Utazás keresése

Utazás alapadatai

Típusa:Körutazás
Utazás módja:Repülő
Úticél: Dél-Afrikai Köztársaság, Körutazás Dél-Afrikában
Időtartam: 11 nap / 9 éjszaka
Indulás helye: Budapest
Indulás ideje:2019-06-25
Megjegyzés: Ft/fő + repülőjegy, 2F, Program szerint, BUD
Szállás neve: A nagy fehér cápák birodalmában (Repülövel)
Ellátás:
Szobatípus neve: Kétágyas szoba, 2 felnőtt
Utazás ára: 1.050.000 Ft/fő

Dél-Afrika

Info:

[r] menetrendszerinti repülőjárattal

4*-os szállodában

félpanzió

 

Ezen víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet!

Kis létszámú csoport, max. 12 fő!

Exkluzív program

Magyarul beszélő, tengerbiológus és búvároktató

UNESCO Világörökségi helyszínek

Leiras:

Felejthetetlen kalandok a nagy fehér cápák birodalmában, nem csak profiknak!

Világattrakciónak számító tengeri expedíciós-túra és szárazföldi szafari a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.

A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak.

Az afrikai kontinens legfejlettebb állama, a szivárványországként is emlegetett Dél-Afrikai Köztársaság az európai színvonalú nagyvárosok és infrastruktúra mellett méltán híres a természeti adottságairól is, az egzotikus vadvilágot bemutató nemzeti parkjairól csak úgy, mint az Atlanti-, és az Indiai-óceán partjait szegélyező meseszép tájairól. A két óceán által határolt hatalmas ország azonban nem csak a szárazföldön kínál számtalan látnivalót, hanem a tenger felszíne alatt is. Csak nagyon kevesek kiváltsága lehet a világtenger egyik legismertebb ám egyben legritkább nagyragadozója, a nagy fehér cápa megpillantása. Most egy olyan életre szóló felejthetetlen kaland és rendkívüli program részesévé válhatunk, amelynek során mindazt átélhetjük, amit eddig legfeljebb csak a National Geographic csatornán láthattunk: egy valódi tengeri expedíciós-túra tagjaiként, testközelből figyelhetjük meg az óceáni tápláléklánc egyik csúcsragadozóját, a nagy fehér cápát. A világattrakciónak számító program mellett felfedezhetjük Fokföld természeti szépségeit, elmerülhetünk a lüktető világváros, Cape Town forgatagában, részt vehetünk egy hamisítatlan afrikai szafarin, megtapinthatjuk a Jóreménység- fokának szikláit, valamint ott állhatunk az afrikai kontinens legdélebbi pontján a két nagy óceán geográfiai határán úgy, hogy bal lábunkra az Indiai -, a jobb lábunkra pedig az Atlanti-óceán szór vízpermetet. E minden szempontból rendkívüli túrát hazánk egyik legismertebb cápaszakértője és számos dél-afrikai tengeri expedíció korábbi tagja, dr. Elter Tamás tudományos újságíró valamint tengerkutatási szakíró vezeti.

1. nap: Budapest - Fokváros

Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal Fokvárosba. Érkezés az esti órákban, a fokvárosi nemzetközi repülőtérre. Transzfer a repülőtértől fél órára fekvő Simon's Town-ba, a szállás elfoglalása a négycsillagos, és a nagy Vals-öbölre néző Grosvenor House-ban.

2. nap: Fokváros

Egész napos kirándulás Cape Town-ban és a varázslatos szépségű Fokföldi-félsziget felfedezése. Kirándulás Fokváros történelmi belvárosában, a virágpiac, valamint Cape Town egyik nevezetessége, a messze földön híres tengerparti szórakozó és bevásárló negyed, a Viktória királynő korabeli kikötőből átépített Water Front megtekintése. Kirándulás a város fölé magasodó 1004 méter magas Tábla-hegyre, ami drótkötélpályán közelíthető meg. A Fokváros egyik szimbólumának tekintett fennsík természetvédelmi terület, a csak itt honos több mint kettőezer endemikus növényfaj miatt. A Tábla-hegy Nemzeti Park területéről káprázatos kilátás nyílik Fokvárosra, valamint az Atlanti-óceánra. A kirándulás következő állomása a festői Clifton Beach valamint a Houth Bay érintésével a Fokföldi Nemzeti Park. Séta a tengerészek körében hírhedt Jóreménység-fokához, valamint a Cape Point-hoz. Kirándulás a park területén, ahol endemikus fokföldi antilopokat, páviánféléket, valamint szerencsés esetben a kizárólag itt honos ritka fokföldi törpezebrákat is megpillanthatjuk. Késő délután visszaérkezés Simon's Townba.

