az egyórás látogatás során egy kiépített útvonalon haladunk keresztül és láthatjuk a cseppkőbarlangokra jellemző összes formát; álló- és függőcseppköveket, valamint cseppkőoszlopokat.
 • Vlkolinec: a barlanglátogatást követően az UNESCO Világörökségek között is szereplő Vlkolinec faluban állunk meg egy sétára. A település a Kárpát-medence egyik leglátványosabb hagyományos építészetű települése, ahol szinte csak régi parasztházak láthatóak. Lényeges, hogy Vlkolinec nem skanzen, a falu lakói ugyanúgy élik életüket, mintha a 19. század óta mi sem változott volna.
 • Utazás: a megállók után az utazásunk hosszabbik része következik. A kora esti órákban érkezünk Budapestre, a Syma csarnokkal szemközti parkolóba.
 • Étkezés: reggeli.

 • Fotók: Fáczán Ádám

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból reggel 07.00 órakor. Cím: XIV. kerültet, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a késő esti órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Ezt az utazásunkat a rendszeresen kirándulók számára ajánljuk. Négy nap alatt három túrát szervezünk, amik mind közepes nehézségűek. A túrák hossza és szintemelkedései átlagosnak mondhatóak. Majdnem minden túrára jellemző, hogy néhány esetben szükség van kézhasználatra; a nehezebb szakaszokon ugyanis a sziklákhoz erősített láncok segítik az előrejutást.
 • Az útvonalak sziklásak, törmelékesek, de alapvetően jól járhatóak. A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, élelelmmel és ivóízzel.
 • A túrákat olyan résztvevőknek ajánljuk, akik szoktak túrázni és/vagy sportolni. Figyelembe kell venni a sorozatterhelést is, hiszen a harmadik túrán elképzelhető, hogy már nem lesz mindenki olyan erőlétben, mint az első alkalommal.
 • A zord időjárás nehezítheti a túrákat, emiatt csak megfelelő felszereléssel szabad elindulni a gyalogtúrákon.
 • A túrákon való részvétel feltétele a ma­ga­biz­tos mozgásko­or­di­ná­ció és lépésbiztonság, a szé­dü­lés­től és tér­iszony­tól va­ló men­tes­ség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Túraöltözet: strapabíró túraöltözet, kényelmes és vízálló túrabakancs, meleg ruha, polárpulóver, jó minőségű, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág. Arra kérünk, hogy mindenképpen túrabakancsot hozz, semmiképpen se edző- vagy túracipőt. Olyan túrabakancsot célszerű hoznod, ami vízálló és amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy a túra alatt törje fel a lábad! Kérjük mindenképp fordíts arra figyemet, hogy a kabátod és nadrágod is vízálló legyen! A láncok és létrák miatt hozhatsz magaddal egy pár (bringás, konditermes vagy via ferrata) kesztyűt is.
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz, kulacs, fejlámpa, napszemüveg. Hozhatsz magaddal túrabotot is.
 • A termálfürdőbe papucs, fürdőruha és törölköző.

Szállás

 • Az utazás három éjszakáját Zuberec faluban, egy hagyományos stílusban épült, hangulatos panzióban töltjük. A kétágyas szobák mindegyikéhez saját fürdő tartozik.

Étkezés és ivóvíz

 • Az uta­zás rész­vé­te­li költ­sé­ge tar­tal­maz­ három reggelit; a többi étkezés azonban önellátó. A túrákra szendvicsekkel célszerű készülni, ezen kívül mindenképp legyen nálunk néhány csokoládé vagy müzliszelet.
 • Az utazás alatt jobb, ha arra készülünk, hogy nem fogunk nyitva tartó élelmiszerüzletet, vagy a túrák közben menedékházakat találni.
 • Vacsorázni esténként a szállásunk saját éttermében tudunk, ahol egy átlagos vacsora ára kb. 6-10 EUR.
 • Szlo­vá­ki­á­ban iható a ve­ze­té­kes ivó­víz. A túrákra legalább 1,5 liter ivóvizet kell magunkkal vinni.

Időjárás

 • Az utazás időpontjában kellemes kora nyári idő várható. A legmagasabb nappali hő­mér­sék­le­t 20-24 °C körül valószínű; reggelente, illetve nagyobb magasságban pedig 14-18 °C várható.
 • Mint minden magashegységben, a Liptói-Tátrában is gyorsan változhat az időjárás. Nagyobb magasságban hűvös lesz és előfordulhat erős szél is. Nagyon lényeges emiatt a megfelelő felszerelés.
 • Záporok, zivatarok előfordulhatnak.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Zuberec és Oravice aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • Szlovákiában sajnos kevesen beszélnek idegen nyelveket. A szállásunk ét­ter­mé­ben az an­gol vagy né­met nyelvekkel próbálkozhatunk.
 • A panzióban wifin keresztül érhetjük el az internetet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes szlovák nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • A szálláson a magyar szabvánnyal megegyező csatlakozó áll rendelkezésünkre. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it fel tudjuk töl­te­ni.

Va­lu­ta

 • Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az euro (EUR vagy EUR), ezért mindenképpen ezt a pénznemet vigyük magunkkal az utazásra.
 • Bankautomata nem fog az utunkba esni, ezért a készpénz kivitelét javasoljuk.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 60-100 EUR.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Árvai falumúzeum: 4 EUR
 • Oravice, termálfürdő, délutáni belépő: 14 EUR
 • Szabadság-barlang: 8 EUR
 • Vlkolinec: 2 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a napi túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni. Ez le­het egy má­sik, kön­­nyebb tú­ra vagy vá­ros­né­zés.
 • Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást Zuberec faluban, panzióban, kétágyas szobákban.
 • 3 reggelit.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A biztosításokat.

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!