Utazás keresése

Utazás alapadatai

Utazás módja:Egyéni
Úticél: Izland, Körutazás Izlandon
Időtartam: 5 nap / 4 éjszaka
Indulás helye:
Indulás ideje:2019-10-03
Megjegyzés: Ft/fő, csoportos utazás
Szállás neve: Izlandi hétvége, partvidék
Ellátás:
Szobatípus neve: Szállás és ellátás program szerint
Utazás ára: 200.000 Ft/fő

Az utazás időtartamát alaposan kihasználjuk, mivel kitűnő menetrenddel és közvetlen járattal repülünk Izlandra. Öt teljes nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy alaposan megismerjük a déli országrész fantasztikus természeti látnivalóit. A lehető legtöbb vízesést, gleccsert, gejzírt és kilátópontot tettük a programba, sőt elutazunk egészen a Jökulsárlón gleccserlagúnáig. Utunk másik különlegessége a Skaftafell Nemzeti Park, amely Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területéhez tartozik.

Részletes program

1. nap - Bu­da­pest - Keflavík - Reykjavík - Thingvellir Nem­ze­ti Park - Fontana Termálfürdő - Laugarvatn

 • Repülés: kora reggel indulunk a bu­da­pes­ti Liszt Ferenc re­pü­lő­tér­ről közvetlen járattal Izlandra. Körülbelül 4 óra repülés után, délelőtt érkezünk Izland nemzetközi repülőterére, Keflavíkba. Beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely az utazás során végig velünk marad.
 • Reykjavík: az utazásunk első állomása a Reykjavík mellett álló, Gyöngy nevű épület, amelynek remek panorámával rendelkező, futurisztikus kilátóteraszáról vehetjük először szemügyre a világ legészakibb fővárosát. Ezután felkeressük a 75 m magas, modern, minimalista stílusban épült Hallgrímskirkja templomot, amelynek tornya remek tájékozódási pont, hiszen sok esetben már 20 kilométeres távolságból látható. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Reykjavík nem túl kiterjedt, de érdekes belvárosát. Érdemes felkeresni a sétálóutcát, a kikötőt és a Városháza melletti tavat.
 • Thingvellir Nem­ze­ti Park: délután az izlandiak legfontosabb történelmi emlékhelyére látogatunk, ahol 930-ban összeült az ország első parlamentje, az Althingi. A park geológiailag is nagyon érdekes, hiszen itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától. Felkeressük továbbá az Öxará-vízesést, a Törvénydombot és átsétálunk a ,,Népek-hasadékán". A túra nehézsége: (*).
 • Laugarvatn: kora este érkezünk a szállásunkra, a Laugarvatn mellett épült, jól felszerelt turistaházba, ahol egy éjszakát töltünk.
 • Fontana Termálfürdő: a nap végén az egyik legkellemesebb programunk következik: a szállásunktól pár percre lévő Fontana Termálfürdő. A kellemes geotermális forró víz, a finn szauna és a gőzkabinok maximális wellness élményt nyújtanak. A fürdőzés után az itteni étteremben meg is vacsorázhatunk.
 • Szál­lás: turistaház.

2. nap - Laugarvatn - Gullfoss - Geysir - Seljalandsfoss - Vík - Hvoll

 • Gullfoss: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a déli országrész legnagyobb zuhatagához, az Arany-vízeséshez utazunk. Több kilátópontból is szemügyre vesszük a Hvítá folyó gigantikus zuhatagát, ahol két lépcsőben, 32 m magasról zúdul alá a hatalmas víztömeg.
 • Geysir és Strokkur: a következő látnivalónk Izland első számú nevezetessége, a Geysir, amely nem csupán a szigetország leghíresebb természeti látnivalója, hanem a Föld összes gejzírének névadója is egyben. Sajnos manapság a nagy Geysir csak igen ritkán működik, de a mellette található Strokkur (magyarul Kö­pü­lő) jóval aktívabb. A Strokkur 10-15 percenként tör ki, átlagosan 15-20 m magasra lövellve ki a forró vizet.
 • 1-es számú főút: a gejzíreket magunk mögött hagyva hamarosan rátérünk a déli partvidék útjaira. A szigeten körbefutó 1-es számú főúton haladunk, amely 1339 km hosszú és sok helyen még ma sem fedi aszfalt.
 • Seljalandsfoss: a gejzírek után körülbelül másfél órát utazunk a 60 m magas, kecses Seljalandsfoss vízesésig. A csodaszép zuhatag még izlandi viszonylatban is egyedülálló. A vízesés a fölötte található Eyjafjallajökull jégmező vízéből táplálkozik.
 • Vík: a mai szállásunk felé utazva pihenőt tartunk Izland legdélebbi kisvárosában, amely alig 300 lakosú, de 100 kilométeres körzetben a legnagyobb település. A templom mellől szép kilátás nyílik a városra és a tengerpartra.
 • Hvoll: kora este érkezünk a szállásunkra, egy hangulatos turistaházhoz, amely közel fekszik a Skaftafell Nemzeti Parkhoz. Két éjszakát töltünk itt.
 • Szál­lás: turistaház.