3. nap: Fóka-sziget

Az első nagy fehér cápa les. Kora reggel, még napfelkelte előtt felszedjük a horgonyt, és kihajózunk a Vals-öböl északi partjai közelében fekvő Fóka-szigethez, ami egyben a nagy fehér cápák világhírű birodalma. A mintegy 400 m hosszú és 60-70 m széles sziklazátony több mint 60 ezer dél-afrikai medvefóka otthona, a szigetet övező tengerrész pedig a világtenger legjobb és leghíresebb nagy fehér cápa hot spotja. A napfelkeltét követő első órában a szigettől nagyjából 3-400 méterre húzódó úgynevezett halálzónában cirkálunk. Itt lehet a világon egyedülálló megfigyelni a nagy fehér cápák híres kiugrásos prédálását, amikor a hatalmas ragadozó a mélyből váratlanul feltörve csap le a nyílt tenger felé tartó fókákra, miközben nem egyszer 2-3 méter magasra kivetődik a vízből. A természet e drámai jelenségét csak a napfelkeltét követő első egy-két órában lehet megfigyelni, mivel ekkor a legaktívabbak a cápák. Reggeli a hajón, majd ezután megkezdjük a cápák ketrecből történő víz alatti megfigyelését. Visszaérkezés a kikötőbe dél és fél egy között. Ebéd után fakultatív program lehetőség a városközponttól alig tíz perces sétára található Boulders-öbölhöz, ahol több mint 2000 pápaszemes pingvin él.

4. nap: Fokföldi-félsziget

Kettő légzőkészülékes merülés a Fokföldi-félszigetet övező barnamoszat erdőségben. Az itt élő bennszülött, endemikus kistestű cápafajok, tüskésbőrűek és csalánozók, virágállatok megfigyelése, valamint az akár 2-3 méter hosszúra is megnövő és a dinoszauruszok korát idéző ősi cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa megfigyelése. Fókás merülés a Pyramid Rock-nál. A partközeli sziklazátonyon mintegy 30-50 egyedből álló dél-afrikai medvefóka kolónia él. A medvefókák mivel nagyon kíváncsi állatok, a víz alatt egészen közel jönnek a búvárokhoz. E programon való részvétel feltétele bármelyik nemzetközi búvárképzési rendszerben megszerzett legalább alapfokú légzőkészülékes minősítés igazolása. Akik nem tudnak részt venni ezen a merülési programon, azok számára alternatív programlehetőség a Fokváros előtt fekvő egykori börtönsziget, a Robben Island megtekintése. A börtön, ahol egykor Nelson Mandela is raboskodott, ma múzeumként üzemel. Este szabadprogram.

5.nap: Fóka-sziget

A második nagy fehér cápás merülési nap a Fóka-szigetnél. Délután közös séta a festői szépségű Simon's Town-ban, és a Tengerészeti Múzeum megtekintése. Simon's Town a dél-afrikai haditengerészet legfőbb bázisa, ami a 2. világháború idején a brit királyi haditengerészet, a Royal Navy egyik legfontosabb afrikai hadikikötője volt.

