Utazás keresése

Utazás alapadatai

Típusa:Körutazás
Utazás módja:Egyéni
Úticélok: Franciaország, Bordeaux => Spanyolország, Körutazás Spanyolországban
Időtartam: 8 nap / 7 éjszaka
Indulás helye:
Indulás ideje:2019-06-08
Megjegyzés: Ft/fő, csoportos utazás
Szállás neve: Baszkföld és Bordeaux
Ellátás:
Szobatípus neve: Szállás és ellátás program szerint
Utazás ára: 280.000 Ft/fő
Módosítomi

Baszkföldön, Spanyolország legizgalmasabb tartományában minden megvan, ami a spanyol hont és a baszkok szűkebb hazáját naggyá tette: dimbes-dombos felszín, merész hegyvonulatok, sziklás tengerpartok, Európa egyik legkitűnőbb borvidéke, festői falvak és modern, kozmopolita városok. A történelmi Baszkföld Franciaországban is folytatódik, csakúgy mint a káprázatos látnivalók sora. Saint Jean de Luz ékszerdoboz városkája lesz a francia bázisunk; innen indulunk városnézésekre, izgalmas túrákra és feledhetetlen kóstolókra. Az utazásra a pontot a patinás Bordeaux teszi fel.

Részletes program

1. nap - Budapest - München - Bilbao - Vitoria-Gasteiz

 • Repülés: kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, majd rövid várakozás után Bilbao felé folytatjuk a repülésünket. Már a délelőtti órákban megérkezünk a baszk fővárosba, a háromszázötvenezer lakosú Bilbaóba.
 • Bilbao: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, majd Bilbao első számú látnivalójához, a híres Guggenheim Múzeumhoz utazunk. A világ egyik legkülönlegesebb épülete nemcsak kívülről nyűgöz le mindenkit; a kiállítótermekben látható alkotások ugyanúgy világszínvonalúak. Körbejárjuk a Nervion folyó partján épült múzeumot, majd egy helyi idegenvezető kíséretében végigjárjuk a kiállításokat. A Guggenheim Múzeum után Bilbao óvárosában tehetünk egy sétát szabadprogram keretében.
 • Utazás: késő délután elhagyjuk Bilbaót és körülbelül másfél óra alatt Vitoria városába, Baszkföld közigazgatási központjába utazunk.
 • Vitoria-Gasteiz: a szállásunk három éjszakára Baszkföld pezsgő életű fővárosában lesz. A szobáink elfoglalása után fejest ugorhatunk a diákokkal teli belváros felfedezésébe.
 • Szállás: szálloda****.

2. nap - Vitoria-Gasteiz - Urkiola Nemzeti Park - Vitoria-Gasteiz

 • Gyalogtúra az Urkiola Nemzeti Parkban: ezen a napon Baszkföld leglátványosabb nemzeti parkjába látogatunk, amit sziklás hegyek, alpesi legelők és mély völgyek alkotnak. A buszunkkal az Urkiola-hágóba utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Az ösvényünk fokozatosan emelkedik, miközben egyre többet látunk a Kantábriai-hegység előttünk magasodó vonulatából. Útközben elhaladunk egy apró kőtemplom mellett, majd a 980 méteres Larrano csúcs következik, ahová egy rövid, de meredek kaptató vezet. A hegytetőn teljes körpanoráma fogad, bármerre nézünk további sziklás csúcsok, zöldellő dombok, völgyek és távoli farmok láthatóak. Némi pihenés után leereszkedünk a csúcsról, majd a visszafelé vezető úton érintjük az 1010 méteres Urkiolagirre csúcsot is. Kora délután érkezünk vissza az Urkiola-hágóba. Táv: 8 km, szint: fel 350 m, le 350 m, a túra nehézsége: (***). A túra után megnézünk egy különleges templomot, betérünk egy vendéglőbe és elsétálunk egy közeli kilátópontba is.
 • Vitoria-Gasteiz: délután visszautazunk Vitoria városába, ahol a nap hátralévő részét a casco viejóban, azaz a kacskaringós utcákkal átszőtt óvárosban érdemes eltöltenünk. Vitoria számos látnivalóval büszkélkedik, tágas főtérrel, templomokkal, lenyűgöző katedrálissal és múzeumokkal.
 • Szállás: szálloda****; étkezés: reggeli.