3. nap - Hvoll - Skaftafell Nemzeti Park - Svínafellsjökull - Jökulsárlón gleccserlagúna - Hvoll

 • Skaftafell Nemzeti Park: a napunk első felét a Skaftafell Nemzeti Parkban töltjük, amely a Vatnajökull Nemzeti Parkkal együtt Európa legnagyobb természetvédelmi területét alkotják. Dübörgő vízesések, gleccserek, nyírfaerdők és hegycsúcsok jellemzik a vidéket. Egy látványos gyalogtúrára indulunk, amelynek során a Skaftafellsjökul gleccser mellett elhaladva a nemzeti park büszkeségéhez, a Svartifoss vízeséshez gyaloglunk. A zuhatag a fekete bazaltoszlopok miatt különösen látványos. Táv: 12 km, szint: fel 460 m, le 460 m. A túra nehézsége: (**).
 • Svínafellsjökull: rövid buszozás után érkezünk a Vatnajökull egyik leghíresebb gleccsernyelvéhez. A Svínafellsjökull lagúnája viszonylag kicsi, de a látvány lenyűgöző: a leszakadó jégtömbök mozgását itt egészen közelről is megfigyelhetjük.
 • Jökulsárlón gleccserlagúna: a Vatnajökull Nemzeti Park területén fekszik Izland egyik legfantasztikusabb természeti látnivalója. A hatalmas kiterjedésű tóban fehéren csillogó jéghegyek úsznak, amik a Vatnajökull jégmezőből szakadnak le folyamatosan. A fehér és kék színekben tündöklő jéghegyek mögött a Vatnajökull jégmezőt, a világ harmadik legnagyobb összefüggő jégmezejét láthatjuk. (A legnagyobb méretű az Antarktisz jégtakarója, a második Grönlandon található.) A lagúna élővilága igen gazdag; az itt élő madarak mellett kis szerencsével fókákat is láthatunk. Egy kisebb sétát tehetünk a gleccserlagúna partján, sőt ha kedvező az időjárás, akkor a tengerpartra is lesétálunk. A nap végén visszautazunk a Hvoll melletti szállásunkra.
 • Szál­lás: turistaház.

4. nap - Hvoll - Hjörleifshöfdi - Reynisfjara - Dyrholaey - Skógari skanzen - Kvernufoss - Skógar

