VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Európa legjobb séfjei csatáznak Budapesten

2016-03-22 | viptravel

Idén Budapesten több ezer szurkoló buzdítása mellett 20 séf fogja tudása és tehetsége legjavát nyújtani ezen a világon egyedülálló megmérettetésen.

Ez a 20 résztvevő mind alaposan felkészült versenyző. Hűséges commis-juk és pótolhatatlan coach-uk segítségével már mindegyikük sikeresen vette az akadályokat a nemzeti selejtezőben. Országukat, kultúrájukat, kulináris tradícióikat képviselik, ezt hordozzák magukban, és ebből merítenek az utolsó selejtező 5 órája és 35 perce alatt. Nem bíznak semmit a szerencsére, miközben jól felszerelt saját versenykonyhájukban dolgoznak a közönség előtt. A mozdulatokat a végtelenségig begyakorolták, hogy folyamatosan és precíz időzítéssel végrehajtsák azokat, miközben új életre keltik a dunai kecsegét és kaviárját.

Az esemény „szabadprogramja” az első fogás, amelyet tányéron kell tálalni, hogy ne távolodjanak el a való világ éttermi szervizétől. A haltányért 20 legendás séfből álló kóstolózsűrinek szolgálják fel, majd rövidesen követi azt egy hatalmas tál az esemény főattrakciójával, a magyar gímszarvasra előírt versenyfeladat eredményével. A művészien megformált alkotások a séfek tudásának legjavát tükrözik.

A lelkes szurkolók előtt zajló kétnapos intenzív verseny után csak 11 versenyző szerez jogot a 2017- es lyoni Sirha keretében rendezett világdöntőn való indulásra. Tizenegy séf, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy elnyerjék a legnagyobb címet: a Bocuse d’Or-t.

Hivatalos alapanyagok

Paul Bocuse egyik híres mondása szerint „Nem lehet jól főzni jó alapanyag nélkül.” Ugyanígy nincs Bocuse d’Or kiváló hozzávalók nélkül. Ezzel a gondolattal az európai döntőt vendégül látó országot tisztelik meg: Magyarországot, mely gazdag terroirral és egyedülálló hagyománnyal büszkélkedhet. A közönség felé nyitott versenykonyhákban a 20 versenyzőnek és az őket segítő commis-knak 5 órájuk és 35 percük lesz arra, hogy saját receptjeik alapján elkészítsék a halas és a húsos fogásokat.

HAL

A halas versenyfeladat során a versenyzők dunai kecsegével (Acipenser ruthenus – 5 darab, egyenként 1-1,2 kg) és kaviárjával (30 g) dolgoznak majd. A kóstolózsűri különleges figyelmet fordít arra, a versenyzők hogyan hangsúlyozzák az alapanyagokat. A cél, hogy 14 tányért kreáljanak, melyek legalább 50%- ban növényi alapanyagokból állnak (a zöldségek és gyümölcsök kizárólag a Metro piacteréről származnak). Ez meghatározó követelmény, mely szintén befolyásolja majd a kóstolózsűri értékelését. A csapatok egy rendkívüli kihívással is szembesülnek majd: egy egyelőre titkos összetevőt is használniuk kell, amelyre csak a verseny előestéjén derül fény.

HÚS

Ennek a feladatnak fő alapanyaga a magyar gímszarvasborjú, amelynek combját és gerincét dolgozzák fel a versenyzők. Tizennégy adagot kell elkészíteniük, melyből 10 adagot egészben vagy előre feldarabolva, majd újra összeillesztve a hústálon tálalnak, négy adagot pedig tányéron szervíroznak. A dekorációs elemek megengedettek, a fogásokat a receptek különlegessége és eredetisége szerint bírálják el, illetve tekintetbe veszik az alapanyag gazdaságos felhasználását is. Ez a feladat arra is inspirálja a versenyzőket, hogy kifejezésre juttassák országuk kulturális örökségét. A hagyományokat az ízek, a tálalás, a főzési technikák és/vagy a jellegzetes fűszerek és zöldfűszerek nyelvén mutatják be. Ezt a szempontot a kóstolózsűri szintén figyelembe veszi a végső eredmény kialakítása során.