6. nap: Aghulas

Egész napos kirándulás a festői Garden Route mentén az afrikai kontinens legdélebbi pontjára, az Aghulas vagy Tű-fokhoz, ami egyben az Indiai- és az Atlanti-óceán geográfiai határa is. A tengerbe nyúló tűszerű, alacsony sziklaszirt végén áll a hosszúsági kört és a két óceán határát jelölő emlékmű, amelyre ha felállunk, pont a két lábunk alatt húzódik a geográfiai határ, azaz a bal lábunkkal az Indiai, a jobbal pedig az Atlanti-óceán felett állunk. A Tű-fok felé tartva megállunk a festői Walker-öböl partján fekvő Hermanusban, a bálnavadászok egykori ,,fővárosában", ami ma az óceáni bálna lesek egyik leghíresebb bázisa. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

7. nap: Nyílt tenger

Nyílt óceáni cápás merülés a Cape Point-tól délnyugatra. A nyílt tengeren végrehajtott merülésen a part közelében soha sem látható rendkívül sebes úszású röviduszonyú makócápát, valamint a kecses kékcápákat tudjuk közvetlen közelről és a ketrec biztonságából megfigyelni. A 2-4 méter hosszú röviduszonyú makócápa a legsebesebben úszó cápafaj, és az egyik leggyorsabb tengerlakó, amely rövidtávon akár 90 km/órás sebességre is képes felgyorsulni, időnként 5-6 méter magasra kivetve magát a vízből. A nyílt óceán áttetsző víziében kis szerencsével más élőlényeket, így tonhalakat vagy óceáni holdhalat is megfigyelhetünk. A nyílt tenger felé tartva nem egyszer bálnacsordák keresztezik a hajó útját. A nyílt óceáni túra csak szélcsendes időben hajtható végre, ha az időjárási kondíciók nem megfelelők, akkor folytatjuk a nagy fehér cápa lest a Fóka-sziget környékén. Délután látogatást teszünk a fokvárosi Two Oceans Aquarium-ban, ami az afrikai kontinens legnagyobb és legszebb tengeri akváriuma, és amely az ország atlanti és indiai-óceáni partvidékének élővilágát mutatja be.

8. nap: Aquila Park

Egész napos szafari a Fokvárostól kb. négy órás autóútra található Aquila Parkban. A szavannák világát idéző parkban szakavatott nyomkeresők segítségével cserkészünk be híres afrikai nagyvadakat. A park büszkeségei a ma már rendkívül ritka hatalmas testtömegű széles szájú vagy fehér rinocéroszok (ezek az elefánt után a második legnagyobb testű szárazföldi emlősök), amelyek becserkészése a bozótos és elefántfüves területen igen izgalmas kaland. A parkban víziló, krokodil, gnú, zsiráfok és antilopfélék, zebrák, sőt oroszlánok is láthatók. A szafari kiváló lehetőséget kínál szép természetfotók elkészítésére. Visszaérkezés Simon's Town-ba a késő esti órákban.

9. nap: Stellenbosch

Kirándulás a Fokváros közelében fekvő világhírű Stellenbosch-i borvidékre. A holland telepesek által alapított Stellenbosch környékéről származnak Dél-Afrika legjobb borai. A nyugati színvonalú, patika tiszta pincészetek, a csodálatos vidék, és a minőségi borok hangulatos kóstolója ezt a programot is felejthetetlenné teszi. A kellemes borozgatást azonban most is egy különleges kalanddal párosítjuk, méghozzá a Stellenbosch határában fekvő gepárd-központ megtekintésével. A fajmentési program céljára létesített tudományos-kutató és látogató központ szép eredményeket ért el a ma már veszélyeztetett afrikai nagymacskák állományának fenntartásában. A bátrabbak a park gondozói kíséretében be is mehetnek az állatok közé, sőt, ha a helyzet alkalmas rá, meg is simogathatják őket, előcsalva a házimacskáéhoz hasonló, csak erősebb dorombolásukat.

10. nap: Fokváros-Budapest

Hazautazás Budapestre, menetrendszerinti járattal.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Robben Island
  • Table Mount
  • Fok-félszigeti Nemzeti Park is az ott található kb. 2000 enedmikus növényfaj, - különösen a proteák - miatt a Cap Floral Region védett területéhez tartoznak

További információk:

Tervezett menetrend (változhat!):

Június 25. Budapest-Doha 17:30 23:50           QR 200 kb. 5 óra 20 perc

 

Június 26. Doha-Cape Town 01:55 11:10         QR 1369 kb. 9 óra 55 perc

 

