VIP Üzleti és Incentiv Utazások Irodája Kft.

Tel:   (36 1) 3 382 372, (36 1) 2 663 002
Cím:  Ece City Center 1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12.
 
Irodánk nyitvatartása:
Hétfőtől-péntekig - 09:00-17:00
 
MKEH engedélyszám: R-0053/1992
Bankszámla:
10402166-50526668-71871006

Kérjen
személyre
szabott
ajánlatot
kollégáinktól!

100 éves jubileumára készülődik a Naschmarkt

2015-10-27 | viptravel

100 éves jubileumára készülődik a Naschmarkt

Jövőre lesz 100 éves a híres bécsi piac, amely mára Ausztria állami tulajdonban lévő, védett városképi és turisztikai kincse, a háziasszonyok és a vendéglősök kedvenc beszerző helye lett.

Az előkészületekről a piac sajtószóvivője, Alexander Hengl elmondta, számos programmal és még színesebb, érdekesebb kínálattal készülnek. Céljuk egyebek között, hogy a fiatalok is kedveljék a piacot, és ez már részben meg is valósult: egyre inkább látni huszonéveseket, akik itt ebédelnek és dolgoznak, ugyanis az éttermi árak megfizethetőek, és ingyenes a wifi-hozzáférés.

A bécsiek patinás piaca a magyarok számára valaha az egzotikus gyümölcsök és zöldségek felfedező helye volt, amikor itthon még nem lehetett kapni a távoli tájakról érkező különlegességeket. Ma is lépten-nyomon lehet itt magyar szót hallani, az árusok között is sok a honfitárs, és nemcsak a szombati bolhapiacon.

Ezen a területen már évszázadokkal ezelőtt is volt piac, bár eleinte csak galambeledelt árultak, a Wien folyócska partján, ami ma már a föld alatt csörgedez. A Naschmarkt Bécs nagyvárossá válásának idején nyílt meg – de Budapesttel ellentétben, ahol fedett csarnokok épültek egymás után – itt megmaradt a szabad tér, csak az árusok költöztek később fedett pavilonokba. Időközben a környék is változott: a XIX. század végén Bécsben egymás után húzták fel a gyönyörű szecessziós palotákat, köztük számosat Otto Wagner tervei alapján.

Még a XX. század hetvenes éveiben sem volt biztos, hogy itt marad a piac, mert autópályát akartak a belváros szívébe vezetni, de aztán erről letettek. A standok kétharmada Bécs város tulajdonában van, egyharmada pedig magánszemélyeké, de a területet ők is bérelik. Mint a sajtószóvivő elmondta, nem nyereséges a piac, annak ellenére, hogy 123 eladóhely működik ma, 3 sorban, de nem is törekszenek a nyereségre – a bérleti díjak is barátságosak – hiszen a piac turisztikai vonzereje önmagában jelentős bevételt hoz a városnak.

Ma egyre inkább gasztronómiai központtá válik a Naschmarkt, de ennek aránya is szabályozott: a területen csupán egyharmad lehet a büfék, éttermek száma. Szigorú a minőségellenőrzés, meggondolják, kinek adnak iparengedélyt, az árak feltüntetésére is ügyelnek.

A magyar séfek közül sokan járnak ki hetente többször is a Naschmarktra, mert nemcsak jó minőségű és friss halakat, borjúhúst és bárányt lehet kapni, de más a kínálat is, például a távol-keleti boltok fűszerválasztékát tekintve.

Forrás: turizmus.com