VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Bemutatkozott a Rizling Generáció és a BalatonBor címkéje

2015-10-12 | viptravel

Bemutatkozott a Rizling Generáció és a BalatonBor címkéje

Több mint 60 borászat, szőlőbirtok, családi manufaktúra, pincészet – köztük határon túliak is – vettek részt a szombati Nagy Olaszrizling Kóstolón a Sofitelben.

A rendezvény mesterkurzusoknak és szakmai bemutatkozásoknak is helyt adott. A megnyitó keretében bemutatkozott a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit tömörítő szakmai közösség, a Rizling Generáció, amely Magyarországon egyedülálló módon egyesít 25 tagpincészetet, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. Boraik közül 12 tagpincészet olaszrizlingjét meg is kóstolhatták az érdeklődők.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a hazai borászat egyik meghatározó alakja munkatársunknak kifejtette: el kell érni végre, hogy a Balaton környéki éttermekben bőséges választékot találjon a vendég, nemcsak rizlingből, hanem általában a balatoni borokból. Ugyanakkor nem lehet elvitatni egy külföldi turistának azt a jogát sem, hogy ha meg akarja kóstolni az egri bikavért, vagy a tokaji aszút, akkor azt a magyar tenger partján is megtehesse.

Ugyanezen a véleményen volt a zamárdi Hotel Wellamarin csapata: mint megjegyezték, tartanak balatoni borokat bőséggel, de meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy megkóstolhassák a vendégek más borvidék nedűit is.

A Rizling Generáció bemutatása után a Balatoni Kör leleplezte hazánk első régiós bormárkája, a BalatonBor címkéjét. A részt vevő borászok az eseményen röviden ismertették, miért döntöttek úgy, hogy egy közös termék elkészítésével, illetve egy régiós bormárka létrehozásával erősítik tovább a balatoni borászok összefogását.

Izgalmas színfoltnak tűnt a kínálatban a dalmáciai rajnai rizlingek kóstolása, sőt, az ottani rizlingből pezsgő is készül. Több horvátországi termelő is érkezett, bár inkább horvátországi magyarokat mondanánk, hiszen magyarul ismertették érdekes, a balatoni rizlingektől stílusban, tartalomban eltérő termékeiket. A Bolfan Wines és a Vina Belje márkanevet viselő borok a fajtán belül többnyire a súlyosabb, komolyabb, déli nap érlelte rizlingeket képviselték.

Élénk volt az érdeklődés a Winelovers rendezvénye iránt. A kísérő-kiegészítő termékek közül az Édes Élet különféle hazai rizlingekből készült, zamatban azokhoz illeszkedő egyedi kézműves bonbonjai aratták talán a legnagyobb sikert.

Forrás: turizmus.com