Utazás keresése

Utazás alapadatai

Típusa:Körutazás
Utazás módja:Egyéni
Úticél: Portugália, Körutazás az Azori-szigeteken
Időtartam: 12 nap / 11 éjszaka
Indulás helye:
Indulás ideje:2019-06-05
Megjegyzés: Ft/fő, csoportos utazás
Szállás neve: Azori-szigetek
Ellátás:
Szobatípus neve: Szállás és ellátás program szerint
Utazás ára: 325.000 Ft/fő

Négy lenyűgöző vulkanikus szigetet ismerhetsz meg az Atlanti-óceán közepén. Négy zöldellő, élettel teli szárazföldet, amelyek Portugáliához tartoznak. Lisszabonból Sao Miguel szigetére érkezünk, onnan repülővel utazunk tovább Sao Jorge-ra, majd hajóval Picóra. Faial szigetére szintén hajóval kelünk át, és az utazás végén innen repülünk vissza Lisszabonba. A programban látványos túrák, bálnales, városnézések, dzsiptúra, hajózások, barlangtúra és hőforrások szerepelnek.

Részletes program

1. nap - Budapest - Lisszabon - Sao Miguel sziget - Ponta Delgada

 • Repülés: a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Lisszabonba, ahonnan átszállás után repülünk tovább az Azori-szigetek felé. Késő este szállunk le a kilenc tagból álló Azori-szigetek központi szigetén, Sao Miguelen.
 • Azori-szigetek: a vulkanikus eredetű Azori-szigetek az Atlanti-óceán közepén helyezkednek el Európa és Észak-Amerika között. Portugáliához tartoznak, a növényzetük üde zöld, az építészet a portugál hagyományokat követi, és mindegyikre jellemző, hogy több hatalmas vulkáni kráternek adnak otthont. A sziklás óceánpartok, a látványos vulkánok, a túrák felejthetetetlenné teszik a szigeteken tett utazást, csakúgy mint a kisvárosok hangulata, a káprázatos kilátópontok és a vendégszerető azoriak.
 • Sao Miguel: az Azori-szigetek központi tagjára érkezünk, amely ilha verde, azaz zöld sziget néven is ismert a hegyeket és a vulkáni krátereket borító növénytakaró miatt. Ez a legnagyobb sziget, amin egyszerre három nagy vulkán is magasodik; a legmagasabb 1103 méteres.
 • Ponta Delgada: az Azori-szigetek fővárosában, Ponta Delgadában szállunk le, ahol a repülőtérről autóbusszal pár perc alatt elérjük a szállodánkat. Egymás után négy éjszakát töltünk itt.
 • Szállás: szálloda.

2. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Mosteiros - Sete Cidades - Ponta Delgada

 • Dzsiptúra a Sete Cidades kalderához: egy néhány órás dzsiptúra keretében Sao Miguel nyugati részének leglátványosabb helyszíneire utazunk. Land Rover terepjárókba szállunk, hogy az autóbusszal nehezen megközelíthető látnivalókhoz is eljussunk. Az első megállónk a Ponta de Escalvado kilátó, ahol a magasból láthatjuk az óceánt, majd a Mosteiros falu melletti strandon sétálhatunk egyet. Ezután következnek a Sete Cidades kaldera legszebb kilátóhelyei, ahonnan az Azori-szigetek egyik páratlan kilátását élvezhetjük. A program során egy kis kávézót is érintünk, majd a dzsiptúra végén visszautazunk Ponta Delgada városába.
 • Ponta Delgada: a terepjárós kirándulás egy hatalmas botanikus kert bejáratánál ér véget. A nap hátralévő részét a több mint száz éve alapított parkban tölthetjük, majd egyénileg sétálhatunk vissza Ponta Delgada központjába. Késő délután és este érdemes tennünk egy nagy sétát a belvárosban és felfedezni a főteret, a díszes épületeket és a tengerparti sétányt.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

3. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Arruda ananászültetvény - Lagoa do Fogo - Cha Gorreana teültetvény - Ribeira Grande - Ponta Delgada

 • Arruda ananászültetvény: egész napos autóbuszos kirándulásra indulunk Sao Miguel szigetén, amelynek első állomása az Arruda ananászültetvény. Európában egyedülálló ez a gazdaság, ahol egész évben megterem az ananász. Az ültetvény üzletében rengeteg féle ananászból készült terméket vásárolhatunk.
 • Gyalogtúra a Lagoa do Fogo tóhoz: a Sao Miguel sziget közepén fekvő Lagoa do Fogo tóhoz utazunk, ahol egy rövid és látványos gyalogtúrát teszünk. A szabálytalan alakú tavat magas és meredek hegyoldalak zárják körbe, amelyek egy hatalmas vulkáni krátert alkotnak. A vulkán szélén fekvő egyik kilátópontból a tó partjáig túrázunk, ahol megpihenünk, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 4 km, szint: fel 150 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Cha Gorreana teaültetvény: a túra után a Cha Gorreana teaültetvényhez, Európa egyetlen teatermesztő vidékére utazunk. Először közelebbről is megnézzük a teacserjéket, majd végigkövetjük a tea útját egészen a csészékig.
 • Ribeira Grande: délután Ribeira Grande városában teszünk egy sétát. Itt található Sao Miguel híres likőrüzeme, a Mujer da Capote, amelynek betérhetünk az üzletébe. A nap végén visszautazunk Ponta Delgada városába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

4. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Serra da Tronaueira - Terra Nostra Park - Furnas - Ponta Delgada

 • Gyalogtúra: ezúttal Sao Miguel szigetének keleti vidékére utazunk egy remek gyalogtúra, valamint egy káprázatos park és termálfürdő kedvéért. Kanyargós, de nagyon szép útvonalon közelítjük meg a Serra da Tronaueira hegyvonulatot. A túránk egy parkolóból indul és a Faial da Terra völgyön keresztül egészen Faial kisvárosába vezet. Az útvonal igazi mérsékelt övi őserdőn hatol át, ami a trópusok vagy Madeira leggyönyörűbb erdős vidékeit idézik. A hegyi patakot követő ösvényünk elhalad egy régi vízimalom és a két részből álló, Faial-vízesések mellett. A túránk az óceánparti Faial kisvárosában ér véget, ahol a buszunk már vár ránk. Táv: 9 km, szint: fel 300 m, le 650 m, a túra nehézsége: (***).
 • Terra Nostra Park: a túra után megebédelhetünk egy étteremben, majd a gyönyörű Terra Nostra Parkba látogatunk, ahol megmártózhatunk egy tágas termálvizes medencében, majd tehetünk egy nagy sétát a park sétányain. A botanikus kertnek is beillő park már kétszáz éves és egy vulkáni kalderában található.
 • Furnas: a nap végén a Furnas kisváros melletti solfatárákat keressük fel, ahol az utóvulkáni működés sűrű gőz- és gázoszlopok, valamint iszapfortyogók formájában látható. Végül a Furnas-tóhoz látogatunk, ahol a föld hőjét kihasználva egy különleges étel készül. Az edényeket a földbe süllyesztik, a többit pedig a vulkáni forróságra bízzák.
 • Ponta Delgada: kora este utazunk vissza a szállodánkba.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