 • Hjörleifshöfdi: reggel elhagyjuk a hvolli szállásunkat és a Hjörleifshöfdi hegy lábához utazunk, ahol egy rövid gyalogtúrára indulunk. A Hjörleifshöfdi egy lenyu?gözo? táblahegy, meredek falakkal, a tetején pedig széles fennsíkkal. A kellemesen emelkedo? ösvény a hegy tetejére vezet minket, ahol nagyon szép panoráma bontakozik ki. Madártávlatból láthatjuk az óceánt és a fekete vulkáni homokkal borított partvidéket. Táv: 5 km, szint: fel 150 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Reynisfjara: a következő látnivalónk a déli partvidék egyik leglátványosabb tengerpartja, ahol fekete bazalthomok és függőleges sziklák alkotják a meghökkentően szép tájat.
 • Dyrholaey: a tengerparti séta után Izland egyik legszebb természeti látnivalójához utazunk, egy gigantikus méretű sziklakapuhoz, amelynek lábait a tenger hullámai nyaldossák. Egy meredek úton kapaszkodunk fel buszunkkal egy káprázatos kilátópontba, ahol egy világítótorony áll. Tiszta időben jól láthatjuk innen nem csak Dyrholaey sziklakapuját, hanem a távoli Eyjafjallajökull jégmezőt is.
 • Skógari skanzen: délután felkeressük Izland egyik leglátványosabb szabadtéri múzeumát, ahol számos épület mutatja be a korabeli izlandi emberek életét. A házak nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon érdekesek, hiszen mindegyik korhűen berendezett. Láthatunk lakóházakat, iskolát és egy kis fatemplomot is. A skanzen mellett egy rendkívül gazdag múzeumot is megnézünk, továbbá egy nagy kiállítási csarnokot, amiben a korabeli izlandi élet rengeteg tárgyi emlékét gyűjtötték össze. Akik fogékonyak a technika iránt, számos régi, Izlandon használt járművet szemlélhetnek meg alaposan.
 • Kvernufoss: a skanzen szomszédságában találjuk a kevesek által ismert Kvernufoss 30 méter magas vízesését. A zuhatagot egy barlangszerű sziklakürtőben, alig 20 perces túrával érhetjük el. A túra nehézsége: (*).
 • Skógar: este érkezünk meg Skógar falucska turistaházába, ahol az éjszakát töltjük.
 • Szál­lás: turistaház.

5. nap - Skógar - Skógafoss - Hvolsvöllur - Krysuvík - Keflavík - Bu­da­pest

 • Skógar és a Skógafoss: mivel a skógari szállásunk közvetlen közelében található a Skógafoss vízesés, ezért célszerű már reggel kisétálni ide. A gyönyörű, 62 méteres vízesés Izland egyik leghíresebb természeti látnivalója. Egy hosszú lépcsősoron felkapaszkodhatunk akár a Skógafoss tetejéhez is, de már félútról is remek kilátás adódik.
 • Hvolsvöllur, Lava Centre: délelőtt ellátogatunk Izland legújabb és legizgalmasabb kiállítására, ahol a sziget létrejöttével, a vulkáni tevékenységgel, a földrengésekkel, a legutóbbi kitörésekkel ismerkedhetünk meg részletesen egy interaktív kiállítás és mozi segítségével.
 • Krysuvík geotermális mező: az utazásunk utolsó látnivalója Izland egyik legkisebb, de az egyik leglátványosabb geotermikus területe. Iszapfortyogók, szolfatárák, színes vulkáni kőzetek és hévforrások között teszünk egy sétát. A túra nehézsége: (*).
 • Repülés: késő délután a keflavíki repülőterére utazunk, ahonnan a Budapestre tartó repülőjáratunk indul. Az esti órákban szállunk fel és a Liszt Ferenc repülőtérre éjfél után érkezünk.

Fotók: Endrész György, Serfőző Zoltán, Tassy Márk

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás programjában könnyű illetve közepes nehézségű túrák szerepelnek. A leghosszabb a Skaftafell Nemzeti Parkban szervezett túra, aminek a nehézsége nagyban függ az időjárástól. Szép időben nem okozhat gondot a gyakorlott túrázók számára, de esős, szeles időben fokozódik a túra nehézsége. Ha valaki szokott túrázni, aktív életvitelt követ, nyugodtan elindulhat bármelyik túrán.
 • Mivel az idő­já­rás jelentősen be­fo­lyá­sol­hat­ja egy-egy túra nehézségét, ezért a megfelelő felszerelés (esőkabát, esőnadrág, túrabakancs, stb.) nagyon lényeges.
 • Különösen zord időjárás esetén, esetleg vulkáni működés következtében fenntartjuk a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A gyalogtúrákon ki­zá­ró ok bár­mi­lyen moz­gás­szer­vi, ér­rend­sze­ri, szív-, il­let­ve tü­dő­be­teg­ség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, me­leg ru­ha, vastagabb és vékonyabb polárpulóver, sapka, kesztyű, papucs vagy túraszandál, fürdőruha és törölköző a termálfürdőbe. Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a napi tú­rák­hoz, hálózsák, ku­lacs vagy termosz, elemlámpa, napszemüveg, esetleg tú­ra­bo­t.

