VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Svéd mesterkurzus a Bocuse d'Or magyar döntőseinek

2016-02-04 | viptravel

Svéd mesterkurzus a Bocuse d'Or magyar döntőseinek

Hat séf verseng a február 18-i hazai döntőn, hogy a Bocuse d'Or májusi európai versenyén Magyarországot képviselhessék. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy mesterkurzussal segítette.

A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d'Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.

Ők már a Hungexpo FeHoVa (fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva. Február 18-án a verseny reggel 9 órakor kezdődik a Hungexpón, az első tálalás 14 órakor, eredményhirdetés 17 órakor várható.

Magyar alapanyagok az európai döntőn

A húsételeket gímszarvasborjúból, annak combjából és gerincéből kell megalkotniuk a versenyzőknek. 14 adag ételt kell készíteniük, melyből tízet tálon, négyet pedig tányérokon tálalnak majd. A halételt a versenyzők dunai kecsegéből és annak kaviárjából készítik el, melyből 14 tányért kell összeállítaniuk úgy, hogy fele arányban zöldséget és gyümölcsöt használjanak fel.

A fogásokat a zsűri aszerint fogja értékelni, hogy a recept mennyire sajátos és eredeti, ugyanakkor az egyes országok hagyományainak is meg kell jelenniük az ízben, a tálalásban, a főzési technikában és a fűszerezésben.

Svéd–magyar gasztronómiai együttműködés

A svéd–magyar kapcsolatfelvétel ötlete és a szorosabb gasztronómiai együttműködés az elmúlt néhány évben már megfogalmazódott, a Bocuse d'Or kapcsán pedig idén konkrét formát öltött. Az együttműködés fő partnere Svédország budapesti nagykövetsége.

A magyar döntő résztvevőinek szervezett mesterkurzus fontos üzenete a svéd konyha filozófiája: az egyszerű jó ételek, a friss, tiszta és minőségi szezonális alapanyagok, az egészséges étkezés, a fenntartható, környezettudatos gazdálkodás és a skandináv országokra jellemző, a gasztronómiában is megmutatkozó etikus szemlélet. A klasszikus svéd ízek és hagyományok tisztelete párosult Svédországban a modern technológiával, a vállalkozó kedvű, nemzetközi ízekre nyitott, és tehetséges szakemberek közös víziójával, azzal a céllal, hogy Svédországot Európa legjobb kulináris nemzetévé tegyék.

Mesterkurzus Tommy Myllymäkivel

A budapesti mesterkurzus főszereplője Tommy Myllymäki, Svédország egyik legsikeresebb mesterszakácsa és commis séfje, Albin Edberg.

Myllymäki karrierjében az első mérföldkő a 2007-es svéd „Év Szakácsa" díj elnyerése volt, melyet 2011-ben egy szédületes siker követett Lyonban a Bocuse-ezüstérem elnyerésével. Versenyszelleme megállíthatatlanná tette. A 2014-es Svédországban rendezett európai döntő megnyerése után, Lyonból tavaly újabb, ezúttal bronzéremmel tért haza. Számos kiemelkedő étterem és séf mellett dolgozott és saját televíziós főzőműsort is vezet. A versenyzéstől visszavonult, de nem kevésbé ambiciózus fiatalember jelenleg Jönköpingben a Sjön és Spira éttermeit vezeti, és már következő projektjén dolgozik. Új éttermet nyit hamarosan Stockholm szívében, Djurgården szigeten. Ahogy nemes egyszerűséggel fogalmazott „a világ legjobb éttermét" akarja megnyitni a svéd fővárosban.

Forrás: turizmus.com ; sverigesradio.se