Utazás keresése

Utazás alapadatai

Típusa:Körutazás
Utazás módja:Busz
Úticél: Olaszország, Cortina d'Ampezzo
Időtartam: 5 nap / 4 éjszaka
Indulás helye:
Indulás ideje:2019-07-12
Megjegyzés: Ft/fő, csoportos utazás
Szállás neve: Dolomitok gyalogtúra, Cortina
Ellátás:
Szobatípus neve: Szállás és ellátás program szerint
Utazás ára: 65.000 Ft/fő

Hosszú hétvége az olaszországi Dolomitok sziklatornyai között. Négy látványos gyalogtúrát teszünk az Alpok egyik legmeghökkentőbb hegységében. A Dolomitok sziklafalain alakult ki a modern sziklamászás, a hegység ugyanakkor számtalan könnyen járható és rendkívül látványos turistaösvénynek is helyet ad. A szállásunk Cortina d'Ampezzo legszínvonalasabb kempingjében lesz.

Részletes program

0. nap - Budapest - utazás Olaszország felé

 • Utazás: július 12-én este 22 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma (BOK) csarnokkal szemben lévő parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük; a Győr-Graz-Villach útvonalon haladunk úti célunk felé.

1. nap - Auronzo menedékház (2320 m) - Tre Cime di Lavaredo - Auronzo menedékház (2320 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Dolomitok: reggel érkezünk az észak-olaszországi Dolomitokba, az Alpok egyik leglátványosabb hegységébe, ahol a széles, alpesi völgyeket függőleges sziklatornyok és 2-3000 méteres csúcsok határolják. Ezeken a sziklafalakon alakult ki a modern sziklamászás; a hegység ugyanakkor számtalan könnyen járható, de rendkívül látványos turistaösvénynek is helyet ad.
 • Gyalogtúra a Lavaredo tornyokhoz: az utazás után a Dolomitok szívében, a 2320 m magasan épült Auronzo menedékház mellett parkolunk le a buszunkkal. Festői kilátásban gyönyörködve fogyaszthatjuk el itt a reggeli kávénkat. A pihenőt követően hátunkra kapjuk a hátizsákunkat és a Dolomitok egyik leghíresebb területére indulunk túrázni. A Tre Cime di Lavaredo 5-600 m magas sziklatornyai körül vezető túrát járjuk be, amely körülbelül 5-6 óra hosszúságú. Átkelünk a 2450 m magas Lavaredo-nyergen, miközben túránkat végig a Lavaredo tornyok monumentális látványa kíséri. Hamarosan elérjük a Locatelli menedékházat (2405 m), ahol ismét festői panorámában gyönyörködhetünk. Jól láthatjuk innen a Monte Paterno 2744 méteres csúcsát, valamint a Toblin 2617 méter magas sziklatornyát. A környék zarándokhely is egyben, hiszen az I. világháborúban súlyos harcok folytak a vidéken. Több helyen sötét üregek, lőrések és hosszú alagutak rejlenek, amik közül mi is megnézünk párat. Ezután visszatérünk a Locatelli menedékházhoz, ahonnan egy másik útvonalon, a Lavaredo tornyokat megkerülve túrázunk vissza a buszunkhoz. Táv: 11 km, szint: fel 450 m, le 450 m, a túra nehézsége: (**).
 • Gyalogtúra a Misurina-tóhoz: ha marad elég időnk, teszünk még egy rövid túrát, amelynek során az Auronzo menedékháztól (2320 m) leereszkedünk a Misurina-tóhoz (1750 m). Az ösvény végig lejtős, kezdetben sziklák között, majd erdős vidéken halad. Táv: 6,5 km, szint: le 570 m, a túra nehézsége: (**).
 • Cortina d'Ampezzo: a túrák után a szállásunkra utazunk, a Dolomitok központi részének legjobb és leghangulatosabb kempingjébe, amely sétatávolságra fekszik Cortina d'Ampezzo belvárosától. A valóban színvonalas, tágas és tiszta zuhanyzókkal és mellékhelyiségekkel rendelkező kempingben egymás után három éjszakát töltünk. A sátraink felállítása után a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: kemping.