Szállások

 • Az utazás során három különböző turistaszálláson fogunk megszállni. A szobák 4-8 fősek, egyszerű berendezésűek, és tiszták. A szobákban emeletes ágyakat találunk. Hálózsák szükséges. A fürdőszobák közösek, ahogyan a felszerelt konyha és az étkező is, amiket minden résztvevő használhat.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy a lehetőségekhez mérten lehetőséget biztosítunk az ételek beszerzésére. Az utazás során néhány alkalommal útba esik egy-egy élelmiszerbolt vagy benzinkút gyorsétterme, de célszerű inkább arra számítani, hogy kevés alkalmunk lesz vásárolni.
 • A vásárlási lehetőségek korlátozottsága valamint a magas árak miatt azt ajánljuk, hogy minden résztvevő hozzon magával legalább 3-4 napra elegendő élelmiszert. Minden szállásunkon használhatjuk a közös konyhát, ahol egyszerű ételeket elkészíthetünk. Edényeket, tányérokat és evőeszközöket minden szálláson találunk, de a zsúfoltság elkerülése érdekében hozhatsz magaddal egy főzőedényt, evőeszközöket és bögrét. Gázfőzőt nem kell magunkkal vinni.
 • A túrák során mindig legyen nálunk valamilyen élelem, csokoládé- vagy müzliszelet, továbbá ivóvíz.
 • Izlandon a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű.

Időjárás

 • Az utazás ideje alatt a legmagasabb nappali hőmérséklet 6-10 °C körül várható, hajnalban pedig akár 0 °C is elképzelhető.
 • Izland időjárása a magyarországihoz képest jóval kiegyenlítettebb. Gyakori a változékony, szeles, nedves, borongós időjárás. A köz­hi­e­de­lem­mel el­len­tét­ben azonban nem esik ál­lan­dó­an az eső, vi­szony­lag sok a nap­sü­té­ses nap.
 • Izlandon nagyon gyorsan változhat az időjárás. Hiába süt reggel a nap, magunkkal kell vinnünk a túrára az esőkabátunkat, mert percek alatt elromolhat az idő. Azonban ilyen gyorsan ki is derülhet.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Reykjavík, Laugarvatn, a Jökulsarlón és a Dyrhólaey aktuális időjárását.

Idő­el­to­ló­dás

 • -2 óra.

Kommunikáció

 • Izland hivatalos nyelve az izlandi, angolul sokan beszélnek.
 • A szállásokon csak a közösségi helyiségekben lesz wifi.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Izlandra.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni, gyógyszert nem áll módjában biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • Az eu­ró­pai szab­vány­nak meg­fe­le­lő fe­szült­ség és alj­zat, 220 V, 50 Hz.
 • A digitális fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szál­lá­so­kon fel tud­juk töl­te­ni.

Va­lu­ta

 • A hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona (ISK). 1 izlandi korona = kb. 2,5 Ft.
 • Izlandi koronát Magyarországon nem tudunk váltani. Eurót célszerű magunkkal vinni és azt a helyszínen beváltani.
 • A legokosabb azonban bankkártyát használni, amivel szinte mindenhol fizethetünk Izlandon.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 150-200 EUR.
 • Izland magas árfekvésű ország.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Reykjavík, Perlan, kilátóterasz: 490 izlandi korona
 • Reykjavík, Hallgrímskirkja templom tornya: 1000 izlandi korona
 • Skógari skanzen: 2000 izlandi korona
 • Hvolsvöllur, Lava Centre: 3200 izlandi korona
 • Laugarvatn, Fontana Termálfürdő: 3800 izlandi korona
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Az utazás kalandtúra, amely Izland távoli, ritkán lakott részeire is elvezet.
 • Előfordulhat, hogy a szálláson utasaink kis mértékben eltérő szobát kapnak.
 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het és előfordulhat erős vulkáni működés, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy indokolt esetben meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de szélsőséges esetben - a résztvevők biztonsága és egészségének védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak programok. Ilyen esetben a túravezetőink alternatív programot javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 10-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal.
 • 4 éjszaka szállást turistaházakban.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és repülőtéri illetéket.
 • Az étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A biztosításokat.