3. nap - Vitoria - La Rioja - San Vicente - Laguardia - Elciego - Vitoria-Gasteiz

 • La Rioja: egész napos kirándulásra indulunk az Ebro folyó völgyébe, a világhíres La Rioja borvidékre, amelynek akkora a kiterjedése, mint az összes magyar borvidéknek együttvéve. Egymást érik a 100-150 éve működő borászatok, amikben a legfinomabb spanyol borok készülnek. A Rioja-völgy természeti képe is lenyűgöző, nem beszélve a hegytetőkre épült kisvárosokról, amik Toszkána vagy Provence legszebb részeit idézik.
 • Bor Kultúrája Múzeum: alig egy órát utaznunk az első látnivalónkig, a Vivanco borászat alapította Bor Kultúrája Múzeumig, amely a teljességre törekedve ad átfogó képet a borkészítésről. A szinte már befogadhatatlanul gazdag tárlat tízezer évet tekint át mindenről, ami csak a borral kapcsolatos.
 • San Vicente: egy rövid séta kedvéért felkeressük a sziklára épült San Vicente de la Sonsierra kisvárosát, amely már messziről impozáns látványt nyújt.
 • Laguardia: dél körül La Rioja legszebb középkori településére, a hegytetőre épült Laguardia kisvárosába látogatunk. A fallal körülvett óváros szűk utcáiban lépten-nyomon borozókba és tapast kínáló vendéglőkbe botlunk, amik egyikében meg is ebédelhetünk. A kilátóteraszokról szinte madártavlatból láthatjuk La Rioja gyönyörű borvidékét.
 • Elciego: délután felkeressük az Elciego kisvárosa mellett található Marques de Riscal borászat birtokát. Nem egy átlagos gazdaságról van szó, hiszen például a borászat extravagáns szállodáját az a Frank Gehry kanadai építész álmodta meg, aki a Guggenheim Múzeumot is tervezte. A látogatás során közelről is láthatjuk ezt az építészeti csodát, majd a pincékben és a modern csarnokokban megismerkedünk a Marques de Riscal borok készítésével. A látogatást természetesen kóstoló zárja.
 • Vitoria-Gasteiz: késő délután visszautazunk Vitoria városába, ahol az estét szabadprogram keretében, a belvárosban tölthetjük.
 • Szállás: szálloda****; étkezés: reggeli.

4. nap - Vitoria-Gasteiz - San Juan de Gaztelugatxe - Geoparkea - Saint Jean de Luz

 • Utazás: reggel elhagyjuk a szállodánkat és Vitoria-Gasteiz városát, majd Baszkföld északi, óceáni partvidékére utazunk.
 • Gaztelugatxe: a mai első állomásunk Gaztelugatxe óceánba nyúló sziklaszirtje, Spanyolország északi részének egyik legfantasztikusabb természeti látnivalója, amely nem mellesleg a Trónok harca című filmsorozat egyik forgatási helyszíne. Egy köves gyalogút és 241 lépcsőfok vezet a sziklás félsziget tetejére, ahol a San Juan de Gaztelugatxe templom áll. Mágikus hely, ahol nyugodtan élvezhetjük a sziklás partszakasz páratlan látványát és hallhatjuk ahogy az óceán hatalmas hullámait megtörik a sziklafalak. Táv: 6 km, szint: fel 130 m, le 130 m, a túra nehézsége: (**).
 • Geoparkea: délután az óceán mentén húzódó Geoparkea természetvédelmi területre látogatunk, amely a környék természeti látnivalóit hivatott bemutatni. Zumaia kisvárosában kezdődik a 3 órás programunk, amely tartalmaz gyalogos és hajós kirándulást is. Egy helyi vezető avat be minket az óceáni partvidék 60 millió éves földtörténetébe, miközben csodás fotókat készíthetünk a partot alkotó kőzetrétegekről.
 • Saint Jean de Luz: délután elhagyjuk Spanyolországot és megérkezünk Franciaországba. A történelmi és kulturális hagyományokon alapuló Baszkföld e két ország területére esik. Tehát még mindig Baszkföldön maradva, de immár Franciaországban nemsokára megérkezünk a mai szálláshelyünkre, Saint Jean de Luz kisvárosába. Az elragadó szépségű óceánparti település a legszebb francia üdülőváros. A hírnevét főleg a vízparti sétányának köszönheti, ahol az egyik oldalon a homokos Grande Plage, míg a másik oldalon 17-18. századi elegáns házak sorakoznak. A szállásunk hotelben lesz, ahol egymás után három éjszakát töltünk.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