2. nap - Cortina d'Ampezzo - Dürensee (1407 m) - Monte Piana (2305 m) - Dürensee (1407 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Gyalogtúra a Monte Piana csúcsára: ezen a reggelen a Dürensee 1407 m magasan található tengerszeméhez buszozunk. A tóparti parkolóból indul a mai gyalogtúránk. A tavat körülvevő fenyvesben, egy patakon átkelve érjük el a túraösvényünket, amelyen egyre magasabbra kapaszkodunk. Több száz méter szintkülönbséget legyőzve, hamarosan magunk mögött hagyjuk a fenyőerdőt és hatalmas sziklafalak alatt túrázunk tovább. Útközben a sziklafalakhoz erősített láncok segítik az előrejutásunkat. Átkelünk egy rövid alagúton és nemsokára már a Monte Piana 2305 m magas csúcsán állhatunk. Remek kilátásban gyönyörködhetünk, láthatjuk többek között az előző napi túránk helyszínét, a Lavaredo tornyokat, valamint a Monte Cristallo hatalmas hegytömbjét. Miután megpihentünk, egy másik útvonalon túrázunk vissza a Dürensee partján várakozó buszunkhoz. A lefelé vezető szakasz ismét technikás és kellőképpen izgalmas, mivel szintén láncokba és drótkötelekbe kapaszkodva tudunk csak egyes helyeken előrejutni. Táv: 12 km, szint: fel 1000 m, le 1000 m, a túra nehézsége: (****). A késő délutáni órákban érkezünk vissza a Cortina d'Ampezzo melletti kempingünkbe.
 • Cortina d'Ampezzo: a túra után remek alkalom kínálkozik arra, hogy besétáljunk a Dolomitok királynőjének is nevezett Cortina központjába, ahol első osztályú éttermek és pizzériák várnak minket. Az elegáns város Olaszország egyik legnagyobb síparadicsoma, nyáron pedig a túrázók és hegymászók egyik legfontosabb kiindulópontja.
 • Szállás: kemping.

3. nap - Cortina d'Ampezzo - Nuvolau csúcs (2574 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Gyalogtúra a Nuvolau csúcsra: ezen a reggelen a Falzarego-hágó felé indulunk a buszunkkal, de még a hágó előtt kiszállunk egy parkolóban. Innen elsétálunk az alig 300 méterre fekvő Bai de Dones menedékházba (1889 m), ahol tartunk egy kávészünetet. Ezután indul az igazi gyalogtúra egy erdei ösvényen felfelé. Elhaladunk egy kis tó mellett, majd fokozatosan emelkedve egyre közelebb kerülünk a Cinque Torri sziklákhoz, amely a sziklamászók egyik legkedveltebb helye a Dolomitokban. Érintünk egy érdekes tanösvényt, amely az I. világháború itteni eseményeit mutatja be, majd megkerüljük az Öt Tornyot, azaz a Cinque Torrit. Érintjük a 2280 m magasan épült Scoiattoli házat, majd tovább emelkedve hamarosan a 2413 m magasan fekvő Averau menedékházhoz érkezünk. Egy rövid szusszanás után a mai gyalogtúránk utolsó kapaszkodója vár ránk, amin ha túljutunk, a 2574 méteres Nuvolau csúcson állhatunk. A hegytetőn látható hihetetlen panoráma mellett az itt épült menedékház miatt is megéri az emelkedő leküzdése. Itt tartjuk az ebédszünetünket, miközben a ház kilátóteraszáról a Dolomitok szinte összes nagy csúcsát láthatjuk. A pihenő után leereszkedünk az Averau házhoz, ahonnan szinte végig lefelé túrázunk egészen a 2109 méteres Falzarego-hágóba. Táv: 13 km, szint: fel 750 m, le 530 m, a túra nehézsége: (***). A hágóban lesz némi időnk a pihenésre, majd az időközben megérkező buszunkkal visszautazunk Cortina d'Ampezzóba, a szállásunkra.
 • Szállás: kemping.