Július 05. Cape Town - Doha 12:40 23:45         QR 1370 kb. 9 óra 55 perc

 

Július 06. Doha - Cape Town 01:55 06:45          QR 201 5 óra 20 perc

 

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.  A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak. A moszaterdőségben végrehajtott, illetve a medvefókás merüléshez - amelyet mindkét esetben légzőkészülékkel hajtunk végre -, bármilyen nemzetközi búvároktatási rendszerben megszerzett legalább alapszíntű légzőkészülékes minősítés szükséges. A komplett búvárfelszerelést és a sűrített levegővel feltöltött palackokat a merülést lebonyolító helyi búvárbázis biztosítja. A túrán résztvevők magyar nyelvű szakmai tájékoztatót kapnak a nagy fehér cápák biológiai és viselkedési sajátosságairól, a megfigyelési tippekről és módszertanról, valamint  a cápás merülések protokolljáról. A magyar túravezető oktatói minősítéssel rendelkező professzionális búvár.

A nagy fehér cápák megfigyelésére a június hónap a legalkalmasabb, ez viszont a déli féltekén a tél első hónapjának, a decembernek felel meg.  Fokföld mediterrán éghajlatú, tehát az ottani téli hónapokban is (június és augusztus között) napközben általában számunkra kellemes, az itthoni tavaszihoz hasonló a hőmérséklet, ám az esték hűvösek, 8-12 fokra is leeshet a levegő hőmérséklete. Ebben az időszakban gyakrabban lehet eső és szél is, ezért mindenféleképpen ajánlott széldzseki vagy melegebb felöltő, pulóver és sapka elcsomagolása. Derült időben a napsütés erős, főleg a tengeren erősen ajánlott  UV-védelmet biztosító napszemüveg viselése.  A Dél-Afrikai Köztársaságban szigorúak a devizaszabályok, mindenütt csak a helyi pénznemben, dél-afrikai randdal lehet fizetni, az eurót vagy a dollárt nem fogadják el.  A pénzváltás kisebb településeken körülményes, ezért indokolt, hogy mindig legyen nálunk 100-200 rand. A nagyvárosi üzletek és éttermek többségében elfogadják az elterjedtebb hitelkártyákat (Visa, American Express, Mastercard, stb.) is. A túra helyszínén, Western Cape tartományban nincs szükség védőoltásra. Az üzletek, élelmiszerboltok még a kis településeken is rendkívül jól ellátottak, lényegében minden kapható, ami Európában is.  Ami a közlekedést illetve a személygépkocsikat illet, a brit eredetű szabályok érvényesek. Szálláshelyünk, Simon's Town abszolút biztonságos település. Fokvárosban este viszont nem célszerű a Water Fronton kívül városrészekben egyedül sétálgatni.  Fontos tudni, hogy a tengeri programok lebonyolítása nagymértékben függ az időjárási kondícióktól, ezért az útitervben megadott egyes programok időpontjai változhatnak.

További információk 2:

Dr. Elter Tamás - tengerkutató


Tengerkutatási-szakíró, tudományos újságíró, illetve általános oceanográfiai tárgykörben ír ismeretterjesztő cikkeket. Hosszú évek óta foglalkozik a cápafélék viselkedésbiológiájával, illetve a nem provokált cápatámadások problémakörével. Évekig dolgozott hivatásos búvároktatóként, eközben megjárta mindhárom óceánt, és földünk számos tengerét. Természettudományos érdeklődése ezen kívül kiterjed a földtanra és a paleontológiára, egyik hobbija a fosszíliagyűjtés. Humán érdeklődésének fókuszában a történelemtudomány, elsősorban a modernkori hadtörténet áll. Behatóbban foglalkozik a II. világháború haditengerészeti aspektusaival.