5. nap - Saint Jean de Luz - San Sebastian - Saint Jean de Luz

 • San Sebastian: erre a napra visszatérünk Spanyolországba, hogy alaposan megismerkedjünk a spanyol Baszkföld legelragadóbb nagyvárosával. Együtt sétálunk egyet a félszigetre épült Parte Viejában, azaz az óvárosban, majd szabadprogram keretében folytathatjuk az elegáns utcák és terek felfedezését. Érdemes megnézni a Szent Vince templomot, a Plaza de la Constitucion árkádjait vagy a nyüzsgő piacot. San Sebastian Európa egyik gasztronómiai központja, ahol 7 étterem 15 Michelin csillagon osztozik. Számunkra ez annyit jelent, hogy egy teljesen átlagos vendéglőben is első osztályú ételeket rendelhetünk. Mindenekelőtt a pintxosokat [ejtsd: pincsó] érdemes megkóstolnunk, amik a spanyol tapasokkal állnak közeli rokonságban. Egy kiadós ebéd után sétáljunk végig a tengerparti promenádon és menjünk fel gyalog vagy felvonóval a Monte Igueldo tetejére. Nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra, a homokos strandra, illetve a város által körbezárt öbölre.
 • Cider üzem és baszk vacsora: délután San Sebastian mellett felkeressük az egyik leghíresebb cider üzemet. Megismerkedünk a helyi almabor készítésének fortélyaival, majd egy tradicionális baszk vacsorán veszünk részt. A különleges ételek mellé korlátlan cider fogyasztás jár.
 • Saint Jean de Luz: a vacsora után, az esti órákban érkezünk vissza a franciaországi szállásunkra.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli és vacsora.

6. nap - Saint Jean de Luz - La Rhune - Espelette - Saint Jean de Luz

 • La Rhune: délelőtt egy félnapos kirándulásra indulunk a La Rhune 905 méteres csúcsára, amely a Pireneusok egyik nyugati hegyvonulata. A hegycsúcs a francia-spanyol határon emelkedik, ezzel egyfajta jelkép a baszkok számára. Egy romantikus hangulatú, faborítású kisvonat visz fel minket a csúcsig, ahol kilátóterasz és vendéglő áll. A fogaskerekű alig 35 perc alatt győzi le a 736 méteres szintkülönbséget. Festői tájakon kanyarog velünk a szerelvény, a hegytetőn pedig remek kilátás fogad.
 • Gyalogtúra: miután a vonattal felértünk a La Rhune tetejére, gyalog indulunk vissza. A túra során szinte végig ereszkedünk és közben többször is láthatjuk amint a fogaskerekű szerelvény kapaszkodik a meredek hegyoldalban. Az ösvény eleinte sziklás terepen kanyarog, ezután ritkás erdőkben túrázunk. Táv: 5 km, szint: le 740 m, a túra nehézsége: (**).
 • Espelette: a túra után Espelette kisvárosába utazunk, amely pont annyira és pont arról nevezetes, mint idehaza Kalocsa. A baszk konyha fontos alapanyaga a pirospaprika, amiből Franciaországban a legtöbbet Espelette környékén termesztenek. Mi azonban egy csokoládé készítő műhelybe vagyunk hivatalosak, ahol sikeresen összepárosították a csípőspaprika ízét az édes csokoládéval. Az üzemlátogatás után a csípősen édes falatok sem maradnak el.
 • Saint Jean de Luz: késő délután utazunk vissza Saint Jean de Luz kisvárosába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

7. nap - Saint Jean de Luz - Bayonne - Dune du Pilat - Bordeaux

 • Bayonne: reggel elhagyjuk a szállásunkat és Saint Jean de Luz kisvárosát, majd a közeli Bayonne-ba utazunk. A város a francia Baszkföld központja, amit a környék többi településéhez képest alig alakított át a turizmus. A városközpontja alig változott valamit az elmúlt évszázadokban. Piros és zöld zsalugáteres kőházak, régi cégérekkel díszített apró üzletek, impozáns gótikus katedrális, és szinte kézzel tapintható középkori hangulat jellemzi a várost. Bayonne-t gazdag történelme és számos műemléke emeli a francia baszkok fővárosává, ám emellett Bayonne-t a csokoládé, a marcipán és a füstöltsonka nem hivatalos fővárosának is tartják. Ennek megfelelően az érdeklődők lenyűgöző üzletekbe térhetnek be.
 • Dune du Pilat: magunk mögött hagyjuk Bayonne-t és ezzel Baszkföld területét is. Észak felé utazunk, Aquitaine tartományban az Atlanti-partvidék egyik lenyűgöző természeti látnivalójához, Európa legnagyobb homokdűnéjéhez. A Pilat dűne 60 m magas, 2,5 km hosszú és szép lassan, évente 4,5 méterrel a szárazföld felé terjeszkedik. A dűne lábánál parkolunk le a buszunkkal, majd gyalog indulunk a süppedős homokhegy tetejére. A magasból az óceán és a dűne másik oldalán található erdő látványa bontakozik ki előttünk. A túra nehézsége: (*).
 • Bordeaux: késő délután indulunk Bordeaux városába, ahová az esti órákban érkezünk. Elfoglaljuk a szobáinkat egy hotelben, majd az estét már a patinás francia nagyváros központjában tölthetjük.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