5. nap - Ponta Delgada - Sao Jorge sziget - Manadas - Faja do Ouvidor - Velas

 • Repülés: a reggeli után a repülőtérre utazunk, majd elhagyjuk Sao Miguelt. Egy belföldi járattal - Terceira szigetének - érintésével Sao Jorge-ra repülünk.
 • Sao Jorge: ez a hosszúkás alakú sziget lényegesen kisebb Sao Miguelnél, mindössze tízezren lakják, a fennsíkon viszont kétszer ennyi szarvasmarha élvezi az egész évben zöldellő, dús legelőket. A szigeten végighúzódó, ezer méteres hegyvonulat ideális a gyalogtúrákra, a látképet pedig meghatározza a szomszédos Pico szigeten emelkedő, 2351 méteres tűzhányó.
 • Körutazás a szigeten: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és egy rövid körutazásra indulunk. Először Manadas faluban felkeressük a sziget talán legszebb épületét, a Santa Barbara templomot; majd egy kilátópontból megpillanthatjuk az első faja-t, egy olyan földnyelvet, amiken apró halászfalvak épültek. Ezeket a településeket csak kacskaringós szerpentinutakon lehet megközelíteni. Leereszkedünk a festői fekvésű Faja do Ouvidor kisvárosába, amelynek közelében egy természetes medence található. Úszhatunk egyet a tengerben, majd Velas kisvárosába, Sao Jorge központjába utazunk, ahol a főtér látnivalói mellett egy természetes sziklahidat láthatunk.
 • Velas: délután érkezünk a különleges szállásunkra, egy festői helyen lévő, a legújabb építészeti trendek szerint épült apartman-parkba. Az eltolható üvegfalakkal rendelkező, négy fős apartmanokban egymás után két éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralévő részében a medencénél pihenhetünk, ahonnan jól láthatjuk a három nappal későbbi gyalogtúránk célpontját, a Pico vulkánt.
 • Szállás: apartmanok; étkezés: reggeli.

6. nap - Sao Jorge sziget: Velas - Faja dos Vimes - Serra do Topo - Faja dos Cubres - Velas

 • Faja dos Vimes: a napot Faja dos Vimes faluban kezdjük, ahol egy helyi családot keresünk fel. Az ő kertjükben található ugyanis Európa egyetlen kávéültetvénye. A helyi termésből készült kávét pedig meg is kóstoljuk a család kávézójában.
 • Gyalogtúra: a következő programunk Sao Jorge legszebb túraútvonala, amely a Serra do Topo fennsíkról indul. Néhány kisebb emelkedő kivételével szinte végig lefelé túrázunk. Az ösvényen kilométereken keresztül sűrű hortenziabokrok között haladunk, a kilátást pedig tetézi, hogy gyakran az óceánt is megpillanthatjuk. A panorámaösvény érint egy vízesést is, majd fokozatosan ereszkedve leérünk az óceán partjára. Megpihenünk egy kávézóban, majd az Atlanti-óceán mentén tesszük meg a túra legutolsó szakaszát. A túra Faja dos Cubres településéig tart, ahol az autóbuszunk már vár ránk. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, le 850 m, a túra nehézsége: (***)
 • Velas: a túra után visszautazunk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: apartmanok; étkezés: reggeli.

7. nap - Sao Jorge sziget - Pico - Capitao-tó - Furna de Frei Matias lávabarlang - Grutta das Torres lávabarlang - Moinho do Frade szélmalom - Madalena

 • Sajtüzem: a napot egy sajtüzemben tett látogatással kezdjük, ahol megérthetjük, miért is van ilyen sok tehén mindenfelé Sao Jorge szigetén. Megismerhetjük, hogyan készül az Azori-szigetek egyik legjobb sajtja és természetesen vásárolhatunk is belőle.
 • Utazás: délelőtt Velas kikötőjében komphajóra szállunk és elhagyjuk Sao Jorge szigetét. Az Atlanti-óceán hullámain tesszük meg a Pico sziget felé vezető utat.
 • Pico: ez a sziget lényegében egyetlen hatalmas vulkán, amely 2351 méteres magasságával nem csak az Azori-szigetek, hanem egész Portugália legmagasabb csúcsa. Dél körül kötünk ki Sao Roque kikötőjében.
 • Capitao-tó: Sao Roque-tól a sziget fennsíkján fekvő Capitao-tóhoz utazunk, ahol felkapaszkodunk egy kisebb kilátópontra.
 • Furna de Frei Matias lávabarlang: a körutazásunk következő állomása az izgalmas Furna de Frei Matias lávabarlang, amely egy legelő közepén található és szabadon látogatható. Kalandos módon ereszkedünk le a barlangba, majd a fejlámpáinkkal világítva két irányban is elindulhatunk, hogy felfedezzük az egykori lávakitörés nyomán kialakult, tágas földalatti üreget. A túra nehézsége: (*).
 • Grutta das Torres lávabarlang: a következő látnivalónk az Azori-szigetek legnagyobb lávabarlangja, amit egy helyi vezető mutat meg nekünk. A körülbelül ezer éve keletkezett barlang ismert hossza 5,2 km, amiből egy rövid, látványos szakaszt járunk be. A barlangtúra útvonala kiépített, de világítani magunknak kell.
 • Moinho do Frade szélmalom: a délután hátralévő részében a Moinho do Frade szélmalomhoz látogatunk, ahonnan szép kilátás nyílik a környező vidék szőlőültetvényeire. Az itteni szőlőművelés annyira különleges, hogy Pico szőlőföldjeit az UNESCO felvette a Világörökségek közé.
 • Madalena: a nap végén Madalena óceánparti kisvárosába utazunk, ahol a kikötő mellett, egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat. Két éjszakát töltünk ebben a szállodában.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