 

 

x

Az ár tartalmazza:
helyi magyar profi idegenvezetőmagyar nyelvű asszisztencia a merüléseknél és végig az egész programon9 éjszakai szállást, helyi 4 *-os szállodában, kétágyas szobákbanfélpanziós ellátástranszfer 

Az ár nem tartalmazza:
nemzetközi repülőjegyet illetékkel kb. 235 000 Ftútlemondási biztosítást1,5% EGYÉB KÖLTSÉGEKBBP biztosítás

A nagy fehér cápák birodalmában (Repülövel) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5
Az ár nem tartalmazza
  • Repülőjegy: 235000 Ft fő*
  • Sztornó biztosítás: 1.50 % *
* kötelezően fizetendő
Utazás repülőgéppel
Repülőtéri illeték
Útlemondási biztosítás

A nagy fehér cápák birodalmában (Repülövel)VIP TravelVIP TravelVIP TravelVIP Travel

Dél-Afrikai Köztársaság, Körutazás Dél-Afrikában

Dél-Afrika

Info:

[r] menetrendszerinti repülőjárattal

4*-os szállodában

félpanzió

 

Ezen víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet!

Kis létszámú csoport, max. 12 fő!

Exkluzív program

Magyarul beszélő, tengerbiológus és búvároktató

UNESCO Világörökségi helyszínek

Leiras:

Felejthetetlen kalandok a nagy fehér cápák birodalmában, nem csak profiknak!

Világattrakciónak számító tengeri expedíciós-túra és szárazföldi szafari a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.

A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak.

Az afrikai kontinens legfejlettebb állama, a szivárványországként is emlegetett Dél-Afrikai Köztársaság az európai színvonalú nagyvárosok és infrastruktúra mellett méltán híres a természeti adottságairól is, az egzotikus vadvilágot bemutató nemzeti parkjairól csak úgy, mint az Atlanti-, és az Indiai-óceán partjait szegélyező meseszép tájairól. A két óceán által határolt hatalmas ország azonban nem csak a szárazföldön kínál számtalan látnivalót, hanem a tenger felszíne alatt is. Csak nagyon kevesek kiváltsága lehet a világtenger egyik legismertebb ám egyben legritkább nagyragadozója, a nagy fehér cápa megpillantása. Most egy olyan életre szóló felejthetetlen kaland és rendkívüli program részesévé válhatunk, amelynek során mindazt átélhetjük, amit eddig legfeljebb csak a National Geographic csatornán láthattunk: egy valódi tengeri expedíciós-túra tagjaiként, testközelből figyelhetjük meg az óceáni tápláléklánc egyik csúcsragadozóját, a nagy fehér cápát. A világattrakciónak számító program mellett felfedezhetjük Fokföld természeti szépségeit, elmerülhetünk a lüktető világváros, Cape Town forgatagában, részt vehetünk egy hamisítatlan afrikai szafarin, megtapinthatjuk a Jóreménység- fokának szikláit, valamint ott állhatunk az afrikai kontinens legdélebbi pontján a két nagy óceán geográfiai határán úgy, hogy bal lábunkra az Indiai -, a jobb lábunkra pedig az Atlanti-óceán szór vízpermetet. E minden szempontból rendkívüli túrát hazánk egyik legismertebb cápaszakértője és számos dél-afrikai tengeri expedíció korábbi tagja, dr. Elter Tamás tudományos újságíró valamint tengerkutatási szakíró vezeti.

1. nap: Budapest - Fokváros

Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal Fokvárosba. Érkezés az esti órákban, a fokvárosi nemzetközi repülőtérre. Transzfer a repülőtértől fél órára fekvő Simon's Town-ba, a szállás elfoglalása a négycsillagos, és a nagy Vals-öbölre néző Grosvenor House-ban.

2. nap: Fokváros

Egész napos kirándulás Cape Town-ban és a varázslatos szépségű Fokföldi-félsziget felfedezése. Kirándulás Fokváros történelmi belvárosában, a virágpiac, valamint Cape Town egyik nevezetessége, a messze földön híres tengerparti szórakozó és bevásárló negyed, a Viktória királynő korabeli kikötőből átépített Water Front megtekintése. Kirándulás a város fölé magasodó 1004 méter magas Tábla-hegyre, ami drótkötélpályán közelíthető meg. A Fokváros egyik szimbólumának tekintett fennsík természetvédelmi terület, a csak itt honos több mint kettőezer endemikus növényfaj miatt. A Tábla-hegy Nemzeti Park területéről káprázatos kilátás nyílik Fokvárosra, valamint az Atlanti-óceánra. A kirándulás következő állomása a festői Clifton Beach valamint a Houth Bay érintésével a Fokföldi Nemzeti Park. Séta a tengerészek körében hírhedt Jóreménység-fokához, valamint a Cape Point-hoz. Kirándulás a park területén, ahol endemikus fokföldi antilopokat, páviánféléket, valamint szerencsés esetben a kizárólag itt honos ritka fokföldi törpezebrákat is megpillanthatjuk. Késő délután visszaérkezés Simon's Townba.