8. nap - Bordeaux - Frankfurt - Budapest

 • Bordeaux: a napunk legnagyobb részét a Garonne folyó mentén fekvő Bordeaux-ban töltjük. Párizs után itt található a legtöbb UNESCO Világörökség Franciaországban. Először teszünk egy közös sétát a központban, majd szabadprogram keretében folytathatjuk a belváros felfedezését. A temérdek látnivaló közül ajánljuk Európa egyik legnagyobb terét, a sétára hívó rakpartokat, az Opera épületét, a Szent Mihály-tornyot, valamint a hatalmas Szent András katedrálist, amit román stílusban kezdtek el építeni, de a gótika jegyében fejeztek be. Felkereshetjük a Le Cité du Vin nevű múzeumot is, ahol tíz emeleten mutatják be a bor történelmét és kultúráját.
 • Repülés: a városnézés után a repülőtérre utazunk, ahonnan előbb Frankfurtba, majd átszállás után Budapestre repülünk. Késő este érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 • Étkezés: reggeli.

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás programja két közepes nehézségű, valamint több könnyebb túrát tartalmaz. A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. A túrák általában sziklás terepen vezetnek, az ösvények rövid szakaszokon meredekek lehetnek.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne ivóvízzel, tartalék meleg ruhával és esőkabáttal. A felszerelésünk többi részét a szállodában vagy a buszban hagyjuk.
 • A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a szédüléstől való mentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Az egyes napok túráinak nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: kényelmes túrabakancs, strapabíró túraöltözet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, tartalék meleg túraruházat.
 • Olyan túrabakancsot hozz, amit már régóta használsz. Ha az utazás előtt vásároltál új bakancsot, indulás előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz, túrabot, kulacs, fejlámpa, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen.

Szállás

 • Az utazás 7 éjszakáját 3 különböző szállodában töltjük. A 3 és 4 csillagos hotelek szobái kétágyasak.
 • A Vitoriában és Saint Jean de Luzben található hotelek közel fekszenek a belvároshoz, míg a bordeaux-i szállásunkról helyi tömegközlekedéssel érhetjük el a belvárost.

Étkezés és ivóvíz

 • A részvételi költség minden nap tartalmazza a reggelit, illetve egy vacsorát. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható. Az étkezések többi része önellátó.
 • Ebédidőben általában olyan településeken leszünk, ahol több étkezési lehetőség is kínálkozik. Az ettől eltérő eseteket a túravezetőnk jelzi, így tudunk előre készülni szendvicsekkel.
 • Este minden nap tudunk vacsorázni a szállodában vagy valamelyik környező étteremben. Az árszint Spanyolországban a hazainak megfelelő, Franciaországban valamivel magasabb.
 • Az utazás helyszínein iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is.

Időjárás

 • Az utazás időpontjában kellemes kora nyári idő várható. A legmagasabb hőmérséklet 24-26 °C körül várható, reggel és este pedig 18-20 °C-ra számíthatunk. A hegycsúcsokon hűvösre, 16-18 °C-ra és szélre kell készülnünk.
 • Esők előfordulhatnak, ezért lényeges a megfelelő felszerelés.
 • Ezeken az oldalokon ellenőrizheted Bilbao, Vitoria-Gasteiz, az Urkiola Nemzeti Park, Saint Jean de Luz, La Rhune és Bordeaux aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a spanyol és a francia; sok helyen beszélnek angolul.
 • A szállásunkon wifin keresztül érhető el az internet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek Spanyol-, illetve Franciaországba.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes nagykövetségeken érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • A szállodákban a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésünke. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szállásainkon fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

 • Spanyolországban és Franciaországban az euró (EUR vagy EUR) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával és elterjedtek az ATM-ek is.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 200-300 EUR + a belépők és fakultatív programok költsége.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Bilbao, Guggenheim múzeum: 19 EUR
 • Bilbao, függővasút a Artxanda-hegyre: oda vissza 2 EUR
 • Briones, Bor Kultúrája Múzeum 15 EUR
 • Elciego, Marques de Riscal pincészet: 16 EUR
 • San Sebastian, Monte Igueldo felvonó: oda-vissza 3,75 EUR
 • Bordeaux, Le Cité du Vin: 20 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Biztosítások

 • A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak programok. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal.
 • 7 éjszaka szállást 3 és 4 csillagos szállodákban, kétágyas szobákban.
 • 7 reggelit és egy tradicionális baszk vacsorát cider kóstolóval.
 • A La Rhune kisvonat árát.
 • A Geoparkea belépőjét.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A további étkezést.
 • A további belépők és fakultatív programok árát.
 • A biztosításokat.