Izlandi hétvége, partvidék utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
leírásánál jelzett szolgáltatások

Izlandi hétvége, partvidék

Izland, Körutazás Izlandon

Az utazás időtartamát alaposan kihasználjuk, mivel kitűnő menetrenddel és közvetlen járattal repülünk Izlandra. Öt teljes nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy alaposan megismerjük a déli országrész fantasztikus természeti látnivalóit. A lehető legtöbb vízesést, gleccsert, gejzírt és kilátópontot tettük a programba, sőt elutazunk egészen a Jökulsárlón gleccserlagúnáig. Utunk másik különlegessége a Skaftafell Nemzeti Park, amely Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területéhez tartozik.

Részletes program

1. nap - Bu­da­pest - Keflavík - Reykjavík - Thingvellir Nem­ze­ti Park - Fontana Termálfürdő - Laugarvatn

 • Repülés: kora reggel indulunk a bu­da­pes­ti Liszt Ferenc re­pü­lő­tér­ről közvetlen járattal Izlandra. Körülbelül 4 óra repülés után, délelőtt érkezünk Izland nemzetközi repülőterére, Keflavíkba. Beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely az utazás során végig velünk marad.
 • Reykjavík: az utazásunk első állomása a Reykjavík mellett álló, Gyöngy nevű épület, amelynek remek panorámával rendelkező, futurisztikus kilátóteraszáról vehetjük először szemügyre a világ legészakibb fővárosát. Ezután felkeressük a 75 m magas, modern, minimalista stílusban épült Hallgrímskirkja templomot, amelynek tornya remek tájékozódási pont, hiszen sok esetben már 20 kilométeres távolságból látható. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Reykjavík nem túl kiterjedt, de érdekes belvárosát. Érdemes felkeresni a sétálóutcát, a kikötőt és a Városháza melletti tavat.
 • Thingvellir Nem­ze­ti Park: délután az izlandiak legfontosabb történelmi emlékhelyére látogatunk, ahol 930-ban összeült az ország első parlamentje, az Althingi. A park geológiailag is nagyon érdekes, hiszen itt látható egyedül a felszínen az a törésvonal, amely kettéosztja 3000 méteres mélységben az Atlanti-óceánt és amelynek mentén távolodik Európa Észak-Amerikától. Felkeressük továbbá az Öxará-vízesést, a Törvénydombot és átsétálunk a ,,Népek-hasadékán". A túra nehézsége: (*).
 • Laugarvatn: kora este érkezünk a szállásunkra, a Laugarvatn mellett épült, jól felszerelt turistaházba, ahol egy éjszakát töltünk.
 • Fontana Termálfürdő: a nap végén az egyik legkellemesebb programunk következik: a szállásunktól pár percre lévő Fontana Termálfürdő. A kellemes geotermális forró víz, a finn szauna és a gőzkabinok maximális wellness élményt nyújtanak. A fürdőzés után az itteni étteremben meg is vacsorázhatunk.
 • Szál­lás: turistaház.

2. nap - Laugarvatn - Gullfoss - Geysir - Seljalandsfoss - Vík - Hvoll

 • Gullfoss: reggel elhagyjuk a szállásunkat és a déli országrész legnagyobb zuhatagához, az Arany-vízeséshez utazunk. Több kilátópontból is szemügyre vesszük a Hvítá folyó gigantikus zuhatagát, ahol két lépcsőben, 32 m magasról zúdul alá a hatalmas víztömeg.
 • Geysir és Strokkur: a következő látnivalónk Izland első számú nevezetessége, a Geysir, amely nem csupán a szigetország leghíresebb természeti látnivalója, hanem a Föld összes gejzírének névadója is egyben. Sajnos manapság a nagy Geysir csak igen ritkán működik, de a mellette található Strokkur (magyarul Kö­pü­lő) jóval aktívabb. A Strokkur 10-15 percenként tör ki, átlagosan 15-20 m magasra lövellve ki a forró vizet.
 • 1-es számú főút: a gejzíreket magunk mögött hagyva hamarosan rátérünk a déli partvidék útjaira. A szigeten körbefutó 1-es számú főúton haladunk, amely 1339 km hosszú és sok helyen még ma sem fedi aszfalt.
 • Seljalandsfoss: a gejzírek után körülbelül másfél órát utazunk a 60 m magas, kecses Seljalandsfoss vízesésig. A csodaszép zuhatag még izlandi viszonylatban is egyedülálló. A vízesés a fölötte található Eyjafjallajökull jégmező vízéből táplálkozik.
 • Vík: a mai szállásunk felé utazva pihenőt tartunk Izland legdélebbi kisvárosában, amely alig 300 lakosú, de 100 kilométeres körzetben a legnagyobb település. A templom mellől szép kilátás nyílik a városra és a tengerpartra.
 • Hvoll: kora este érkezünk a szállásunkra, egy hangulatos turistaházhoz, amely közel fekszik a Skaftafell Nemzeti Parkhoz. Két éjszakát töltünk itt.
 • Szál­lás: turistaház.