4. nap - Cortina d'Ampezzo - Faloria menedékház (2123 m) - Tre Croci hágó (1809 m) - Budapest

 • Gyalogtúra a Sorapis hegycsoportban: nem könnyű elhagyni a Dolomitok hegyeit, ezért az utazásunk utolsó napján teszünk még egy rövid és látványos túrát. Összecsomagoljuk a sátrainkat a kempingben és a buszunkkal Cortina központjába utazunk. Innen indul ugyanis az a felvonó, amely a lenyűgöző, 3205 méteres magasságú Sorapis hegycsoportba vezet. A felvonó felső állomása, a Faloria menedékház 2123 m magasan található; pár perc alatt repít minket ide a kabinos felvonó. Egy rövid emelkedővel indul a kirándulásunk, majd a 2767 méteres La Cesta oldalában túrázunk végig. Nemsokára azonban elhagyjuk a magashegységekre jellemző sziklás vidéket és egy szép erdei ösvényen ereszkedünk lejjebb. A 2-3 órás túránk az 1809 méteres magasságban található Tre Croci hágóban ér véget, ahol a buszunk már várakozik ránk. Táv: 7 km, szint: fel 180 m, le 495 m, a túra nehézsége: (**).
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Syma (BOK) csarnokkal szemközti parkolóba.

Fotók: Egyed Melinda

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból este 22.00 órakor. Cím: XIV. kerültet, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a késő esti órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

 • A programban szereplő gyalogtúrák átlagos nehézségűek, de a sorozatterhelés és az olykor technikás terep miatt fárasztók lehetnek. A túrák távolsága és a szintemelkedése nem kimagasló, a terep azonban sokszor sziklás vagy törmelékes.
 • Figyelembe kell vennünk, hogy mind a négy túránk körtúra, így visszafordulásra nincs lehetőség. Az ösvények végig jól járhatóak, semmilyen sziklamászó eszközre vagy tapasztalatra nincs szükség.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, némi élelelmmel és ivóízzel.
 • Ha szoktál túrázni vagy sportolni, van túrázási tapasztalatod, akkor nem érhetnek meglepetések egyik gyalogtúránkon sem. A zord időjárás jelentősen nehezítheti a túrákat, így nagyon fontos a megfelelő felszerelés.
 • A túrák során rövid szakaszokon szükség lehet kézhasználatra. Emiatt a túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg. 

Szükséges felszerelés

 • Kempingezés: vízálló és kizárólag két rétegű jurta- vagy kupolasátor, meleg hálózsák, derékalj (polifoam). Mindenképpen két rétegű jurtasátrat érdemes használni, mert csak ez véd megfelelően az esőtől. Jó hasznát veheted egy kis méretű kemping gázfőzőnek és edénynek. Meleg hálózsákot hozz, aminek a komfort értéke legalább 0 °C körüli.
 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, me­leg ru­ha, polárpulóver, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült eső­ka­bát és eső­nad­rág, ké­nyel­mes és víz­hat­lan tú­ra­ba­kancs, sapka, kesztyű. A jó mi­nő­sé­gű esőkabát és esőnadrág fon­tos­sá­gát kü­lön hang­sú­lyoz­zuk, kér­jük min­den­kép­p for­díts er­re kel­lő fi­gyel­met! Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, ku­lacs, nap­szem­üveg, fejlámpa, esetleg túrabot.

