VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Gyorsan nő a minisörgyárak száma Csehországban

2016-02-19 | viptravel

Gyorsan nő a minisörgyárak száma Csehországban

Egyre több a minisörgyár Csehországban, számuk 56-tal nőtt 2015 eleje óta, és elérte a 302-őt - közölte Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke Brünnben, a Salima szakvásáron.

Surán szerint a minisörgyárak száma a mainak duplájára emelkedhet, amit előrevetít szerinte az is, hogy a kiállításon több mint 30 minisörgyár mutatja be termékeit.

A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.

A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el. Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés 1,7 százalékát.

"A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. Az emberek keresik az új ízeket, a cégekben pedig érdekük beruházni ezen a téren" - mutatott rá Jan Surán.

A szövetség kimutatása szerint a legtöbb minisörgyár évi kapacitása ezer hektoliter körül mozog, ami általában egy-két vendéglő keresletét elégíti ki. Az utóbbi időben azonban nő a nagyobb minisörgyárak száma, amelyek több vendéglőt látnak el termékeikkel.

A minisörgyárak termékei iránti érdeklődés növekedésének az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvező, hogy egyre több vendéglő igényli söreiket.

Jan Surán megemlítette azt is, hogy a minisörgyáraknak nagy hagyományuk van Csehországban, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt egy ilyen cég. Megjegyezte, hogy egyetlen ilyen vállalkozás se jutott csődbe.

Surán azt szeretné, ha a minisörgyárak terén Csehország elérné az amerikai szintet, ahol a sörpiac mintegy 10 százalékát adják e cégek. "Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak termékei, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, és például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van" - fejtette ki a cseh-morva minisörgyárak szövetségének vezetője.

Forrás és kép: turizmus.com