3. nap: Fóka-sziget

Az első nagy fehér cápa les. Kora reggel, még napfelkelte előtt felszedjük a horgonyt, és kihajózunk a Vals-öböl északi partjai közelében fekvő Fóka-szigethez, ami egyben a nagy fehér cápák világhírű birodalma. A mintegy 400 m hosszú és 60-70 m széles sziklazátony több mint 60 ezer dél-afrikai medvefóka otthona, a szigetet övező tengerrész pedig a világtenger legjobb és leghíresebb nagy fehér cápa hot spotja. A napfelkeltét követő első órában a szigettől nagyjából 3-400 méterre húzódó úgynevezett halálzónában cirkálunk. Itt lehet a világon egyedülálló megfigyelni a nagy fehér cápák híres kiugrásos prédálását, amikor a hatalmas ragadozó a mélyből váratlanul feltörve csap le a nyílt tenger felé tartó fókákra, miközben nem egyszer 2-3 méter magasra kivetődik a vízből. A természet e drámai jelenségét csak a napfelkeltét követő első egy-két órában lehet megfigyelni, mivel ekkor a legaktívabbak a cápák. Reggeli a hajón, majd ezután megkezdjük a cápák ketrecből történő víz alatti megfigyelését. Visszaérkezés a kikötőbe dél és fél egy között. Ebéd után fakultatív program lehetőség a városközponttól alig tíz perces sétára található Boulders-öbölhöz, ahol több mint 2000 pápaszemes pingvin él.

4. nap: Fokföldi-félsziget

Kettő légzőkészülékes merülés a Fokföldi-félszigetet övező barnamoszat erdőségben. Az itt élő bennszülött, endemikus kistestű cápafajok, tüskésbőrűek és csalánozók, virágállatok megfigyelése, valamint az akár 2-3 méter hosszúra is megnövő és a dinoszauruszok korát idéző ősi cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa megfigyelése. Fókás merülés a Pyramid Rock-nál. A partközeli sziklazátonyon mintegy 30-50 egyedből álló dél-afrikai medvefóka kolónia él. A medvefókák mivel nagyon kíváncsi állatok, a víz alatt egészen közel jönnek a búvárokhoz. E programon való részvétel feltétele bármelyik nemzetközi búvárképzési rendszerben megszerzett legalább alapfokú légzőkészülékes minősítés igazolása. Akik nem tudnak részt venni ezen a merülési programon, azok számára alternatív programlehetőség a Fokváros előtt fekvő egykori börtönsziget, a Robben Island megtekintése. A börtön, ahol egykor Nelson Mandela is raboskodott, ma múzeumként üzemel. Este szabadprogram.

5.nap: Fóka-sziget

A második nagy fehér cápás merülési nap a Fóka-szigetnél. Délután közös séta a festői szépségű Simon's Town-ban, és a Tengerészeti Múzeum megtekintése. Simon's Town a dél-afrikai haditengerészet legfőbb bázisa, ami a 2. világháború idején a brit királyi haditengerészet, a Royal Navy egyik legfontosabb afrikai hadikikötője volt.