Szállás

 • A kempingünk Cortina d'Ampezzo belvárosától nem messze fekszik. A sátrainkat kellemes hangulatú, árnyas helyen állíthatjuk fel. A zuhanyzók és a vécék tiszták, a kemping területén egy kis üzlet is a vendégek rendelkezésére áll. A kempingben (térítés ellenében) wifin keresztül érhető el az internet. A szállásunk az egész Dolomitok egyik legszínvonalasabb kempingje.
 • A kemping közelében található egy pizzéria, de egy nagyobb sétával Cortina központja is elérhető.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás szer­ve­zet­ten ön­el­lá­tó, tehát irodánk nem biztosít étkezést. Mivel élelmiszerboltot találunk a kempingünkben és a városban is, ezért az alapvető élelmiszerek vásárlására mindig lesz lehetőségünk. Ennek ellenére célszerű itthonról szendvicsekkel és némi élelemmel készülnünk. Főzni a kempingben csak akkor tudsz, ha hozol kisméretű kemping gázfőzőt és edényt.
 • Minden nap vacsorázhatunk éttermekben; egy átlagos vacsora ára 10-15 EUR. Egy pizza a kempingünkhöz közeli vendéglőben 9-14 EUR.
 • Olasz­or­szág­ban iha­tó a ve­ze­té­kes ivó­víz, de min­den­hol vá­sá­rol­ha­tunk pa­lac­ko­zott ivó­vi­zet is. Más­fél li­ter ivó­víz ára: 1-1,5 EUR.

Időjárás

 • A Dolomitok időjárására a magashegységi éghajlat sajátosságai jellemzőek. Napközben a völgyekben 10-20 °C valószínű, éjszaka pedig 3-8 °C várható. A kempingben este hűvös lehet, ezért meleg hálózsákot hozz.
 • A túrák során természetesen a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 2000 méter felett már csak 8-14 °C-ra számíthatunk, de szép idő esetén persze ennél melegebb is lehet.
 • Csapadék előfordulhat és nagy magasságban a szélre is fel kell készülnünk.
 • Az alábbi oldalakon ellenőrizheted Cortina d' Ampezzo, a Lavaredo tornyok, és a Monte Piana aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv az olasz, de németül is nagyon sokan beszélnek.
 • A kempingben wifin keresztül érhető el az internet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel utazhatnak Olaszországba.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes olasz nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • Az eu­ró­pai szab­vány­nak meg­fe­le­lő fe­szült­ség és alj­zat: 220 V, 50 Hz. A fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a kempingben fel­tölt­het­jük.
 • A sátrainkhoz igényelhetünk áramot is, ebben az esetben hosszabbítóról magunknak kell gondoskodni. A szükséges átalakítót és az áramfogyasztást a kemping recepcióján külön kell kifizetnünk.

Va­lu­ta

 • Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (EUR vagy EUR), ezért ezt a pénznemet vigyük magunkkal az utazásra.
 • Cortina d'Ampezzóban elterjedtek az ATM-ek és bankkártyával is szinte mindenhol fizethetünk.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 70-150 EUR.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Felvonó a Faloria menedékházhoz: 15 EUR
 • A közölt ár tájékoztató jellegű és változhat. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába, amely kellőképpen strapabíró és az űrtartalma nem nagyobb 100 liternél. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni. A csomagunk mellett, külön helyezhetjük el a sátrat, a hálózsákot és a derékaljat.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a túrákra, és az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb.
 • Az autóbusz csomagtartójában nem tudunk elhelyezni nagyméretű családi sátrat, kempingszéket, kempingasztalt, kartondobozba, műanyag ládába vagy nejlonzsákba csomagolt felszerelést.
 • Fontos! mivel az első napi túránk még a szállásra érkezés előtt lesz, ezért az erre a napra szánt túrafelszerelésünk legyen nálunk az autóbuszban.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.
 • Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 14-55 év.
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást Cortina d' Ampezzo legszínvonalasabb kempingjében.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • Az étkezést.
 • A Faloria felvonó árát.
 • A biztosításokat.