8. nap - Madalena - Pico csúcs vagy Pico-fennsík - Madalena

 • Két gyalogtúra: ezen a napon két gyalogtúra, egy nehezebb és egy könnyebb közül választhatunk. A két részre osztott csoportunkat egy-egy túravezetők kíséri.
 • Gyalogtúra a Pico csúcsra: a nehezebb túra célja nem más, mint a 2351 méteres Pico vulkán megmászása. A túra nehéz és a változékony időjárás miatt nem garantált a siker. A buszunkkal az 1225 m magasan épült látogatóközpontig utazunk. A regisztráció után GPS jeladót kapunk, majd indulhatunk is meredeken felfelé a vulkán oldalában. A technikás útvonal főleg megdermedt lávafolyásokon, sziklás terepen vezet felfelé. A sziklák száraz időben nem csúsznak, de nincs két egyforma lépés. Tiszta időben a kilátás pazar, a magasból láthatjuk az óceánt és nemsokára magát a csúcsot is, a Piquinhót. A legutolsó szakaszon némi kézhasználat is szükséges, de ezen túljutva szinte azonnal a 2351 méteres csúcson állhatunk. Madártávlatból láthatjuk Pico szigetét, az óceánt és többet is az Azori-szigetek közül. Lefelé a már ismert útvonalon túrázunk vissza a látogatóközpontba. Táv: 5 km, szint: fel 1126 m, le 1126 m, időtartam: kb. 7-8 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Gyalogtúra a fennsíkon: a könnyebb gyalogtúra helyszíne Pico vulkanikus fennsíkja. A kiindulópontunk a már ismert Capitao-tó, ahonnan szinte végig lefelé fogunk túrázni. Elhagyjuk a tavat, majd 800 méteres magasságból vesszük célba az óceán partját. A túra közben főleg szép kilátást nyújtó ligetes tájakon, erdős vidéken haladunk keresztül, és sok helyről láthatjuk az óceánt is. A túra végén Sao Roque kisvárosába érkezünk. Táv: 8 km, szint: fel 50 m, le 850 m, időtartam: kb. 4-5 óra, a túra nehézsége: (**).
 • Madalena: a túrák után a két csoportunk együtt tér vissza Madalenába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

9. nap - Madalena - Sao Roque - Santana - Lajido - Faial sziget - Horta

 • Sao Roque: a reggeli után elhagyjuk a szállodánkat, majd Sao Roque városában felkeresünk egy múzeumot, amit Pico egyik legnagyobb bálnafeldolgozó üzeméből alakítottak ki. A bálnavadászatot 1986-ban világszerte betiltották, ezért Pico lakói ma már főleg a turizmusból élnek.
 • Gyalogtúra: a bálnamúzeum után a közeli Santana faluba utazunk, ahonnan egy rövid túrára indulunk. Az óceánpart felé tartunk, ahol fekete bazaltsziklák alkotják a változatos partvonalat. Elhaladunk néhány halászház mellett, amik szintén bazaltból épültek és teljes harmóniában állnak a természettel. A parti sziklák tetején gyalogolva láthatunk megszilárdult lávafolyamokat, lávaalagutakat és hullámok ostromolta sziklakapukat. Érintjük a kicsiny Cabrito települését, amely régi halászházakból és szép fekvésű nyaralókból áll. Ezután következik Lajido települése, ahol a túránk egy borászatnál ér véget. Táv: 6 km, szint: fel 40 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Utazás: kora délután visszautazunk Madalena kisvárosába, ahol némi szabadidő után hajóra szállunk. Elhagyjuk Pico szigetét és utazásunk negyedik szigete, Faial felé indulunk.
 • Faial, Horta: a délutáni órákban érünk partot a kozmopolita hangulatú Horta kikötőjében, amely az egyik legkellemesebb azori kisváros, a világkörüli vitorlázók kedvenc kikötője. Egy belvároshoz közeli szállodában foglaljuk el a szobáinkat két éjszakára.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

10. nap - Horta - Capelinos - Caldera - Horta

 • Capelinhos-félsziget: a mai körutazásunk első állomása a néhány évtizede keletkezett Capelinhos-félsziget. 1957 szeptember 16-án heves földrengések kezdődtek Faial nyugati részén és az óceán forrni kezdett. Két nappal később izzó láva lövelt ki az időközben kialakult új vulkán belsejéből. Néhány hónap alatt egy 158 méter magas új félsziget keletkezett, amely 2 négyzetkilométerrel növelte meg Faial területét. A szakadatlan földrengések miatt sok száz épület pusztult el, és több ezren maradtak fedél nélkül. Mára Capelinhos kedvelt kirándulóhely, ahol testközelből láthatjuk Földünk egyik legújabb szárazföldjét. Megnézzük Capelinhos földalatti látogatóközpontját, felkapaszkodhatunk egy régi világítótorony tetejébe, majd akár egy közeli magaslatra is. A túra nehézsége: (*).
 • Caldera: az Azori-szigetek között Faial a legaktívabb vulkanikus sziget, amely két jelentős kráterrel is rendelkezik. A Capelinhost már láttuk, ezúttal a központi Calderát keressük fel, amely uralja a sziget látképét és szinte mindenhonnan látható. A buszunkkal a 900 m magas kráter széléig tudunk felmenni, ahonnan tiszta idő esetén leláthatunk a kráter mélyébe. Egy panorámaösvény vezet körbe a Caldera szélén, amin körülbelül két óra alatt gyaloglunk végig. Táv: 8 km, szint: fel 100 m, le 100 m, a túra nehézsége: (**).
 • Horta: a délután hátralévő részét Horta belvárosában érdemes eltölteni. A kikötőben legalább ezer kreatív falfestményt láthatunk, amiket az itt kikötő vitorlázók készítettek. A központban sétálva érdemes végigsétálni a parton, majd megkeresni a számunkra legszimpatikusabb éttermet.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

11. nap - Horta - Lisszabon - repülés Budapest felé

 • Bálnales: délelőtt egy fakultatív bálnalesen vehetünk részt. Az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori-szigetek a bálnák vándorlásának egyik fő útvonalába esnek, így ez a világ egyik legjobb bálnamegfigyelő helyszíne. Katamaránnal vagy gyors motorcsónakokkal indulunk az óceán nyílt vizeire, ahol várhatóan több bálnát és delfint is láthatunk.
 • Horta: a bálnales után néhány órát még Hortában tölthetünk, majd a repülőtérre utazunk.
 • Repülés: délután Lisszabonba repülünk, ahonnan néhány órás várakozás után, éjfél körüli indulással Budapest felé folytatjuk a repülésünket.
 • Étkezés: reggeli.