Az értékelés

Két különböző zsűri értékeléséből adódik össze az eredmény. A konyhai zsűri ellenőrzi a versenyzők munkáját a feladatok elvégzése alatt, a kóstolózsűri pedig a végső kóstolási fázisokra koncentrál az asztalnál.

A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri – melyet a részt vevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, a halétel esetében pedig 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, amelyre a verseny előestéjén derül fény.

A selejtezők menete

Összesen 20 versenyző mérkőzik majd meg a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjének helyeiért. 20 ígéretes chef, akik arról álmodnak, hogy az európai gasztronómia legjobbjai közé kerüljenek 2016. május 10–11-én Budapesten.

Magyarország, egy gasztronómiai nemzet

Magyarországon körülbelül 10 évvel ezelőtt indult az a folyamat, amely „gasztronómiai forradalomként” új szemléletet, átalakuló ízlésvilágot hozott. - értékeli a fejlődést Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. Eredményeképpen az egykor híres és kifinomult magyar konyha ízei, hagyományai a mai igényekre szabva színes, erőteljes hatásokkal jelennek meg. Hosszú időbe telik olyan stabil alapot lefektetni, amelyre a jövőnket építhetjük. A magyar gasztronómiai forradalom azt a magasztos célt tűzte ki maga elé, hogy újrafogalmazza az egy kor híres magyar konyhaművészetet és vendéglátást. A változás hatalmas szervezőmunkát igényelt, ezért a szakma legjobbjai, chefek, vendéglátók, borászok, cukrászok egyesítették erejüket, hogy újra felfedezzék a magyar konyhát. E közös akarat nélkül nem tudtunk volna – immár kétszer is – bekerülni a Bocuse d’Or világdöntőjébe - állítja Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A mostani versenyt új kihívásként értékeli, szerinte a 2016-os Bocuse d’Or Europe versenyt megrendezése nem csak megtiszetelő kihívás, de lehetőség és motiváció is mindannyiunk számára. "Szeretnénk megmutatni, hová jutottunk el; jó példát mutatni a fiatal generációnak, valamint fantasztikus kulináris kalandokat és új ízeket kínálni Európa csodálatos színterén."

Magyarország, bár világszerte továbbra is a gulyásról híres, egyre komolyabban jelen van a nemzetközi gasztronómiai színtéren. Új fűszerek, újjáalkotott hagyományos receptek, fúziós konyha – mind a séfek ifjú generációját segíti, hogy tehetségükkel kitűnjenek és népszerűsítsék a magyar gasztronómiát. Az első alkalommal, amikor Magyarország részt vett a Bocuse d’Or döntőjében, Széll Tamás séf a 10. helyet szerezte meg, 2015-ben pedig Molnár Gábor a 13. helyen végzett. A Bocuse d’Or Europe fantasztikus lehetőség az ország számára, hogy előtérbe helyezze gazdag gasztronómiáját, minőségi alapanyagait és egyedülálló kulturális örökségét, mely közép-európai és keleti (például török és balkáni) hatásokat egyaránt hordoz. Az eseményt – Budapest városán túl is – lelkesen fogadja, s egységesen támogatja a kulináris értékeit büszkén népszerűsítő egész Magyarország.

A Bocuse D'Or Europe 2016 magyar versenyzője: Széll Tamás

Nem oly régen, február 18-n, a Hungexpoban még az országos Bocuse D'Or döntőn szurkolhattunk annak a 6 magyar séfnek, akik a májusi európai döntőbe jutásért küzdöttek. A versenyt, melyen az európai döntő alapanyagiból készültek a remekművek, Széll Tamás és csapata nyerte. Már nincs két hónap és most az európai döntőn szurkolhatunk Széll Tamásnak.

Forrés ás kép: turizmusonline.hu