Dolomitok gyalogtúra, Cortina utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
leírásánál jelzett szolgáltatások

Dolomitok gyalogtúra, Cortina

Olaszország, Cortina d'Ampezzo

Hosszú hétvége az olaszországi Dolomitok sziklatornyai között. Négy látványos gyalogtúrát teszünk az Alpok egyik legmeghökkentőbb hegységében. A Dolomitok sziklafalain alakult ki a modern sziklamászás, a hegység ugyanakkor számtalan könnyen járható és rendkívül látványos turistaösvénynek is helyet ad. A szállásunk Cortina d'Ampezzo legszínvonalasabb kempingjében lesz.

Részletes program

0. nap - Budapest - utazás Olaszország felé

 • Utazás: július 12-én este 22 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma (BOK) csarnokkal szemben lévő parkolóból. Az éjszakát a buszon utazással töltjük; a Győr-Graz-Villach útvonalon haladunk úti célunk felé.

1. nap - Auronzo menedékház (2320 m) - Tre Cime di Lavaredo - Auronzo menedékház (2320 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Dolomitok: reggel érkezünk az észak-olaszországi Dolomitokba, az Alpok egyik leglátványosabb hegységébe, ahol a széles, alpesi völgyeket függőleges sziklatornyok és 2-3000 méteres csúcsok határolják. Ezeken a sziklafalakon alakult ki a modern sziklamászás; a hegység ugyanakkor számtalan könnyen járható, de rendkívül látványos turistaösvénynek is helyet ad.
 • Gyalogtúra a Lavaredo tornyokhoz: az utazás után a Dolomitok szívében, a 2320 m magasan épült Auronzo menedékház mellett parkolunk le a buszunkkal. Festői kilátásban gyönyörködve fogyaszthatjuk el itt a reggeli kávénkat. A pihenőt követően hátunkra kapjuk a hátizsákunkat és a Dolomitok egyik leghíresebb területére indulunk túrázni. A Tre Cime di Lavaredo 5-600 m magas sziklatornyai körül vezető túrát járjuk be, amely körülbelül 5-6 óra hosszúságú. Átkelünk a 2450 m magas Lavaredo-nyergen, miközben túránkat végig a Lavaredo tornyok monumentális látványa kíséri. Hamarosan elérjük a Locatelli menedékházat (2405 m), ahol ismét festői panorámában gyönyörködhetünk. Jól láthatjuk innen a Monte Paterno 2744 méteres csúcsát, valamint a Toblin 2617 méter magas sziklatornyát. A környék zarándokhely is egyben, hiszen az I. világháborúban súlyos harcok folytak a vidéken. Több helyen sötét üregek, lőrések és hosszú alagutak rejlenek, amik közül mi is megnézünk párat. Ezután visszatérünk a Locatelli menedékházhoz, ahonnan egy másik útvonalon, a Lavaredo tornyokat megkerülve túrázunk vissza a buszunkhoz. Táv: 11 km, szint: fel 450 m, le 450 m, a túra nehézsége: (**).
 • Gyalogtúra a Misurina-tóhoz: ha marad elég időnk, teszünk még egy rövid túrát, amelynek során az Auronzo menedékháztól (2320 m) leereszkedünk a Misurina-tóhoz (1750 m). Az ösvény végig lejtős, kezdetben sziklák között, majd erdős vidéken halad. Táv: 6,5 km, szint: le 570 m, a túra nehézsége: (**).
 • Cortina d'Ampezzo: a túrák után a szállásunkra utazunk, a Dolomitok központi részének legjobb és leghangulatosabb kempingjébe, amely sétatávolságra fekszik Cortina d'Ampezzo belvárosától. A valóban színvonalas, tágas és tiszta zuhanyzókkal és mellékhelyiségekkel rendelkező kempingben egymás után három éjszakát töltünk. A sátraink felállítása után a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: kemping.