12. nap - Budapest

 • Repülés: kora reggel érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.
Fotók: Guzsaly Katalin, Egyed Melinda, Serfőző Zoltán

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás túráinak többsége könnyű vagy közepes nehézségű. Egy túra kivétel, a 2351 métes Pico csúcs elérése nehéz túrának számít. A túra választható, tehát ha valaki nem vállalkozik rá, részt vehet egy könnyebb kiránduláson. A Pico csúcson gyakori a szeles, ködös időjárás, ezért a csúcs elérése nem garantált. Az ösvény meredek, a terep sziklás, egyes helyeken csúszós. A túra kiindulópontjában GPS jeladót kapunk, amely egy esetleges mentés során válik fontossá. Ezt a túrát csak gyakorlott, megfelelő felszereléssel rendelkező, tapasztalt túrázóknak ajánljuk.
 • A többi túra könnyű vagy közepes nehézségű. A távolságok nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek. Ettől függetlenül mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat, mivel több ösvény is sziklás és olykor meredek, esetleg sáros vagy aprókavicsos. Átlagosan sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal azonban végigjárhatóak.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, amiben ivóvíznek, némi élelemnek, az esőkabátnak és tartalék meleg ruhának kell lennie.
 • A gyalogtúrák során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság; kizáró ok bármilyen mozgásszervi valamint szív- és érrendszeri betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: túrabakancs, sportos lábbeli, strapabíró túraöltözet, tartalék meleg túraruházat, polár pulóver, esőkabát és esőnadrág. Olyan túraba­kancsot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz és kirándulásokhoz, kulacs, fejlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot.

Szállás

 • Az utazás során 4 különböző szigeten szállunk meg. Ezek közül 3 helyszínen hotelben, egy szigeten apartmanokban.
 • A hotelszobák minden esetben kétágyasak és saját fürdővel rendelkeznek.
 • Az apartmanok Sao Jorge szigetén 4 fősek, de 2-2 fő külön hálószobában tud aludni. Mindegyik apartman rendelkezik nappalival, fürdővel és egy konyhasarokkal, ahol egyszerű ételek elkészíthetőek.

Étkezés és ivóvíz

 • A részvételi költség tartalmazza minden szállásunkon a reggelit (az apartmanok esetében is). A további étkezéseket azonban nem biztosítjuk.
 • Ebédelni a napi kirándulások alatt leginkább szendvicseket célszerű, amikhez az alapanyagot szinte minden nap be tudjuk szerezni élelmiszerüzletekben. Bizonyos napokon utunkba esik olyan település, ahol ebédelhetünk egy büfében vagy egyszerű étteremben; ezt a túravezetők előre jelzik.
 • Vacsorázni majdnem minden nap tudunk a szállásainkon vagy valamelyik közeli étteremben.
 • A túrákra mindenképpen vigyünk magunkkal müzli- vagy energiaszeleteket, csokoládét, szárított magvakat, és legalább másfél liter ivóvizet.
 • Az Azori-szigeteken iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 1-2 EUR.

Időjárás

 • Az Azori-szigeteken tett utazáshoz a nyári hónapok a legmegfelelőbbek. A hőmérséklet egész nap kiegyenlített, napközben 20-25 °C, míg reggel és este 16-18 °C várható. A Pico vulkán magasabb régiójában várhatóan erős szélre és körülbelül 8-12 °C-ra számíthatunk.
 • Az óceáni éghajlat következtében csapadék bármikor előfordulhat a szigeteken, de az esők általában rövid ideig tartanak. Tartós esőzések az utazások időszakában nem várhatóak.
 • A hajós utazások és a bálnales során is erős szél várható, emiatt mindenképpen legyen nálunk megfelelően meleg, szélálló ruházat.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a portugál, de angolul sokan beszélnek.
 • A szállásainkon wifin keresztül elérhető az internet.

Időeltolódás

 • Lisszabonban +1 óra, az Azori-szigeteken +2 óra.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek a Portugáliához tartozó Azori-szigetek területére.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes portugál nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.
 • A hajós utazások és a bálnales során előfordulhat erősebb hullámzás, ezért ha valaki erre érzékeny, célszerű hányinger elleni gyógyszert hozni.
 • Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Elektromos áram

 • A szállásokon a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésre. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it minden szálláson fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

 • Portugáliában, így az Azori-szigeteken is az euró (EUR vagy EUR) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Uta­zá­sunk so­rán csak kevés helyen találunk bankautomatákat, de szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 150-250 EUR.
 • Az Azori-szigetek árfekvése Magyarországhoz hasonló.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Sao Miguel, Terra Nostra Park, hőforrás: 8 EUR
 • Sao Jorge, Santa Barbara templom: 3 EUR
 • Pico, Lajes, Bálnamúzeum: 2 EUR
 • Pico, Grutta das Torres lávabarlang: 8 EUR
 • Pico, regisztrációs díj a Pico vulkánon: 12 EUR
 • Pico, Lajido, Bormúzeum: 3 EUR
 • Faial, Capelinos látogatóközpont: 10 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbuszok csomagtartójába való pakoláshoz, valamint a hajózás során legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbuszok utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Utazásunk kalandtúra, amely az Azori-szigetek ritkán lakott részeire is elvezet.
 • A szállodák és apartmanok beosztása eltérő, így nem garantálható, hogy minden résztvevő ugyanolyan szobát kap.
 • Mi­vel utazásunk so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbuszokkal, Land Rover terepjárókkal és hajókkal.
 • 8 éjszaka szállást kényelmes szállodákban, kétágyas szobákban Sao Miguel, Pico és Faial szigeteken.
 • 2 éjszaka szállást színvonalas apartmanokban, Sao Jorge szigetén.
 • 10 reggelit a szállásainkon.
 • A dzsiptúra árát Sao Miguel szigetén.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegy és illeték árát.
 • A további étkezést.
 • A belépők árát és a bálnalest.
 • A biztosításokat.

