VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Vodkamúzeum, ahol Molotov-koktélt is gyártottak

2015-10-07 | viptravel

Vodkamúzeum, ahol Molotov-koktélt is gyártottak

A külföldi turistakalauzok és ajánló-értékelő website-ok között egyre tekintélyesebb helyet foglal el a moszkvai vodkamúzeum, a National Museum of Russian Vodka.

Az 1901-ben alapított szeszesital-manufaktúrában nemcsak vodkát, likőröket és vodkából készült koktélokat készítettek, hanem a II. világháború idején Molotov-koktélokat, azaz robbanószereket is, ezért ebben az időben titkos, szigorúan védett hadianyag gyártó helynek számított a ma oly sok ezer turistát fogadó vörös-fehér gyárkomplexum.

A vodka része az orosz és szovjet történelemnek és kultúrának, amely soha nem szűkölködött abszurd fejezetekben. Ennek a szeszesitalnak a története mindig tükrözte egy adott – orosz vagy szovjet korszak – históriáját.

A múzeumban (amely természetesen a világ legnagyobb vodkamúzeuma) több ezer különleges, híres, illetve csak Oroszországban ismert ital található, egyedi üvegek, forgalomba soha nem került palackok, likőrök és balzsamok is, vodkajegyek még az 1990-es(!) évekből, több száz éves vodkák, azaz „vizecskék”, a cári udvar készletéből, politikusokról elnevezett italok, Jelcintől Zsirinovszkijig és Putyinig. Némely orosz vodkát ma már nem is Oroszországban gyártják – világmárka lett belőlük, és lehetett elég könnyen: 1917-ben több gyártó cég dúsgazdag tulajdonosa kivándorolt külföldre, vitte magával a nevet meg a gyártási titkot, a márkák levédésével ugyanis sokáig nem foglalkoztak.

A Krystall nevet 1987-ben kapta a múzeum, maga a gyár közben kijjebb kiköltözött a moszkvai régióba. Oroszországban több vodkamúzeum is található, de ez számít nemzetinek és a legpatinásabbnak.

A látogatók között nagy népszerűségnek örvend a vezetett látogatás kóstolós része. Tíz fő alatt nem indítanak túrát és érdemes bevárni ennyi embert, mert akkor olcsóbb a belépő jegy.

Forrás és kép: turizmus.com