VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Felújították az egri történelmi belvárost

2015-10-01 | viptravel

Közel négymilliárd forint uniós támogatásból, több mint ötmilliárd forintos beruházással megújult az egri történelmi belváros; a rehabilitációs program zárórendezvényét hétfőn tartották.

A felújítás jó példája a kormány országépítő munkájának - mondta a rendezvényen Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, akinek beszédéről közleményben tájékoztatott a szaktárca.

Az államtitkár felidézte, Eger Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A régió egyre vonzóbbá válik, Eger kínálata folyamatosan gazdagodik, méltán kapta meg 2015-ben az Év turisztikai települése elismerő díjat - tette hozzá.
Egert történelmi barokk belvárosa, Gárdonyi Géza munkássága, a katolikus egyház évezredes gondoskodása, a város török kori emlékei mind a kulturális turizmusra predesztinálják - mutatott rá.

A pályázat célja volt a terek összefüggő rendszerének, a műemléki védettségű barokk belvároshoz méltó kialakítása és a megújuló közterületek közvetlenebb kapcsolatának megteremtése az Eger-patakkal. Cél volt továbbá a megújult közterületek sokoldalú hasznosíthatósága és az, hogy a belváros központi területének állapota - egységes minőségben - jelentősen javuljon.

A Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakasza és a belvárosi térsor megújításának célja, hogy egyidejű, látványos és hatásos fejlesztésekkel tovább erősítse Eger történelmi belvárosának központi szerepét. A közterületeket és városi tereket egységes építészeti koncepció szerint alakították át. A fentiek mellett a legértékesebb műemléki épületek felújításával, valamint rossz állapotú épületek renoválásával és elbontásával olyan környezet alakult ki, melyben az itt élők mellett az ide látogatók is könnyen otthon érzik magukat. A megújult belvárosi tereken elsőbbséget élvez a gyalogosforgalom, javultak a kerékpáros-közlekedés körülményei, új személettel szabályozzák a belvárosi forgalmi rendet és a parkolást.

A rehabilitációs program színteréül kiválasztott városrész - a Gólya utcai játszótér kivételével - a műemléki védettségű belvárosi területen található. A városrehabilitációs beavatkozások által érintett terület nagysága: 148.280 m2.

A statisztikák szerint Eger vendégforgalma 2010 óta az országos átlagot jóval meghaladó, mintegy 30 százalékos bővülést produkált. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 2010-2014 között 54 százalékkal emelkedett, a belföldieké 22 százalékkal bővült, és a tartózkodási idők is hosszabbodtak a szálláshelyeken. Ezekhez a kiemelkedő adatokhoz hozzájárultak az uniós támogatásból létrejött beruházások és fejlesztések is - mutatott rá az NGM államtitkára.

A 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban összesen 6,5 milliárd forintos támogatásból megvalósult 25 turisztikai projektből Rákossy Balázs kiemelte az egri vár fejlesztését, az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont kialakítását, valamint a városon keresztül a Bükkbe tartó kerékpárút-beruházást.

Az egri polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a több mint ötmilliárd forintos beruházás keretében megújult egyebek mellett a Dobó tér és az ott álló Minorita templom homlokzata, látogathatóvá tették a Valide Sultana török kori fürdőromot, parkolóház és kerékpárút épült. Megújult számos épület homlokzata, illetve utcákat, hidakat, közterületeket is felújítottak a rehabilitációs program részeként.

Forrás és kép: turizmus.com