Azori-szigetek utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
leírásánál jelzett szolgáltatások

Azori-szigetek

Portugália, Körutazás az Azori-szigeteken

Négy lenyűgöző vulkanikus szigetet ismerhetsz meg az Atlanti-óceán közepén. Négy zöldellő, élettel teli szárazföldet, amelyek Portugáliához tartoznak. Lisszabonból Sao Miguel szigetére érkezünk, onnan repülővel utazunk tovább Sao Jorge-ra, majd hajóval Picóra. Faial szigetére szintén hajóval kelünk át, és az utazás végén innen repülünk vissza Lisszabonba. A programban látványos túrák, bálnales, városnézések, dzsiptúra, hajózások, barlangtúra és hőforrások szerepelnek.

Részletes program

1. nap - Budapest - Lisszabon - Sao Miguel sziget - Ponta Delgada

 • Repülés: a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Lisszabonba, ahonnan átszállás után repülünk tovább az Azori-szigetek felé. Késő este szállunk le a kilenc tagból álló Azori-szigetek központi szigetén, Sao Miguelen.
 • Azori-szigetek: a vulkanikus eredetű Azori-szigetek az Atlanti-óceán közepén helyezkednek el Európa és Észak-Amerika között. Portugáliához tartoznak, a növényzetük üde zöld, az építészet a portugál hagyományokat követi, és mindegyikre jellemző, hogy több hatalmas vulkáni kráternek adnak otthont. A sziklás óceánpartok, a látványos vulkánok, a túrák felejthetetetlenné teszik a szigeteken tett utazást, csakúgy mint a kisvárosok hangulata, a káprázatos kilátópontok és a vendégszerető azoriak.
 • Sao Miguel: az Azori-szigetek központi tagjára érkezünk, amely ilha verde, azaz zöld sziget néven is ismert a hegyeket és a vulkáni krátereket borító növénytakaró miatt. Ez a legnagyobb sziget, amin egyszerre három nagy vulkán is magasodik; a legmagasabb 1103 méteres.
 • Ponta Delgada: az Azori-szigetek fővárosában, Ponta Delgadában szállunk le, ahol a repülőtérről autóbusszal pár perc alatt elérjük a szállodánkat. Egymás után négy éjszakát töltünk itt.
 • Szállás: szálloda.

2. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Mosteiros - Sete Cidades - Ponta Delgada

 • Dzsiptúra a Sete Cidades kalderához: egy néhány órás dzsiptúra keretében Sao Miguel nyugati részének leglátványosabb helyszíneire utazunk. Land Rover terepjárókba szállunk, hogy az autóbusszal nehezen megközelíthető látnivalókhoz is eljussunk. Az első megállónk a Ponta de Escalvado kilátó, ahol a magasból láthatjuk az óceánt, majd a Mosteiros falu melletti strandon sétálhatunk egyet. Ezután következnek a Sete Cidades kaldera legszebb kilátóhelyei, ahonnan az Azori-szigetek egyik páratlan kilátását élvezhetjük. A program során egy kis kávézót is érintünk, majd a dzsiptúra végén visszautazunk Ponta Delgada városába.
 • Ponta Delgada: a terepjárós kirándulás egy hatalmas botanikus kert bejáratánál ér véget. A nap hátralévő részét a több mint száz éve alapított parkban tölthetjük, majd egyénileg sétálhatunk vissza Ponta Delgada központjába. Késő délután és este érdemes tennünk egy nagy sétát a belvárosban és felfedezni a főteret, a díszes épületeket és a tengerparti sétányt.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

3. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Arruda ananászültetvény - Lagoa do Fogo - Cha Gorreana teültetvény - Ribeira Grande - Ponta Delgada

 • Arruda ananászültetvény: egész napos autóbuszos kirándulásra indulunk Sao Miguel szigetén, amelynek első állomása az Arruda ananászültetvény. Európában egyedülálló ez a gazdaság, ahol egész évben megterem az ananász. Az ültetvény üzletében rengeteg féle ananászból készült terméket vásárolhatunk.
 • Gyalogtúra a Lagoa do Fogo tóhoz: a Sao Miguel sziget közepén fekvő Lagoa do Fogo tóhoz utazunk, ahol egy rövid és látványos gyalogtúrát teszünk. A szabálytalan alakú tavat magas és meredek hegyoldalak zárják körbe, amelyek egy hatalmas vulkáni krátert alkotnak. A vulkán szélén fekvő egyik kilátópontból a tó partjáig túrázunk, ahol megpihenünk, majd a már ismert útvonalon visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 4 km, szint: fel 150 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Cha Gorreana teaültetvény: a túra után a Cha Gorreana teaültetvényhez, Európa egyetlen teatermesztő vidékére utazunk. Először közelebbről is megnézzük a teacserjéket, majd végigkövetjük a tea útját egészen a csészékig.
 • Ribeira Grande: délután Ribeira Grande városában teszünk egy sétát. Itt található Sao Miguel híres likőrüzeme, a Mujer da Capote, amelynek betérhetünk az üzletébe. A nap végén visszautazunk Ponta Delgada városába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

4. nap - Sao Miguel sziget: Ponta Delgada - Serra da Tronaueira - Terra Nostra Park - Furnas - Ponta Delgada

 • Gyalogtúra: ezúttal Sao Miguel szigetének keleti vidékére utazunk egy remek gyalogtúra, valamint egy káprázatos park és termálfürdő kedvéért. Kanyargós, de nagyon szép útvonalon közelítjük meg a Serra da Tronaueira hegyvonulatot. A túránk egy parkolóból indul és a Faial da Terra völgyön keresztül egészen Faial kisvárosába vezet. Az útvonal igazi mérsékelt övi őserdőn hatol át, ami a trópusok vagy Madeira leggyönyörűbb erdős vidékeit idézik. A hegyi patakot követő ösvényünk elhalad egy régi vízimalom és a két részből álló, Faial-vízesések mellett. A túránk az óceánparti Faial kisvárosában ér véget, ahol a buszunk már vár ránk. Táv: 9 km, szint: fel 300 m, le 650 m, a túra nehézsége: (***).
 • Terra Nostra Park: a túra után megebédelhetünk egy étteremben, majd a gyönyörű Terra Nostra Parkba látogatunk, ahol megmártózhatunk egy tágas termálvizes medencében, majd tehetünk egy nagy sétát a park sétányain. A botanikus kertnek is beillő park már kétszáz éves és egy vulkáni kalderában található.
 • Furnas: a nap végén a Furnas kisváros melletti solfatárákat keressük fel, ahol az utóvulkáni működés sűrű gőz- és gázoszlopok, valamint iszapfortyogók formájában látható. Végül a Furnas-tóhoz látogatunk, ahol a föld hőjét kihasználva egy különleges étel készül. Az edényeket a földbe süllyesztik, a többit pedig a vulkáni forróságra bízzák.
 • Ponta Delgada: kora este utazunk vissza a szállodánkba.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