Baszkföld és Bordeaux utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
leírásánál jelzett szolgáltatások

Baszkföld és Bordeaux

Franciaország, Bordeaux

Baszkföldön, Spanyolország legizgalmasabb tartományában minden megvan, ami a spanyol hont és a baszkok szűkebb hazáját naggyá tette: dimbes-dombos felszín, merész hegyvonulatok, sziklás tengerpartok, Európa egyik legkitűnőbb borvidéke, festői falvak és modern, kozmopolita városok. A történelmi Baszkföld Franciaországban is folytatódik, csakúgy mint a káprázatos látnivalók sora. Saint Jean de Luz ékszerdoboz városkája lesz a francia bázisunk; innen indulunk városnézésekre, izgalmas túrákra és feledhetetlen kóstolókra. Az utazásra a pontot a patinás Bordeaux teszi fel.

Részletes program

1. nap - Budapest - München - Bilbao - Vitoria-Gasteiz

 • Repülés: kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, majd rövid várakozás után Bilbao felé folytatjuk a repülésünket. Már a délelőtti órákban megérkezünk a baszk fővárosba, a háromszázötvenezer lakosú Bilbaóba.
 • Bilbao: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, majd Bilbao első számú látnivalójához, a híres Guggenheim Múzeumhoz utazunk. A világ egyik legkülönlegesebb épülete nemcsak kívülről nyűgöz le mindenkit; a kiállítótermekben látható alkotások ugyanúgy világszínvonalúak. Körbejárjuk a Nervion folyó partján épült múzeumot, majd egy helyi idegenvezető kíséretében végigjárjuk a kiállításokat. A Guggenheim Múzeum után Bilbao óvárosában tehetünk egy sétát szabadprogram keretében.
 • Utazás: késő délután elhagyjuk Bilbaót és körülbelül másfél óra alatt Vitoria városába, Baszkföld közigazgatási központjába utazunk.
 • Vitoria-Gasteiz: a szállásunk három éjszakára Baszkföld pezsgő életű fővárosában lesz. A szobáink elfoglalása után fejest ugorhatunk a diákokkal teli belváros felfedezésébe.
 • Szállás: szálloda****.

2. nap - Vitoria-Gasteiz - Urkiola Nemzeti Park - Vitoria-Gasteiz

 • Gyalogtúra az Urkiola Nemzeti Parkban: ezen a napon Baszkföld leglátványosabb nemzeti parkjába látogatunk, amit sziklás hegyek, alpesi legelők és mély völgyek alkotnak. A buszunkkal az Urkiola-hágóba utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Az ösvényünk fokozatosan emelkedik, miközben egyre többet látunk a Kantábriai-hegység előttünk magasodó vonulatából. Útközben elhaladunk egy apró kőtemplom mellett, majd a 980 méteres Larrano csúcs következik, ahová egy rövid, de meredek kaptató vezet. A hegytetőn teljes körpanoráma fogad, bármerre nézünk további sziklás csúcsok, zöldellő dombok, völgyek és távoli farmok láthatóak. Némi pihenés után leereszkedünk a csúcsról, majd a visszafelé vezető úton érintjük az 1010 méteres Urkiolagirre csúcsot is. Kora délután érkezünk vissza az Urkiola-hágóba. Táv: 8 km, szint: fel 350 m, le 350 m, a túra nehézsége: (***). A túra után megnézünk egy különleges templomot, betérünk egy vendéglőbe és elsétálunk egy közeli kilátópontba is.
 • Vitoria-Gasteiz: délután visszautazunk Vitoria városába, ahol a nap hátralévő részét a casco viejóban, azaz a kacskaringós utcákkal átszőtt óvárosban érdemes eltöltenünk. Vitoria számos látnivalóval büszkélkedik, tágas főtérrel, templomokkal, lenyűgöző katedrálissal és múzeumokkal.
 • Szállás: szálloda****; étkezés: reggeli.

