VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Űrcirkusz, csobbanás, repohár - ez mind a Bánkitó Fesztivál

2015-07-14 | viptravel

Egy fesztivál, ahol a fellépők, a műfajok, a stílusok is üzenetet hordoznak. Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek.

Ébresztőként repohárból szürcsölni a kézi pörkölésű kávét. Az árával egy civil szervezetet támogattál. Reggeli futás a pride-osokkal, tornázás a Tünet Együttessel. Ebéd mellé közös receptírás a Food Not Bombs csapatával. Délutáni napozás közben sarokba szorítani egy korrupt politikust, sörözés mellett alternatív oktatásról vitatkozni. Fürdés után roma szuperhősökkel pacsizni, játszótárssá válni borsodi gyerekek fórumszínházi előadásán. Utána átnézni a Tószínpadra Middlemist Redre, aztán mars az űrcirkuszba.

A Bánkitó Fesztivál ideális valóságépítő sorozata idén újabb alternatívák felmutatásával foglalkozik. Hetedik éve igyekszik a mainstream közéleti, kulturális szcéna mellett megteremteni egy olyan független közeget, ahol mindenki megélheti saját és mások sokoldalúságát. Ahol az énekes nem tűnik el a nagyszínpadról a VIP páholyban koncert után. Ahol a színházi rendező reggeli tornát tart, a szociológus pultozik, az újságíró csavarkulccsal matat, a plakátrongáló repoharakat gyűjt. Ahol nincs hierarchia, nincs leosztott szerep, nincsenek kötelező körök. Csak nyitottság és egyenesség.

Amire minden évben igyekeztek reagálni a szervezők, egyre inkább beleállva: felvállalni a társadalmi részvételt, fókuszba helyezni a közösségi és művészeti aktivitást. Itt a fellépők, a műfajok, a stílusok mind üzenetet hordoznak. Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Céljuk teret adni a fősodorbeli kultúra kritikusainak, független gondolkodóknak és szabad művészeknek, átlendíteni őket az alternatív klubok, szubkultúrák világából a szélesebb értelemben vett fesztiválplaccra. Ez köti össze Bánkitó közösségét.

Közélet és kultúra Bánkon

Közéleti programjaikat is ennek szellemében válogatták össze, a mainstream politikai mezőben ugyanis nem látják a helyét az érdemi vitáknak. Ha aktív részesei szeretnénk lenni a közélet formálásának - kötetlenül - , fájóan kevés teret találunk a térképen. Alig akad olyan informális közeg, ahol normálisan lehet beszélgetni, vitázni akár bevándorlásról, kisebbségekről, oktatásról, politikai alternatívákról. Közéleti programjaik résztvevői, alakítói olyan szakemberek, akik nem politikai érdekek, hanem szakmai értékek mentén értelmezik szűkebb-tágabb közegünket.

Bánkitó Színházi Fesztivál

Az idei fesztivál egyik legfontosabb újítása, hogy egy komplett színházi minifesztivál született meg benne, ahol az olyan független alkotóműhelyek – mint a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes vagy a Szputnyik Hajózási Társaság – kifejezetten Bánkitóra készített, illetve a fesztivál tematikájához szabott előadásokat mutatnak be – a közéleti programokhoz hasonlóan a részvételiség, az interakció jegyében. A Bánkitó Színházi Fesztivál előadásai a lehetséges szerepeink sokféleségét, a felelősségvállalást, az alternatív megközelítéseket járják körül.

Zenei programok Bánkitón

A zenei programok összeállításakor a szervezőket az vezérelte, hogy a mai megrekedt zenei közegben - ahol évek óta beálltak a line-upok, beragadtak a loopok - a polcról levehető zenekarcsomagok, tuti befutó sztárok helyett teret adjanak a progresszív, dinamikus, karakteres, saját üzenettel bíró, ám jelenleg a klubvilágból kitörni kevésbé esélyes csapatoknak. Akik nem mellesleg több ezres közönséggel bírnak, akiknek van létjogosultsága, perspektívája. Az elmúlt években már bizonyították, hogy ez a vállalkozás nem reménytelen. Szabó Benedek és a Galaxisok, Margaret Island, VAN Filmzenekar, Mary Popkids, Antonia Vai - néhány azon fellépőik közül, akiket – a közönségükhöz hasonlóan – ígéretesnek tartanak és hiszenk a sikereikben.

A Bánkitó Fesztivál fellépői: A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., Antonia Vai, Balaton Method, Bohemian Betyars, Csaknekedkislány, Fran Palermo, Jónás Vera, Mary PopKids, Middlemist Red, Péterfy Bori & Love Band, Puszi Együttes, Retardált Brothers, Sena, Szabó Benedek és a Galaxisok, VAN Filmzenekar, Bar 72, S*10 Űrcirkusz, Tilos DJ-k és még sorolhatnánk...

A Bánktitó Színházi Fesztivál résztvevői: Bohócok a Láthatáron Csoport, E-Mancik Színházi Manufaktúra, Éjjel-nappal 7ker, Fórum Társulat, Független Színház, Grecsó Zoltán, HOPPart Társulat, PLACCC/Dollár Papa Gyermekei, SUS, Szputnyik Hajózási Társaság - Mentőcsónak Egység, Titkos Társulat & Haverz Trió, Tünet Együttes.

A Bánkitó Fesztivál időpontja: 2015. 07. 16-18.

A fesztivál helyszíne: Bánk, Tóparti sétány 1.

Forrás: turizmusonline.hu ; Kép: bankitofesztival.hu