5. nap - Ponta Delgada - Sao Jorge sziget - Manadas - Faja do Ouvidor - Velas

 • Repülés: a reggeli után a repülőtérre utazunk, majd elhagyjuk Sao Miguelt. Egy belföldi járattal - Terceira szigetének - érintésével Sao Jorge-ra repülünk.
 • Sao Jorge: ez a hosszúkás alakú sziget lényegesen kisebb Sao Miguelnél, mindössze tízezren lakják, a fennsíkon viszont kétszer ennyi szarvasmarha élvezi az egész évben zöldellő, dús legelőket. A szigeten végighúzódó, ezer méteres hegyvonulat ideális a gyalogtúrákra, a látképet pedig meghatározza a szomszédos Pico szigeten emelkedő, 2351 méteres tűzhányó.
 • Körutazás a szigeten: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és egy rövid körutazásra indulunk. Először Manadas faluban felkeressük a sziget talán legszebb épületét, a Santa Barbara templomot; majd egy kilátópontból megpillanthatjuk az első faja-t, egy olyan földnyelvet, amiken apró halászfalvak épültek. Ezeket a településeket csak kacskaringós szerpentinutakon lehet megközelíteni. Leereszkedünk a festői fekvésű Faja do Ouvidor kisvárosába, amelynek közelében egy természetes medence található. Úszhatunk egyet a tengerben, majd Velas kisvárosába, Sao Jorge központjába utazunk, ahol a főtér látnivalói mellett egy természetes sziklahidat láthatunk.
 • Velas: délután érkezünk a különleges szállásunkra, egy festői helyen lévő, a legújabb építészeti trendek szerint épült apartman-parkba. Az eltolható üvegfalakkal rendelkező, négy fős apartmanokban egymás után két éjszakát fogunk eltölteni. A nap hátralévő részében a medencénél pihenhetünk, ahonnan jól láthatjuk a három nappal későbbi gyalogtúránk célpontját, a Pico vulkánt.
 • Szállás: apartmanok; étkezés: reggeli.

6. nap - Sao Jorge sziget: Velas - Faja dos Vimes - Serra do Topo - Faja dos Cubres - Velas

 • Faja dos Vimes: a napot Faja dos Vimes faluban kezdjük, ahol egy helyi családot keresünk fel. Az ő kertjükben található ugyanis Európa egyetlen kávéültetvénye. A helyi termésből készült kávét pedig meg is kóstoljuk a család kávézójában.
 • Gyalogtúra: a következő programunk Sao Jorge legszebb túraútvonala, amely a Serra do Topo fennsíkról indul. Néhány kisebb emelkedő kivételével szinte végig lefelé túrázunk. Az ösvényen kilométereken keresztül sűrű hortenziabokrok között haladunk, a kilátást pedig tetézi, hogy gyakran az óceánt is megpillanthatjuk. A panorámaösvény érint egy vízesést is, majd fokozatosan ereszkedve leérünk az óceán partjára. Megpihenünk egy kávézóban, majd az Atlanti-óceán mentén tesszük meg a túra legutolsó szakaszát. A túra Faja dos Cubres településéig tart, ahol az autóbuszunk már vár ránk. Táv: 10 km, szint: fel 200 m, le 850 m, a túra nehézsége: (***)
 • Velas: a túra után visszautazunk a szállásunkra, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: apartmanok; étkezés: reggeli.

7. nap - Sao Jorge sziget - Pico - Capitao-tó - Furna de Frei Matias lávabarlang - Grutta das Torres lávabarlang - Moinho do Frade szélmalom - Madalena

 • Sajtüzem: a napot egy sajtüzemben tett látogatással kezdjük, ahol megérthetjük, miért is van ilyen sok tehén mindenfelé Sao Jorge szigetén. Megismerhetjük, hogyan készül az Azori-szigetek egyik legjobb sajtja és természetesen vásárolhatunk is belőle.
 • Utazás: délelőtt Velas kikötőjében komphajóra szállunk és elhagyjuk Sao Jorge szigetét. Az Atlanti-óceán hullámain tesszük meg a Pico sziget felé vezető utat.
 • Pico: ez a sziget lényegében egyetlen hatalmas vulkán, amely 2351 méteres magasságával nem csak az Azori-szigetek, hanem egész Portugália legmagasabb csúcsa. Dél körül kötünk ki Sao Roque kikötőjében.
 • Capitao-tó: Sao Roque-tól a sziget fennsíkján fekvő Capitao-tóhoz utazunk, ahol felkapaszkodunk egy kisebb kilátópontra.
 • Furna de Frei Matias lávabarlang: a körutazásunk következő állomása az izgalmas Furna de Frei Matias lávabarlang, amely egy legelő közepén található és szabadon látogatható. Kalandos módon ereszkedünk le a barlangba, majd a fejlámpáinkkal világítva két irányban is elindulhatunk, hogy felfedezzük az egykori lávakitörés nyomán kialakult, tágas földalatti üreget. A túra nehézsége: (*).
 • Grutta das Torres lávabarlang: a következő látnivalónk az Azori-szigetek legnagyobb lávabarlangja, amit egy helyi vezető mutat meg nekünk. A körülbelül ezer éve keletkezett barlang ismert hossza 5,2 km, amiből egy rövid, látványos szakaszt járunk be. A barlangtúra útvonala kiépített, de világítani magunknak kell.
 • Moinho do Frade szélmalom: a délután hátralévő részében a Moinho do Frade szélmalomhoz látogatunk, ahonnan szép kilátás nyílik a környező vidék szőlőültetvényeire. Az itteni szőlőművelés annyira különleges, hogy Pico szőlőföldjeit az UNESCO felvette a Világörökségek közé.
 • Madalena: a nap végén Madalena óceánparti kisvárosába utazunk, ahol a kikötő mellett, egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat. Két éjszakát töltünk ebben a szállodában.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