3. nap - Vitoria - La Rioja - San Vicente - Laguardia - Elciego - Vitoria-Gasteiz

 • La Rioja: egész napos kirándulásra indulunk az Ebro folyó völgyébe, a világhíres La Rioja borvidékre, amelynek akkora a kiterjedése, mint az összes magyar borvidéknek együttvéve. Egymást érik a 100-150 éve működő borászatok, amikben a legfinomabb spanyol borok készülnek. A Rioja-völgy természeti képe is lenyűgöző, nem beszélve a hegytetőkre épült kisvárosokról, amik Toszkána vagy Provence legszebb részeit idézik.
 • Bor Kultúrája Múzeum: alig egy órát utaznunk az első látnivalónkig, a Vivanco borászat alapította Bor Kultúrája Múzeumig, amely a teljességre törekedve ad átfogó képet a borkészítésről. A szinte már befogadhatatlanul gazdag tárlat tízezer évet tekint át mindenről, ami csak a borral kapcsolatos.
 • San Vicente: egy rövid séta kedvéért felkeressük a sziklára épült San Vicente de la Sonsierra kisvárosát, amely már messziről impozáns látványt nyújt.
 • Laguardia: dél körül La Rioja legszebb középkori településére, a hegytetőre épült Laguardia kisvárosába látogatunk. A fallal körülvett óváros szűk utcáiban lépten-nyomon borozókba és tapast kínáló vendéglőkbe botlunk, amik egyikében meg is ebédelhetünk. A kilátóteraszokról szinte madártavlatból láthatjuk La Rioja gyönyörű borvidékét.
 • Elciego: délután felkeressük az Elciego kisvárosa mellett található Marques de Riscal borászat birtokát. Nem egy átlagos gazdaságról van szó, hiszen például a borászat extravagáns szállodáját az a Frank Gehry kanadai építész álmodta meg, aki a Guggenheim Múzeumot is tervezte. A látogatás során közelről is láthatjuk ezt az építészeti csodát, majd a pincékben és a modern csarnokokban megismerkedünk a Marques de Riscal borok készítésével. A látogatást természetesen kóstoló zárja.
 • Vitoria-Gasteiz: késő délután visszautazunk Vitoria városába, ahol az estét szabadprogram keretében, a belvárosban tölthetjük.
 • Szállás: szálloda****; étkezés: reggeli.

4. nap - Vitoria-Gasteiz - San Juan de Gaztelugatxe - Geoparkea - Saint Jean de Luz

 • Utazás: reggel elhagyjuk a szállodánkat és Vitoria-Gasteiz városát, majd Baszkföld északi, óceáni partvidékére utazunk.
 • Gaztelugatxe: a mai első állomásunk Gaztelugatxe óceánba nyúló sziklaszirtje, Spanyolország északi részének egyik legfantasztikusabb természeti látnivalója, amely nem mellesleg a Trónok harca című filmsorozat egyik forgatási helyszíne. Egy köves gyalogút és 241 lépcsőfok vezet a sziklás félsziget tetejére, ahol a San Juan de Gaztelugatxe templom áll. Mágikus hely, ahol nyugodtan élvezhetjük a sziklás partszakasz páratlan látványát és hallhatjuk ahogy az óceán hatalmas hullámait megtörik a sziklafalak. Táv: 6 km, szint: fel 130 m, le 130 m, a túra nehézsége: (**).
 • Geoparkea: délután az óceán mentén húzódó Geoparkea természetvédelmi területre látogatunk, amely a környék természeti látnivalóit hivatott bemutatni. Zumaia kisvárosában kezdődik a 3 órás programunk, amely tartalmaz gyalogos és hajós kirándulást is. Egy helyi vezető avat be minket az óceáni partvidék 60 millió éves földtörténetébe, miközben csodás fotókat készíthetünk a partot alkotó kőzetrétegekről.
 • Saint Jean de Luz: délután elhagyjuk Spanyolországot és megérkezünk Franciaországba. A történelmi és kulturális hagyományokon alapuló Baszkföld e két ország területére esik. Tehát még mindig Baszkföldön maradva, de immár Franciaországban nemsokára megérkezünk a mai szálláshelyünkre, Saint Jean de Luz kisvárosába. Az elragadó szépségű óceánparti település a legszebb francia üdülőváros. A hírnevét főleg a vízparti sétányának köszönheti, ahol az egyik oldalon a homokos Grande Plage, míg a másik oldalon 17-18. századi elegáns házak sorakoznak. A szállásunk hotelben lesz, ahol egymás után három éjszakát töltünk.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

