VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

Befejeződött az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai fejlesztése

2015-12-18 | viptravel

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megvalósításában, az Európai Unió és a magyar kormány közel 1,7 milliárd forintos támogatásával elkészült az Ozorai Várkastély.

A jelen fejlesztés eredményeként elkészült a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és a szárazárok helyreállítása a régészeti maradványok megtartásával.

A várkastély földszinti helyiségeiben különleges vártörténeti kiállítást hoztak létre, amely az Ozorán folyt ásatások régészeti eredményeit dolgozza fel.

Filippo Scolari, közismert nevén Ozorai Pipo építtette a XV. században Ozora nevezetességét: a várkastélyt. Zsigmond király híres törökverő lovagját a szerelem láncolta a városhoz. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. A történelem azonban alaposan megtépázta a reneszánsz hangulatú, jövőre 600. évfordulóját ünneplő épületet, melynek történetét a késő gótikától az 1980-as évek felújításáig a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be, az élményt 3D-s filmvetítés teszi teljessé.

A fejlesztés eredményeként most teljesen megújult az Ozora főterén álló (hajdan Nagyvendéglőként ismert), jellegzetes barokk kori épület is, mely Esterházy Fogadóközpont néven várja a látogatókat. A felújítás során az épületben elkészült a turisztikai információs és fogadóközpont, a kiállítóterem, valamint a kamaraelőadások számára alkalmas színház- és rendezvényterem.

Hogyan kapcsolódik Ozorához Petőfi Sándor és Illyés Gyula? Mindkettejük életében fontos szerepet játszott a település. Petőfi vándorszínészként érkezett a faluba, ahol a Nagyvendéglő falai között lépett először a világot jelentő deszkákra 1841 augusztusában. A vendéglő épületének falán a költő első fellépésének emlékét tábla őrzi. Illyés Gyula diákkorától kezdődően boldog napokat, hónapokat töltött Ozorán. A falut "álmai városának" nevezte, a Nagyvendéglő alkotóéveinek jelentős színhelye volt. Itt írta például a Puszták népe és a Petőfi című műveit.

A most záruló fejlesztés részeként elkészült továbbá a Kula-kert, amely a Sió egykori átkelőhelyét védő torony (kula) nevét viselő pihenőkert, egyben az idelátogató vendégek turistaútvonalának első állomása. Simontornya felől érkezve a Sió-csatorna bal partján helyezkedik el a lakóautók és buszok fogadására valamint kikapcsolódásra alkalmas, pihenőkertekkel, játszótérrel tagolt terület. A szolgáltatások körét az információs ponttal, konyhával és mosdókkal ellátott kiszolgáló épület teszi teljessé.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a december 17-i átadási ünnepségen kifejezte abbéli reményét, hogy a nagy értékű fejlesztés a helyi lakosokat is lehetőséghez juttatja. Elmondta: az itt élő embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy magukénak érezzék a fejlesztéseket, és hogy számukra is fontos legyen a turizmus, az örökségvédelem.

Forrás és kép: turizmus.com