8. nap - Madalena - Pico csúcs vagy Pico-fennsík - Madalena

 • Két gyalogtúra: ezen a napon két gyalogtúra, egy nehezebb és egy könnyebb közül választhatunk. A két részre osztott csoportunkat egy-egy túravezetők kíséri.
 • Gyalogtúra a Pico csúcsra: a nehezebb túra célja nem más, mint a 2351 méteres Pico vulkán megmászása. A túra nehéz és a változékony időjárás miatt nem garantált a siker. A buszunkkal az 1225 m magasan épült látogatóközpontig utazunk. A regisztráció után GPS jeladót kapunk, majd indulhatunk is meredeken felfelé a vulkán oldalában. A technikás útvonal főleg megdermedt lávafolyásokon, sziklás terepen vezet felfelé. A sziklák száraz időben nem csúsznak, de nincs két egyforma lépés. Tiszta időben a kilátás pazar, a magasból láthatjuk az óceánt és nemsokára magát a csúcsot is, a Piquinhót. A legutolsó szakaszon némi kézhasználat is szükséges, de ezen túljutva szinte azonnal a 2351 méteres csúcson állhatunk. Madártávlatból láthatjuk Pico szigetét, az óceánt és többet is az Azori-szigetek közül. Lefelé a már ismert útvonalon túrázunk vissza a látogatóközpontba. Táv: 5 km, szint: fel 1126 m, le 1126 m, időtartam: kb. 7-8 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Gyalogtúra a fennsíkon: a könnyebb gyalogtúra helyszíne Pico vulkanikus fennsíkja. A kiindulópontunk a már ismert Capitao-tó, ahonnan szinte végig lefelé fogunk túrázni. Elhagyjuk a tavat, majd 800 méteres magasságból vesszük célba az óceán partját. A túra közben főleg szép kilátást nyújtó ligetes tájakon, erdős vidéken haladunk keresztül, és sok helyről láthatjuk az óceánt is. A túra végén Sao Roque kisvárosába érkezünk. Táv: 8 km, szint: fel 50 m, le 850 m, időtartam: kb. 4-5 óra, a túra nehézsége: (**).
 • Madalena: a túrák után a két csoportunk együtt tér vissza Madalenába, a szállásunkra.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

9. nap - Madalena - Sao Roque - Santana - Lajido - Faial sziget - Horta

 • Sao Roque: a reggeli után elhagyjuk a szállodánkat, majd Sao Roque városában felkeresünk egy múzeumot, amit Pico egyik legnagyobb bálnafeldolgozó üzeméből alakítottak ki. A bálnavadászatot 1986-ban világszerte betiltották, ezért Pico lakói ma már főleg a turizmusból élnek.
 • Gyalogtúra: a bálnamúzeum után a közeli Santana faluba utazunk, ahonnan egy rövid túrára indulunk. Az óceánpart felé tartunk, ahol fekete bazaltsziklák alkotják a változatos partvonalat. Elhaladunk néhány halászház mellett, amik szintén bazaltból épültek és teljes harmóniában állnak a természettel. A parti sziklák tetején gyalogolva láthatunk megszilárdult lávafolyamokat, lávaalagutakat és hullámok ostromolta sziklakapukat. Érintjük a kicsiny Cabrito települését, amely régi halászházakból és szép fekvésű nyaralókból áll. Ezután következik Lajido települése, ahol a túránk egy borászatnál ér véget. Táv: 6 km, szint: fel 40 m, le 150 m, a túra nehézsége: (**).
 • Utazás: kora délután visszautazunk Madalena kisvárosába, ahol némi szabadidő után hajóra szállunk. Elhagyjuk Pico szigetét és utazásunk negyedik szigete, Faial felé indulunk.
 • Faial, Horta: a délutáni órákban érünk partot a kozmopolita hangulatú Horta kikötőjében, amely az egyik legkellemesebb azori kisváros, a világkörüli vitorlázók kedvenc kikötője. Egy belvároshoz közeli szállodában foglaljuk el a szobáinkat két éjszakára.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

10. nap - Horta - Capelinos - Caldera - Horta

 • Capelinhos-félsziget: a mai körutazásunk első állomása a néhány évtizede keletkezett Capelinhos-félsziget. 1957 szeptember 16-án heves földrengések kezdődtek Faial nyugati részén és az óceán forrni kezdett. Két nappal később izzó láva lövelt ki az időközben kialakult új vulkán belsejéből. Néhány hónap alatt egy 158 méter magas új félsziget keletkezett, amely 2 négyzetkilométerrel növelte meg Faial területét. A szakadatlan földrengések miatt sok száz épület pusztult el, és több ezren maradtak fedél nélkül. Mára Capelinhos kedvelt kirándulóhely, ahol testközelből láthatjuk Földünk egyik legújabb szárazföldjét. Megnézzük Capelinhos földalatti látogatóközpontját, felkapaszkodhatunk egy régi világítótorony tetejébe, majd akár egy közeli magaslatra is. A túra nehézsége: (*).
 • Caldera: az Azori-szigetek között Faial a legaktívabb vulkanikus sziget, amely két jelentős kráterrel is rendelkezik. A Capelinhost már láttuk, ezúttal a központi Calderát keressük fel, amely uralja a sziget látképét és szinte mindenhonnan látható. A buszunkkal a 900 m magas kráter széléig tudunk felmenni, ahonnan tiszta idő esetén leláthatunk a kráter mélyébe. Egy panorámaösvény vezet körbe a Caldera szélén, amin körülbelül két óra alatt gyaloglunk végig. Táv: 8 km, szint: fel 100 m, le 100 m, a túra nehézsége: (**).
 • Horta: a délután hátralévő részét Horta belvárosában érdemes eltölteni. A kikötőben legalább ezer kreatív falfestményt láthatunk, amiket az itt kikötő vitorlázók készítettek. A központban sétálva érdemes végigsétálni a parton, majd megkeresni a számunkra legszimpatikusabb éttermet.
 • Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

11. nap - Horta - Lisszabon - repülés Budapest felé

 • Bálnales: délelőtt egy fakultatív bálnalesen vehetünk részt. Az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori-szigetek a bálnák vándorlásának egyik fő útvonalába esnek, így ez a világ egyik legjobb bálnamegfigyelő helyszíne. Katamaránnal vagy gyors motorcsónakokkal indulunk az óceán nyílt vizeire, ahol várhatóan több bálnát és delfint is láthatunk.
 • Horta: a bálnales után néhány órát még Hortában tölthetünk, majd a repülőtérre utazunk.
 • Repülés: délután Lisszabonba repülünk, ahonnan néhány órás várakozás után, éjfél körüli indulással Budapest felé folytatjuk a repülésünket.
 • Étkezés: reggeli.

