VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Kóstolható desztináció

2015-10-13 | viptravel

Vidéki turizmus nem létezhet helyi termék nélkül, vallják a Vasi Hegyhát-Rábamente KH Turisztikai Egyesület tagjai akik kulturális-szellemi örökségük mellett a természeti kincsekben látják erősségüket

„A dimbes-dombos vasi táj természeti kincseit, valamint a vidéki élet klasszikus értékeit egyaránt megőrző térségben adottságunk és lehetőségünk is megvan arra, hogy a helyben készült termékeket beépítsük kínálatunkba" – magyarázta filozófiájukat Zágorhidi Czigány Ákos, a TDM-szervezet elnöke.

Nem véletlen, hogy a Pannon Helyi Termék Klaszter az egyesületük alapító tagjai között van, a két szervezet között nagyon szoros a kapcsolat. Az aprófalvas környéken rengeteg a falusi vendéglátó, akik tálcán kínálják a háziasszony szörpjét, lekvárját, a gazduram borát és pálinkáját, a háznál készített ételeket.

Termelői finomságok

Több kiemelt helyszínük kifejezetten a háztáji termékek előállításáról és kóstoltatásáról szól. A győrvári Birkás Pálinkaházban a gyümölcs termelésétől a palackozásig mindent a családi vállalkozás végez, hagyományos és modern technológiával közel 30-féle pálinkát állítanak elő. Nem csak kóstolni lehet, a látogatók az ital előállításának teljes folyamatát végignézhetik.

Az oszkói Hegypásztor Pincék klasszikus szőlőhegyi környezetben működnek, a hagyományos paraszti szőlőkultúra fizikai emlékeit és a hozzá tartozó tudást termékeiken keresztül lehet megismerni. A település központjában kialakított vinotékában csaknem 20 borász több mint 50 fajta borát árusítják, de lekvárok, szörpök, helyi levendula, tökmagolaj is kapható, bejelentkezett csoportoknak borkóstolást tartanak.

Vasváron működik a Fukszberger családi méhészet, amely előzetes egyeztetéssel látogatható. Termelői alapanyagból fajtamézeket, ízesített és gyógynövényes mézet, propoliszt és virágport készít a bio­méhészettel is foglalkozó család.

Két helyszín a hagyományos magyar állatfajokkal foglalkozik. Az alsóújlaki Őshonos Állatparkban mangalica, szürke marha, bivaly, juh, ló, kecske tartását lehet szakvezetéssel megismerni, az út végén mangalicaszalonnából, töpörtyűből, kolbászból álló disznótoros-kóstoló a jutalom.

A rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark szabadidős-rekreációs helyszínén szintén az állattartás világába nyerhetünk betekintést, tanösvény, kalandpark, szaunaház és számos izgalmas kikapcsolódási lehetőség várja a vendégeket.

Nem csak ínyenceknek

A Vasi Hegyhát-Rábamentén a rendezvények is a helyi termékek körül forognak. Oszkóban május végén tartják az Orbán-napi Hegyi Vigadalmat, kézműves kirakodóvásárral, borudvarral, pálinkakóstolóval, térségi, bográcsos főzőversennyel. Kézműves gyermekfoglalkozások és egyéb gasztronómiai programok színesítik a rendezvény kínálatát.

Július elején az idén ötödik alkalommal rendeztek Birkás Pálinkafesztivált Győrváron, színvonalas programok és színpadi produkciók sorával, helyitermék-vásárral és az elmaradhatatlan pálinkakóstoltatással.

Vasváron rétesfesztivált tartottak augusztus közepén, az asszonyok helyben nyújtják, töltik és sütik a rétestésztát, a sütemény számtalan fajtáját lehet ilyenkor megkóstolni.

A térségben nagy hagyományai vannak a kosár- és csuhéfonásnak, a fonott áru a rendezvényeken is megvásárolható, s a tetőfedésre használt zsúp előállításával is többen foglalkoznak.

A Vasi Hegyhát-Rábamente TDM-szervezet júniusban fejezte be első, sikeres pályázatát. A következő pályázati ciklusban a kerékpáros szolgáltatások körét szeretnék bővíteni.

Forrás és kép: turizmus.com