3. nap - Hvoll - Skaftafell Nemzeti Park - Svínafellsjökull - Jökulsárlón gleccserlagúna - Hvoll

 • Skaftafell Nemzeti Park: a napunk első felét a Skaftafell Nemzeti Parkban töltjük, amely a Vatnajökull Nemzeti Parkkal együtt Európa legnagyobb természetvédelmi területét alkotják. Dübörgő vízesések, gleccserek, nyírfaerdők és hegycsúcsok jellemzik a vidéket. Egy látványos gyalogtúrára indulunk, amelynek során a Skaftafellsjökul gleccser mellett elhaladva a nemzeti park büszkeségéhez, a Svartifoss vízeséshez gyaloglunk. A zuhatag a fekete bazaltoszlopok miatt különösen látványos. Táv: 12 km, szint: fel 460 m, le 460 m. A túra nehézsége: (**).
 • Svínafellsjökull: rövid buszozás után érkezünk a Vatnajökull egyik leghíresebb gleccsernyelvéhez. A Svínafellsjökull lagúnája viszonylag kicsi, de a látvány lenyűgöző: a leszakadó jégtömbök mozgását itt egészen közelről is megfigyelhetjük.
 • Jökulsárlón gleccserlagúna: a Vatnajökull Nemzeti Park területén fekszik Izland egyik legfantasztikusabb természeti látnivalója. A hatalmas kiterjedésű tóban fehéren csillogó jéghegyek úsznak, amik a Vatnajökull jégmezőből szakadnak le folyamatosan. A fehér és kék színekben tündöklő jéghegyek mögött a Vatnajökull jégmezőt, a világ harmadik legnagyobb összefüggő jégmezejét láthatjuk. (A legnagyobb méretű az Antarktisz jégtakarója, a második Grönlandon található.) A lagúna élővilága igen gazdag; az itt élő madarak mellett kis szerencsével fókákat is láthatunk. Egy kisebb sétát tehetünk a gleccserlagúna partján, sőt ha kedvező az időjárás, akkor a tengerpartra is lesétálunk. A nap végén visszautazunk a Hvoll melletti szállásunkra.
 • Szál­lás: turistaház.

4. nap - Hvoll - Hjörleifshöfdi - Reynisfjara - Dyrholaey - Skógari skanzen - Kvernufoss - Skógar