6. nap: Aghulas

Egész napos kirándulás a festői Garden Route mentén az afrikai kontinens legdélebbi pontjára, az Aghulas vagy Tű-fokhoz, ami egyben az Indiai- és az Atlanti-óceán geográfiai határa is. A tengerbe nyúló tűszerű, alacsony sziklaszirt végén áll a hosszúsági kört és a két óceán határát jelölő emlékmű, amelyre ha felállunk, pont a két lábunk alatt húzódik a geográfiai határ, azaz a bal lábunkkal az Indiai, a jobbal pedig az Atlanti-óceán felett állunk. A Tű-fok felé tartva megállunk a festői Walker-öböl partján fekvő Hermanusban, a bálnavadászok egykori ,,fővárosában", ami ma az óceáni bálna lesek egyik leghíresebb bázisa. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

7. nap: Nyílt tenger

Nyílt óceáni cápás merülés a Cape Point-tól délnyugatra. A nyílt tengeren végrehajtott merülésen a part közelében soha sem látható rendkívül sebes úszású röviduszonyú makócápát, valamint a kecses kékcápákat tudjuk közvetlen közelről és a ketrec biztonságából megfigyelni. A 2-4 méter hosszú röviduszonyú makócápa a legsebesebben úszó cápafaj, és az egyik leggyorsabb tengerlakó, amely rövidtávon akár 90 km/órás sebességre is képes felgyorsulni, időnként 5-6 méter magasra kivetve magát a vízből. A nyílt óceán áttetsző víziében kis szerencsével más élőlényeket, így tonhalakat vagy óceáni holdhalat is megfigyelhetünk. A nyílt tenger felé tartva nem egyszer bálnacsordák keresztezik a hajó útját. A nyílt óceáni túra csak szélcsendes időben hajtható végre, ha az időjárási kondíciók nem megfelelők, akkor folytatjuk a nagy fehér cápa lest a Fóka-sziget környékén. Délután látogatást teszünk a fokvárosi Two Oceans Aquarium-ban, ami az afrikai kontinens legnagyobb és legszebb tengeri akváriuma, és amely az ország atlanti és indiai-óceáni partvidékének élővilágát mutatja be.

8. nap: Aquila Park

Egész napos szafari a Fokvárostól kb. négy órás autóútra található Aquila Parkban. A szavannák világát idéző parkban szakavatott nyomkeresők segítségével cserkészünk be híres afrikai nagyvadakat. A park büszkeségei a ma már rendkívül ritka hatalmas testtömegű széles szájú vagy fehér rinocéroszok (ezek az elefánt után a második legnagyobb testű szárazföldi emlősök), amelyek becserkészése a bozótos és elefántfüves területen igen izgalmas kaland. A parkban víziló, krokodil, gnú, zsiráfok és antilopfélék, zebrák, sőt oroszlánok is láthatók. A szafari kiváló lehetőséget kínál szép természetfotók elkészítésére. Visszaérkezés Simon's Town-ba a késő esti órákban.

9. nap: Stellenbosch

Kirándulás a Fokváros közelében fekvő világhírű Stellenbosch-i borvidékre. A holland telepesek által alapított Stellenbosch környékéről származnak Dél-Afrika legjobb borai. A nyugati színvonalú, patika tiszta pincészetek, a csodálatos vidék, és a minőségi borok hangulatos kóstolója ezt a programot is felejthetetlenné teszi. A kellemes borozgatást azonban most is egy különleges kalanddal párosítjuk, méghozzá a Stellenbosch határában fekvő gepárd-központ megtekintésével. A fajmentési program céljára létesített tudományos-kutató és látogató központ szép eredményeket ért el a ma már veszélyeztetett afrikai nagymacskák állományának fenntartásában. A bátrabbak a park gondozói kíséretében be is mehetnek az állatok közé, sőt, ha a helyzet alkalmas rá, meg is simogathatják őket, előcsalva a házimacskáéhoz hasonló, csak erősebb dorombolásukat.

10. nap: Fokváros-Budapest

Hazautazás Budapestre, menetrendszerinti járattal.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Robben Island
  • Table Mount
  • Fok-félszigeti Nemzeti Park is az ott található kb. 2000 enedmikus növényfaj, - különösen a proteák - miatt a Cap Floral Region védett területéhez tartoznak

További információk:

Tervezett menetrend (változhat!):

Június 25. Budapest-Doha 17:30 23:50           QR 200 kb. 5 óra 20 perc

 

Június 26. Doha-Cape Town 01:55 11:10         QR 1369 kb. 9 óra 55 perc

 

Július 05. Cape Town - Doha 12:40 23:45         QR 1370 kb. 9 óra 55 perc

 