2. nap - Cortina d'Ampezzo - Dürensee (1407 m) - Monte Piana (2305 m) - Dürensee (1407 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Gyalogtúra a Monte Piana csúcsára: ezen a reggelen a Dürensee 1407 m magasan található tengerszeméhez buszozunk. A tóparti parkolóból indul a mai gyalogtúránk. A tavat körülvevő fenyvesben, egy patakon átkelve érjük el a túraösvényünket, amelyen egyre magasabbra kapaszkodunk. Több száz méter szintkülönbséget legyőzve, hamarosan magunk mögött hagyjuk a fenyőerdőt és hatalmas sziklafalak alatt túrázunk tovább. Útközben a sziklafalakhoz erősített láncok segítik az előrejutásunkat. Átkelünk egy rövid alagúton és nemsokára már a Monte Piana 2305 m magas csúcsán állhatunk. Remek kilátásban gyönyörködhetünk, láthatjuk többek között az előző napi túránk helyszínét, a Lavaredo tornyokat, valamint a Monte Cristallo hatalmas hegytömbjét. Miután megpihentünk, egy másik útvonalon túrázunk vissza a Dürensee partján várakozó buszunkhoz. A lefelé vezető szakasz ismét technikás és kellőképpen izgalmas, mivel szintén láncokba és drótkötelekbe kapaszkodva tudunk csak egyes helyeken előrejutni. Táv: 12 km, szint: fel 1000 m, le 1000 m, a túra nehézsége: (****). A késő délutáni órákban érkezünk vissza a Cortina d'Ampezzo melletti kempingünkbe.
 • Cortina d'Ampezzo: a túra után remek alkalom kínálkozik arra, hogy besétáljunk a Dolomitok királynőjének is nevezett Cortina központjába, ahol első osztályú éttermek és pizzériák várnak minket. Az elegáns város Olaszország egyik legnagyobb síparadicsoma, nyáron pedig a túrázók és hegymászók egyik legfontosabb kiindulópontja.
 • Szállás: kemping.

3. nap - Cortina d'Ampezzo - Nuvolau csúcs (2574 m) - Cortina d'Ampezzo

 • Gyalogtúra a Nuvolau csúcsra: ezen a reggelen a Falzarego-hágó felé indulunk a buszunkkal, de még a hágó előtt kiszállunk egy parkolóban. Innen elsétálunk az alig 300 méterre fekvő Bai de Dones menedékházba (1889 m), ahol tartunk egy kávészünetet. Ezután indul az igazi gyalogtúra egy erdei ösvényen felfelé. Elhaladunk egy kis tó mellett, majd fokozatosan emelkedve egyre közelebb kerülünk a Cinque Torri sziklákhoz, amely a sziklamászók egyik legkedveltebb helye a Dolomitokban. Érintünk egy érdekes tanösvényt, amely az I. világháború itteni eseményeit mutatja be, majd megkerüljük az Öt Tornyot, azaz a Cinque Torrit. Érintjük a 2280 m magasan épült Scoiattoli házat, majd tovább emelkedve hamarosan a 2413 m magasan fekvő Averau menedékházhoz érkezünk. Egy rövid szusszanás után a mai gyalogtúránk utolsó kapaszkodója vár ránk, amin ha túljutunk, a 2574 méteres Nuvolau csúcson állhatunk. A hegytetőn látható hihetetlen panoráma mellett az itt épült menedékház miatt is megéri az emelkedő leküzdése. Itt tartjuk az ebédszünetünket, miközben a ház kilátóteraszáról a Dolomitok szinte összes nagy csúcsát láthatjuk. A pihenő után leereszkedünk az Averau házhoz, ahonnan szinte végig lefelé túrázunk egészen a 2109 méteres Falzarego-hágóba. Táv: 13 km, szint: fel 750 m, le 530 m, a túra nehézsége: (***). A hágóban lesz némi időnk a pihenésre, majd az időközben megérkező buszunkkal visszautazunk Cortina d'Ampezzóba, a szállásunkra.
 • Szállás: kemping.