 • Hjörleifshöfdi: reggel elhagyjuk a hvolli szállásunkat és a Hjörleifshöfdi hegy lábához utazunk, ahol egy rövid gyalogtúrára indulunk. A Hjörleifshöfdi egy lenyu?gözo? táblahegy, meredek falakkal, a tetején pedig széles fennsíkkal. A kellemesen emelkedo? ösvény a hegy tetejére vezet minket, ahol nagyon szép panoráma bontakozik ki. Madártávlatból láthatjuk az óceánt és a fekete vulkáni homokkal borított partvidéket. Táv: 5 km, szint: fel 150 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Reynisfjara: a következő látnivalónk a déli partvidék egyik leglátványosabb tengerpartja, ahol fekete bazalthomok és függőleges sziklák alkotják a meghökkentően szép tájat.
 • Dyrholaey: a tengerparti séta után Izland egyik legszebb természeti látnivalójához utazunk, egy gigantikus méretű sziklakapuhoz, amelynek lábait a tenger hullámai nyaldossák. Egy meredek úton kapaszkodunk fel buszunkkal egy káprázatos kilátópontba, ahol egy világítótorony áll. Tiszta időben jól láthatjuk innen nem csak Dyrholaey sziklakapuját, hanem a távoli Eyjafjallajökull jégmezőt is.
 • Skógari skanzen: délután felkeressük Izland egyik leglátványosabb szabadtéri múzeumát, ahol számos épület mutatja be a korabeli izlandi emberek életét. A házak nemcsak kívülről, hanem belülről is nagyon érdekesek, hiszen mindegyik korhűen berendezett. Láthatunk lakóházakat, iskolát és egy kis fatemplomot is. A skanzen mellett egy rendkívül gazdag múzeumot is megnézünk, továbbá egy nagy kiállítási csarnokot, amiben a korabeli izlandi élet rengeteg tárgyi emlékét gyűjtötték össze. Akik fogékonyak a technika iránt, számos régi, Izlandon használt járművet szemlélhetnek meg alaposan.
 • Kvernufoss: a skanzen szomszédságában találjuk a kevesek által ismert Kvernufoss 30 méter magas vízesését. A zuhatagot egy barlangszerű sziklakürtőben, alig 20 perces túrával érhetjük el. A túra nehézsége: (*).
 • Skógar: este érkezünk meg Skógar falucska turistaházába, ahol az éjszakát töltjük.
 • Szál­lás: turistaház.

5. nap - Skógar - Skógafoss - Hvolsvöllur - Krysuvík - Keflavík - Bu­da­pest

 • Skógar és a Skógafoss: mivel a skógari szállásunk közvetlen közelében található a Skógafoss vízesés, ezért célszerű már reggel kisétálni ide. A gyönyörű, 62 méteres vízesés Izland egyik leghíresebb természeti látnivalója. Egy hosszú lépcsősoron felkapaszkodhatunk akár a Skógafoss tetejéhez is, de már félútról is remek kilátás adódik.
 • Hvolsvöllur, Lava Centre: délelőtt ellátogatunk Izland legújabb és legizgalmasabb kiállítására, ahol a sziget létrejöttével, a vulkáni tevékenységgel, a földrengésekkel, a legutóbbi kitörésekkel ismerkedhetünk meg részletesen egy interaktív kiállítás és mozi segítségével.
 • Krysuvík geotermális mező: az utazásunk utolsó látnivalója Izland egyik legkisebb, de az egyik leglátványosabb geotermikus területe. Iszapfortyogók, szolfatárák, színes vulkáni kőzetek és hévforrások között teszünk egy sétát. A túra nehézsége: (*).
 • Repülés: késő délután a keflavíki repülőterére utazunk, ahonnan a Budapestre tartó repülőjáratunk indul. Az esti órákban szállunk fel és a Liszt Ferenc repülőtérre éjfél után érkezünk.

Fotók: Endrész György, Serfőző Zoltán, Tassy Márk

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás programjában könnyű illetve közepes nehézségű túrák szerepelnek. A leghosszabb a Skaftafell Nemzeti Parkban szervezett túra, aminek a nehézsége nagyban függ az időjárástól. Szép időben nem okozhat gondot a gyakorlott túrázók számára, de esős, szeles időben fokozódik a túra nehézsége. Ha valaki szokott túrázni, aktív életvitelt követ, nyugodtan elindulhat bármelyik túrán.
 • Mivel az idő­já­rás jelentősen be­fo­lyá­sol­hat­ja egy-egy túra nehézségét, ezért a megfelelő felszerelés (esőkabát, esőnadrág, túrabakancs, stb.) nagyon lényeges.
 • Különösen zord időjárás esetén, esetleg vulkáni működés következtében fenntartjuk a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • A gyalogtúrákon ki­zá­ró ok bár­mi­lyen moz­gás­szer­vi, ér­rend­sze­ri, szív-, il­let­ve tü­dő­be­teg­ség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, me­leg ru­ha, vastagabb és vékonyabb polárpulóver, sapka, kesztyű, papucs vagy túraszandál, fürdőruha és törölköző a termálfürdőbe. Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a napi tú­rák­hoz, hálózsák, ku­lacs vagy termosz, elemlámpa, napszemüveg, esetleg tú­ra­bo­t.