12. nap - Budapest

 • Repülés: kora reggel érkezünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.
Fotók: Guzsaly Katalin, Egyed Melinda, Serfőző Zoltán

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • Az utazás túráinak többsége könnyű vagy közepes nehézségű. Egy túra kivétel, a 2351 métes Pico csúcs elérése nehéz túrának számít. A túra választható, tehát ha valaki nem vállalkozik rá, részt vehet egy könnyebb kiránduláson. A Pico csúcson gyakori a szeles, ködös időjárás, ezért a csúcs elérése nem garantált. Az ösvény meredek, a terep sziklás, egyes helyeken csúszós. A túra kiindulópontjában GPS jeladót kapunk, amely egy esetleges mentés során válik fontossá. Ezt a túrát csak gyakorlott, megfelelő felszereléssel rendelkező, tapasztalt túrázóknak ajánljuk.
 • A többi túra könnyű vagy közepes nehézségű. A távolságok nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek. Ettől függetlenül mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat, mivel több ösvény is sziklás és olykor meredek, esetleg sáros vagy aprókavicsos. Átlagosan sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal azonban végigjárhatóak.
 • A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, amiben ivóvíznek, némi élelemnek, az esőkabátnak és tartalék meleg ruhának kell lennie.
 • A gyalogtúrák során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság; kizáró ok bármilyen mozgásszervi valamint szív- és érrendszeri betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

 • Öltözet: túrabakancs, sportos lábbeli, strapabíró túraöltözet, tartalék meleg túraruházat, polár pulóver, esőkabát és esőnadrág. Olyan túraba­kancsot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad!
 • Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi túrákhoz és kirándulásokhoz, kulacs, fejlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot.

Szállás

 • Az utazás során 4 különböző szigeten szállunk meg. Ezek közül 3 helyszínen hotelben, egy szigeten apartmanokban.
 • A hotelszobák minden esetben kétágyasak és saját fürdővel rendelkeznek.
 • Az apartmanok Sao Jorge szigetén 4 fősek, de 2-2 fő külön hálószobában tud aludni. Mindegyik apartman rendelkezik nappalival, fürdővel és egy konyhasarokkal, ahol egyszerű ételek elkészíthetőek.

Étkezés és ivóvíz

 • A részvételi költség tartalmazza minden szállásunkon a reggelit (az apartmanok esetében is). A további étkezéseket azonban nem biztosítjuk.
 • Ebédelni a napi kirándulások alatt leginkább szendvicseket célszerű, amikhez az alapanyagot szinte minden nap be tudjuk szerezni élelmiszerüzletekben. Bizonyos napokon utunkba esik olyan település, ahol ebédelhetünk egy büfében vagy egyszerű étteremben; ezt a túravezetők előre jelzik.
 • Vacsorázni majdnem minden nap tudunk a szállásainkon vagy valamelyik közeli étteremben.
 • A túrákra mindenképpen vigyünk magunkkal müzli- vagy energiaszeleteket, csokoládét, szárított magvakat, és legalább másfél liter ivóvizet.
 • Az Azori-szigeteken iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 1-2 EUR.

Időjárás

 • Az Azori-szigeteken tett utazáshoz a nyári hónapok a legmegfelelőbbek. A hőmérséklet egész nap kiegyenlített, napközben 20-25 °C, míg reggel és este 16-18 °C várható. A Pico vulkán magasabb régiójában várhatóan erős szélre és körülbelül 8-12 °C-ra számíthatunk.
 • Az óceáni éghajlat következtében csapadék bármikor előfordulhat a szigeteken, de az esők általában rövid ideig tartanak. Tartós esőzések az utazások időszakában nem várhatóak.
 • A hajós utazások és a bálnales során is erős szél várható, emiatt mindenképpen legyen nálunk megfelelően meleg, szélálló ruházat.

Kommunikáció

 • A hivatalos nyelv a portugál, de angolul sokan beszélnek.
 • A szállásainkon wifin keresztül elérhető az internet.

Időeltolódás

 • Lisszabonban +1 óra, az Azori-szigeteken +2 óra.

Útiokmányok

 • Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek a Portugáliához tartozó Azori-szigetek területére.
 • Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes portugál nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Egészségügy

 • Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.
 • A hajós utazások és a bálnales során előfordulhat erősebb hullámzás, ezért ha valaki erre érzékeny, célszerű hányinger elleni gyógyszert hozni.
 • Az irodánk nem biztosít gyógyszert az utazáson résztvevőknek, kizárólag elsősegélynyújtásban tudunk segédkezni.

Elektromos áram

 • A szállásokon a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésre. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it minden szálláson fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

 • Portugáliában, így az Azori-szigeteken is az euró (EUR vagy EUR) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Uta­zá­sunk so­rán csak kevés helyen találunk bankautomatákat, de szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is.

Ajánlott költőpénz

 • Körülbelül 150-250 EUR.
 • Az Azori-szigetek árfekvése Magyarországhoz hasonló.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Sao Miguel, Terra Nostra Park, hőforrás: 8 EUR
 • Sao Jorge, Santa Barbara templom: 3 EUR
 • Pico, Lajes, Bálnamúzeum: 2 EUR
 • Pico, Grutta das Torres lávabarlang: 8 EUR
 • Pico, regisztrációs díj a Pico vulkánon: 12 EUR
 • Pico, Lajido, Bormúzeum: 3 EUR
 • Faial, Capelinos látogatóközpont: 10 EUR
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

 • Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbuszok csomagtartójába való pakoláshoz, valamint a hajózás során legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska.
 • A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbuszok utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Utazásunk kalandtúra, amely az Azori-szigetek ritkán lakott részeire is elvezet.
 • A szállodák és apartmanok beosztása eltérő, így nem garantálható, hogy minden résztvevő ugyanolyan szobát kap.
 • Mi­vel utazásunk so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén - eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok - meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén - a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében - módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év. 
x

Az ár tartalmazza:

 • Az utazást autóbuszokkal, Land Rover terepjárókkal és hajókkal.
 • 8 éjszaka szállást kényelmes szállodákban, kétágyas szobákban Sao Miguel, Pico és Faial szigeteken.
 • 2 éjszaka szállást színvonalas apartmanokban, Sao Jorge szigetén.
 • 10 reggelit a szállásainkon.
 • A dzsiptúra árát Sao Miguel szigetén.
 • Irodánk túra- és idegenvezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegy és illeték árát.
 • A további étkezést.
 • A belépők árát és a bálnalest.
 • A biztosításokat.

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!