4. nap - Cortina d'Ampezzo - Faloria menedékház (2123 m) - Tre Croci hágó (1809 m) - Budapest

 • Gyalogtúra a Sorapis hegycsoportban: nem könnyű elhagyni a Dolomitok hegyeit, ezért az utazásunk utolsó napján teszünk még egy rövid és látványos túrát. Összecsomagoljuk a sátrainkat a kempingben és a buszunkkal Cortina központjába utazunk. Innen indul ugyanis az a felvonó, amely a lenyűgöző, 3205 méteres magasságú Sorapis hegycsoportba vezet. A felvonó felső állomása, a Faloria menedékház 2123 m magasan található; pár perc alatt repít minket ide a kabinos felvonó. Egy rövid emelkedővel indul a kirándulásunk, majd a 2767 méteres La Cesta oldalában túrázunk végig. Nemsokára azonban elhagyjuk a magashegységekre jellemző sziklás vidéket és egy szép erdei ösvényen ereszkedünk lejjebb. A 2-3 órás túránk az 1809 méteres magasságban található Tre Croci hágóban ér véget, ahol a buszunk már várakozik ránk. Táv: 7 km, szint: fel 180 m, le 495 m, a túra nehézsége: (**).
 • Utazás: a túra után nincs más hátra, mint a hazautazás. Beszállunk a buszunkba és egészen Budapestig utazunk. Útközben csak rövid pihenőkre állunk meg benzinkutak pihenőiben. A késő esti órákban érkezünk a Syma (BOK) csarnokkal szemközti parkolóba.

Fotók: Egyed Melinda

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból este 22.00 órakor. Cím: XIV. kerültet, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a késő esti órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

 • A programban szereplő gyalogtúrák átlagos nehézségűek, de a sorozatterhelés és az olykor technikás terep miatt fárasztók lehetnek. A túrák távolsága és a szintemelkedése nem kimagasló, a terep azonban sokszor sziklás vagy törmelékes.
 • Figyelembe kell vennünk, hogy mind a négy túránk körtúra, így visszafordulásra nincs lehetőség. Az ösvények végig jól járhatóak, semmilyen sziklamászó eszközre vagy tapasztalatra nincs szükség.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne esőkabáttal, némi élelelmmel és ivóízzel.
 • Ha szoktál túrázni vagy sportolni, van túrázási tapasztalatod, akkor nem érhetnek meglepetések egyik gyalogtúránkon sem. A zord időjárás jelentősen nehezítheti a túrákat, így nagyon fontos a megfelelő felszerelés.
 • A túrák során rövid szakaszokon szükség lehet kézhasználatra. Emiatt a túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg. 

Szükséges felszerelés

 • Kempingezés: vízálló és kizárólag két rétegű jurta- vagy kupolasátor, meleg hálózsák, derékalj (polifoam). Mindenképpen két rétegű jurtasátrat érdemes használni, mert csak ez véd megfelelően az esőtől. Jó hasznát veheted egy kis méretű kemping gázfőzőnek és edénynek. Meleg hálózsákot hozz, aminek a komfort értéke legalább 0 °C körüli.
 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, me­leg ru­ha, polárpulóver, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült eső­ka­bát és eső­nad­rág, ké­nyel­mes és víz­hat­lan tú­ra­ba­kancs, sapka, kesztyű. A jó mi­nő­sé­gű esőkabát és esőnadrág fon­tos­sá­gát kü­lön hang­sú­lyoz­zuk, kér­jük min­den­kép­p for­díts er­re kel­lő fi­gyel­met! Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, ku­lacs, nap­szem­üveg, fejlámpa, esetleg túrabot.