Szállások

 • Az utazás során három különböző turistaszálláson fogunk megszállni. A szobák 4-8 fősek, egyszerű berendezésűek, és tiszták. A szobákban emeletes ágyakat találunk. Hálózsák szükséges. A fürdőszobák közösek, ahogyan a felszerelt konyha és az étkező is, amiket minden résztvevő használhat.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy a lehetőségekhez mérten lehetőséget biztosítunk az ételek beszerzésére. Az utazás során néhány alkalommal útba esik egy-egy élelmiszerbolt vagy benzinkút gyorsétterme, de célszerű inkább arra számítani, hogy kevés alkalmunk lesz vásárolni.
 • A vásárlási lehetőségek korlátozottsága valamint a magas árak miatt azt ajánljuk, hogy minden résztvevő hozzon magával legalább 3-4 napra elegendő élelmiszert. Minden szállásunkon használhatjuk a közös konyhát, ahol egyszerű ételeket elkészíthetünk. Edényeket, tányérokat és evőeszközöket minden szálláson találunk, de a zsúfoltság elkerülése érdekében hozhatsz magaddal egy főzőedényt, evőeszközöket és bögrét. Gázfőzőt nem kell magunkkal vinni.
 • A túrák során mindig legyen nálunk valamilyen élelem, csokoládé- vagy müzliszelet, továbbá ivóvíz.
 • Izlandon a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű.

Időjárás

 • Az utazás ideje alatt a legmagasabb nappali hőmérséklet 6-10 °C körül várható, hajnalban pedig akár 0 °C is elképzelhető.
 • Izland időjárása a magyarországihoz képest jóval kiegyenlítettebb. Gyakori a változékony, szeles, nedves, borongós időjárás. A köz­hi­e­de­lem­mel el­len­tét­ben azonban nem esik ál­lan­dó­an az eső, vi­szony­lag sok a nap­sü­té­ses nap.
 • Izlandon nagyon gyorsan változhat az időjárás. Hiába süt reggel a nap, magunkkal kell vinnünk a túrára az esőkabátunkat, mert percek alatt elromolhat az idő. Azonban ilyen gyorsan ki is derülhet.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Reykjavík, Laugarvatn, a Jökulsarlón és a Dyrhólaey aktuális időjárását.

Idő­el­to­ló­dás

 • -2 óra.

Kommunikáció

 • Izland hivatalos nyelve az izlandi, angolul sokan beszélnek.
 • A szállásokon csak a közösségi helyiségekben lesz wifi.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Izlandra.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni, gyógyszert nem áll módjában biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • Az eu­ró­pai szab­vány­nak meg­fe­le­lő fe­szült­ség és alj­zat, 220 V, 50 Hz.
 • A digitális fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szál­lá­so­kon fel tud­juk töl­te­ni.

Va­lu­ta

 • A hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona (ISK). 1 izlandi korona = kb. 2,5 Ft.
 • Izlandi koronát Magyarországon nem tudunk váltani. Eurót célszerű magunkkal vinni és azt a helyszínen beváltani.
 • A legokosabb azonban bankkártyát használni, amivel szinte mindenhol fizethetünk Izlandon.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 150-200 EUR.
 • Izland magas árfekvésű ország.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Reykjavík, Perlan, kilátóterasz: 490 izlandi korona
 • Reykjavík, Hallgrímskirkja templom tornya: 1000 izlandi korona
 • Skógari skanzen: 2000 izlandi korona
 • Hvolsvöllur, Lava Centre: 3200 izlandi korona
 • Laugarvatn, Fontana Termálfürdő: 3800 izlandi korona
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Az utazás kalandtúra, amely Izland távoli, ritkán lakott részeire is elvezet.
 • Előfordulhat, hogy a szálláson utasaink kis mértékben eltérő szobát kapnak.
 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het és előfordulhat erős vulkáni működés, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy indokolt esetben meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de szélsőséges esetben - a résztvevők biztonsága és egészségének védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak programok. Ilyen esetben a túravezetőink alternatív programot javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 10-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal.
 • 4 éjszaka szállást turistaházakban.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és repülőtéri illetéket.
 • Az étkezést.
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A biztosításokat.

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!