Július 06. Doha - Cape Town 01:55 06:45          QR 201 5 óra 20 perc

 

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.  A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak. A moszaterdőségben végrehajtott, illetve a medvefókás merüléshez - amelyet mindkét esetben légzőkészülékkel hajtunk végre -, bármilyen nemzetközi búvároktatási rendszerben megszerzett legalább alapszíntű légzőkészülékes minősítés szükséges. A komplett búvárfelszerelést és a sűrített levegővel feltöltött palackokat a merülést lebonyolító helyi búvárbázis biztosítja. A túrán résztvevők magyar nyelvű szakmai tájékoztatót kapnak a nagy fehér cápák biológiai és viselkedési sajátosságairól, a megfigyelési tippekről és módszertanról, valamint  a cápás merülések protokolljáról. A magyar túravezető oktatói minősítéssel rendelkező professzionális búvár.

A nagy fehér cápák megfigyelésére a június hónap a legalkalmasabb, ez viszont a déli féltekén a tél első hónapjának, a decembernek felel meg.  Fokföld mediterrán éghajlatú, tehát az ottani téli hónapokban is (június és augusztus között) napközben általában számunkra kellemes, az itthoni tavaszihoz hasonló a hőmérséklet, ám az esték hűvösek, 8-12 fokra is leeshet a levegő hőmérséklete. Ebben az időszakban gyakrabban lehet eső és szél is, ezért mindenféleképpen ajánlott széldzseki vagy melegebb felöltő, pulóver és sapka elcsomagolása. Derült időben a napsütés erős, főleg a tengeren erősen ajánlott  UV-védelmet biztosító napszemüveg viselése.  A Dél-Afrikai Köztársaságban szigorúak a devizaszabályok, mindenütt csak a helyi pénznemben, dél-afrikai randdal lehet fizetni, az eurót vagy a dollárt nem fogadják el.  A pénzváltás kisebb településeken körülményes, ezért indokolt, hogy mindig legyen nálunk 100-200 rand. A nagyvárosi üzletek és éttermek többségében elfogadják az elterjedtebb hitelkártyákat (Visa, American Express, Mastercard, stb.) is. A túra helyszínén, Western Cape tartományban nincs szükség védőoltásra. Az üzletek, élelmiszerboltok még a kis településeken is rendkívül jól ellátottak, lényegében minden kapható, ami Európában is.  Ami a közlekedést illetve a személygépkocsikat illet, a brit eredetű szabályok érvényesek. Szálláshelyünk, Simon's Town abszolút biztonságos település. Fokvárosban este viszont nem célszerű a Water Fronton kívül városrészekben egyedül sétálgatni.  Fontos tudni, hogy a tengeri programok lebonyolítása nagymértékben függ az időjárási kondícióktól, ezért az útitervben megadott egyes programok időpontjai változhatnak.

További információk 2:

Dr. Elter Tamás - tengerkutató


Tengerkutatási-szakíró, tudományos újságíró, illetve általános oceanográfiai tárgykörben ír ismeretterjesztő cikkeket. Hosszú évek óta foglalkozik a cápafélék viselkedésbiológiájával, illetve a nem provokált cápatámadások problémakörével. Évekig dolgozott hivatásos búvároktatóként, eközben megjárta mindhárom óceánt, és földünk számos tengerét. Természettudományos érdeklődése ezen kívül kiterjed a földtanra és a paleontológiára, egyik hobbija a fosszíliagyűjtés. Humán érdeklődésének fókuszában a történelemtudomány, elsősorban a modernkori hadtörténet áll. Behatóbban foglalkozik a II. világháború haditengerészeti aspektusaival.

 

 

x

Az ár tartalmazza:
helyi magyar profi idegenvezetőmagyar nyelvű asszisztencia a merüléseknél és végig az egész programon9 éjszakai szállást, helyi 4 *-os szállodában, kétágyas szobákbanfélpanziós ellátástranszfer 

Az ár nem tartalmazza:
nemzetközi repülőjegyet illetékkel kb. 235 000 Ftútlemondási biztosítást1,5% EGYÉB KÖLTSÉGEKBBP biztosítás

VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!