5. nap - Saint Jean de Luz - San Sebastian - Saint Jean de Luz

 • San Sebastian: erre a napra visszatérünk Spanyolországba, hogy alaposan megismerkedjünk a spanyol Baszkföld legelragadóbb nagyvárosával. Együtt sétálunk egyet a félszigetre épült Parte Viejában, azaz az óvárosban, majd szabadprogram keretében folytathatjuk az elegáns utcák és terek felfedezését. Érdemes megnézni a Szent Vince templomot, a Plaza de la Constitucion árkádjait vagy a nyüzsgő piacot. San Sebastian Európa egyik gasztronómiai központja, ahol 7 étterem 15 Michelin csillagon osztozik. Számunkra ez annyit jelent, hogy egy teljesen átlagos vendéglőben is első osztályú ételeket rendelhetünk. Mindenekelőtt a pintxosokat [ejtsd: pincsó] érdemes megkóstolnunk, amik a spanyol tapasokkal állnak közeli rokonságban. Egy kiadós ebéd után sétáljunk végig a tengerparti promenádon és menjünk fel gyalog vagy felvonóval a Monte Igueldo tetejére. Nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra, a homokos strandra, illetve a város által körbezárt öbölre.
 • Cider üzem és baszk vacsora: délután San Sebastian mellett felkeressük az egyik leghíresebb cider üzemet. Megismerkedünk a helyi almabor készítésének fortélyaival, majd egy tradicionális baszk vacsorán veszünk részt. A különleges ételek mellé korlátlan cider fogyasztás jár.
 • Saint Jean de Luz: a vacsora után, az esti órákban érkezünk vissza a franciaországi szállásunkra.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli és vacsora.

6. nap - Saint Jean de Luz - La Rhune - Espelette - Saint Jean de Luz

 • La Rhune: délelőtt egy félnapos kirándulásra indulunk a La Rhune 905 méteres csúcsára, amely a Pireneusok egyik nyugati hegyvonulata. A hegycsúcs a francia-spanyol határon emelkedik, ezzel egyfajta jelkép a baszkok számára. Egy romantikus hangulatú, faborítású kisvonat visz fel minket a csúcsig, ahol kilátóterasz és vendéglő áll. A fogaskerekű alig 35 perc alatt győzi le a 736 méteres szintkülönbséget. Festői tájakon kanyarog velünk a szerelvény, a hegytetőn pedig remek kilátás fogad.
 • Gyalogtúra: miután a vonattal felértünk a La Rhune tetejére, gyalog indulunk vissza. A túra során szinte végig ereszkedünk és közben többször is láthatjuk amint a fogaskerekű szerelvény kapaszkodik a meredek hegyoldalban. Az ösvény eleinte sziklás terepen kanyarog, ezután ritkás erdőkben túrázunk. Táv: 5 km, szint: le 740 m, a túra nehézsége: (**).
 • Espelette: a túra után Espelette kisvárosába utazunk, amely pont annyira és pont arról nevezetes, mint idehaza Kalocsa. A baszk konyha fontos alapanyaga a pirospaprika, amiből Franciaországban a legtöbbet Espelette környékén termesztenek. Mi azonban egy csokoládé készítő műhelybe vagyunk hivatalosak, ahol sikeresen összepárosították a csípőspaprika ízét az édes csokoládéval. Az üzemlátogatás után a csípősen édes falatok sem maradnak el.
 • Saint Jean de Luz: késő délután utazunk vissza Saint Jean de Luz kisvárosába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

7. nap - Saint Jean de Luz - Bayonne - Dune du Pilat - Bordeaux

 • Bayonne: reggel elhagyjuk a szállásunkat és Saint Jean de Luz kisvárosát, majd a közeli Bayonne-ba utazunk. A város a francia Baszkföld központja, amit a környék többi településéhez képest alig alakított át a turizmus. A városközpontja alig változott valamit az elmúlt évszázadokban. Piros és zöld zsalugáteres kőházak, régi cégérekkel díszített apró üzletek, impozáns gótikus katedrális, és szinte kézzel tapintható középkori hangulat jellemzi a várost. Bayonne-t gazdag történelme és számos műemléke emeli a francia baszkok fővárosává, ám emellett Bayonne-t a csokoládé, a marcipán és a füstöltsonka nem hivatalos fővárosának is tartják. Ennek megfelelően az érdeklődők lenyűgöző üzletekbe térhetnek be.
 • Dune du Pilat: magunk mögött hagyjuk Bayonne-t és ezzel Baszkföld területét is. Észak felé utazunk, Aquitaine tartományban az Atlanti-partvidék egyik lenyűgöző természeti látnivalójához, Európa legnagyobb homokdűnéjéhez. A Pilat dűne 60 m magas, 2,5 km hosszú és szép lassan, évente 4,5 méterrel a szárazföld felé terjeszkedik. A dűne lábánál parkolunk le a buszunkkal, majd gyalog indulunk a süppedős homokhegy tetejére. A magasból az óceán és a dűne másik oldalán található erdő látványa bontakozik ki előttünk. A túra nehézsége: (*).
 • Bordeaux: késő délután indulunk Bordeaux városába, ahová az esti órákban érkezünk. Elfoglaljuk a szobáinkat egy hotelben, majd az estét már a patinás francia nagyváros központjában tölthetjük.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli.