Szállás

 • A kempingünk Cortina d'Ampezzo belvárosától nem messze fekszik. A sátrainkat kellemes hangulatú, árnyas helyen állíthatjuk fel. A zuhanyzók és a vécék tiszták, a kemping területén egy kis üzlet is a vendégek rendelkezésére áll. A kempingben (térítés ellenében) wifin keresztül érhető el az internet. A szállásunk az egész Dolomitok egyik legszínvonalasabb kempingje.
 • A kemping közelében található egy pizzéria, de egy nagyobb sétával Cortina központja is elérhető.

Étkezés és ivóvíz

 • Az utazás szer­ve­zet­ten ön­el­lá­tó, tehát irodánk nem biztosít étkezést. Mivel élelmiszerboltot találunk a kempingünkben és a városban is, ezért az alapvető élelmiszerek vásárlására mindig lesz lehetőségünk. Ennek ellenére célszerű itthonról szendvicsekkel és némi élelemmel készülnünk. Főzni a kempingben csak akkor tudsz, ha hozol kisméretű kemping gázfőzőt és edényt.
 • Minden nap vacsorázhatunk éttermekben; egy átlagos vacsora ára 10-15 EUR. Egy pizza a kempingünkhöz közeli vendéglőben 9-14 EUR.
 • Olasz­or­szág­ban iha­tó a ve­ze­té­kes ivó­víz, de min­den­hol vá­sá­rol­ha­tunk pa­lac­ko­zott ivó­vi­zet is. Más­fél li­ter ivó­víz ára: 1-1,5 EUR.

Időjárás

 • A Dolomitok időjárására a magashegységi éghajlat sajátosságai jellemzőek. Napközben a völgyekben 10-20 °C valószínű, éjszaka pedig 3-8 °C várható. A kempingben este hűvös lehet, ezért meleg hálózsákot hozz.
 • A túrák során természetesen a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 2000 méter felett már csak 8-14 °C-ra számíthatunk, de szép idő esetén persze ennél melegebb is lehet.
 • Csapadék előfordulhat és nagy magasságban a szélre is fel kell készülnünk.
 • Az alábbi oldalakon ellenőrizheted Cortina d' Ampezzo, a Lavaredo tornyok, és a Monte Piana aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv az olasz, de németül is nagyon sokan beszélnek.
 • A kempingben wifin keresztül érhető el az internet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel utazhatnak Olaszországba.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes olasz nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • Az eu­ró­pai szab­vány­nak meg­fe­le­lő fe­szült­ség és alj­zat: 220 V, 50 Hz. A fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a kempingben fel­tölt­het­jük.
 • A sátrainkhoz igényelhetünk áramot is, ebben az esetben hosszabbítóról magunknak kell gondoskodni. A szükséges átalakítót és az áramfogyasztást a kemping recepcióján külön kell kifizetnünk.

Va­lu­ta

 • Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (EUR vagy EUR), ezért ezt a pénznemet vigyük magunkkal az utazásra.
 • Cortina d'Ampezzóban elterjedtek az ATM-ek és bankkártyával is szinte mindenhol fizethetünk.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 70-150 EUR.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Felvonó a Faloria menedékházhoz: 15 EUR
 • A közölt ár tájékoztató jellegű és változhat. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába, amely kellőképpen strapabíró és az űrtartalma nem nagyobb 100 liternél. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni. A csomagunk mellett, külön helyezhetjük el a sátrat, a hálózsákot és a derékaljat.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a túrákra, és az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb.
 • Az autóbusz csomagtartójában nem tudunk elhelyezni nagyméretű családi sátrat, kempingszéket, kempingasztalt, kartondobozba, műanyag ládába vagy nejlonzsákba csomagolt felszerelést.
 • Fontos! mivel az első napi túránk még a szállásra érkezés előtt lesz, ezért az erre a napra szánt túrafelszerelésünk legyen nálunk az autóbuszban.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni.
 • Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 7 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 14-55 év.
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal Budapestről.
 • 3 éjszaka szállást Cortina d' Ampezzo legszínvonalasabb kempingjében.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • Az étkezést.
 • A Faloria felvonó árát.
 • A biztosításokat.

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!