8. nap - Bordeaux - Frankfurt - Budapest

 • Bordeaux: a napunk legnagyobb részét a Garonne folyó mentén fekvő Bordeaux-ban töltjük. Párizs után itt található a legtöbb UNESCO Világörökség Franciaországban. Először teszünk egy közös sétát a központban, majd szabadprogram keretében folytathatjuk a belváros felfedezését. A temérdek látnivaló közül ajánljuk Európa egyik legnagyobb terét, a sétára hívó rakpartokat, az Opera épületét, a Szent Mihály-tornyot, valamint a hatalmas Szent András katedrálist, amit román stílusban kezdtek el építeni, de a gótika jegyében fejeztek be. Felkereshetjük a Le Cité du Vin nevű múzeumot is, ahol tíz emeleten mutatják be a bor történelmét és kultúráját.
 • Repülés: a városnézés után a repülőtérre utazunk, ahonnan előbb Frankfurtba, majd átszállás után Budapestre repülünk. Késő este érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
 • Étkezés: reggeli.

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás programja két közepes nehézségű, valamint több könnyebb túrát tartalmaz. A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. A túrák általában sziklás terepen vezetnek, az ösvények rövid szakaszokon meredekek lehetnek.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne ivóvízzel, tartalék meleg ruhával és esőkabáttal. A felszerelésünk többi részét a szállodában vagy a buszban hagyjuk.
 • A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a szédüléstől való mentesség, a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • Az egyes napok túráinak nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: kényelmes túrabakancs, strapabíró túraöltözet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, tartalék meleg túraruházat.
 • Olyan túrabakancsot hozz, amit már régóta használsz. Ha az utazás előtt vásároltál új bakancsot, indulás előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz, túrabot, kulacs, fejlámpa, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen.

Szállás

 • Az utazás 7 éjszakáját 3 különböző szállodában töltjük. A 3 és 4 csillagos hotelek szobái kétágyasak.
 • A Vitoriában és Saint Jean de Luzben található hotelek közel fekszenek a belvároshoz, míg a bordeaux-i szállásunkról helyi tömegközlekedéssel érhetjük el a belvárost.

Étkezés és ivóvíz

 • A részvételi költség minden nap tartalmazza a reggelit, illetve egy vacsorát. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható. Az étkezések többi része önellátó.
 • Ebédidőben általában olyan településeken leszünk, ahol több étkezési lehetőség is kínálkozik. Az ettől eltérő eseteket a túravezetőnk jelzi, így tudunk előre készülni szendvicsekkel.
 • Este minden nap tudunk vacsorázni a szállodában vagy valamelyik környező étteremben. Az árszint Spanyolországban a hazainak megfelelő, Franciaországban valamivel magasabb.
 • Az utazás helyszínein iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is.

Időjárás

 • Az utazás időpontjában kellemes kora nyári idő várható. A legmagasabb hőmérséklet 24-26 °C körül várható, reggel és este pedig 18-20 °C-ra számíthatunk. A hegycsúcsokon hűvösre, 16-18 °C-ra és szélre kell készülnünk.
 • Esők előfordulhatnak, ezért lényeges a megfelelő felszerelés.
 • Ezeken az oldalokon ellenőrizheted Bilbao, Vitoria-Gasteiz, az Urkiola Nemzeti Park, Saint Jean de Luz, La Rhune és Bordeaux aktuális időjárását.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a spanyol és a francia; sok helyen beszélnek angolul.
 • A szállásunkon wifin keresztül érhető el az internet.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek Spanyol-, illetve Franciaországba.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes nagykövetségeken érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek.

Elektromos áram

 • A szállodákban a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésünke. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szállásainkon fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

 • Spanyolországban és Franciaországban az euró (EUR vagy EUR) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával és elterjedtek az ATM-ek is.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 200-300 EUR + a belépők és fakultatív programok költsége.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Bilbao, Guggenheim múzeum: 19 EUR
 • Bilbao, függővasút a Artxanda-hegyre: oda vissza 2 EUR
 • Briones, Bor Kultúrája Múzeum 15 EUR
 • Elciego, Marques de Riscal pincészet: 16 EUR
 • San Sebastian, Monte Igueldo felvonó: oda-vissza 3,75 EUR
 • Bordeaux, Le Cité du Vin: 20 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Biztosítások

 • A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tője fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak programok. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbusszal.
 • 7 éjszaka szállást 3 és 4 csillagos szállodákban, kétágyas szobákban.
 • 7 reggelit és egy tradicionális baszk vacsorát cider kóstolóval.
 • A La Rhune kisvonat árát.
 • A Geoparkea belépőjét.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A további étkezést.
 • A további belépők és fakultatív programok árát.
 • A biztosításokat.

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!